Mano Gargždai



Oficialiai atidarytos naujosios Gargždų atviro jaunimo centro patalpos (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Agotos Rimkuvienės nuotr. Agotos Rimkuvienės nuotr.

Nuo šiandien, gruodžio 8-osios, Gargždų atviras jaunimo centras (GAJC) oficialiai persikėlė į naujas patalpas, adresu Kvietinių g. 30 (nebe Klaipėdos g. 74). Įstaigos kolektyvas pakvietė susipažinti su naujomis erdvėmis, o simbolinę atidarymo juostą perkirpo Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas, vicemerė Ligita Liutikienė ir Jaunimo reikalų tarybos pirmininkas Virgilijus Skuodas.

 

Turės 5-ias erdves

Visus svečius draugiškai sutikusi laikinoji GAJC vadovė Deimantė Venckutė aprodė naujas, nors dar kai kur ir ne iki galo baigtas įrengti erdves. Jaunimas turės atskirą kabinetą – informavimo ir konsultavimo tašką, kuriame dirbs psichologė ar jaunimo darbuotojai pagal poreikį, vyks individualios konsultacijos. Dar viena patalpa yra skirta administracijos darbuotojams, kurių šiuo metu centre yra 7-i.

Pasak D. Venckutės, nors kabinetas šiek tiek ankštokas, tačiau mobilūs jaunimo darbuotojai popiet dažniausiai vyksta į susitikimus, tad vietos turėtų pakakti. Jaunimas gali rinktis dviejose centre įsikūrusiose patalpose – vienoje jaukesnė ir mažesnė erdvė susitikimams ir pokalbiams, kitoje yra biliardo stalas, sėdmaišiai, gali vykti kiek didesni renginiai. Nebaigta iki galo įrengti maisto gaminimo patalpa-virtuvė.

Kaip minėjo centro laikinoji vadovė, vieno iš jaunuolio tėvai padovanojo spinteles, stalviršiais tapo „grafiti“ dirbtuvių metu numargintos plokštės, tačiau iki galo įsirengti šią virtuvėlę tikimasi galbūt ir Savivaldybės paramos.

Tame pačiame pastate veikia ir Klaipėdos rajono švietimo centras, įsikūręs Viešosios tvarkos skyrius bei Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, tad, kaip minėjo D. Venckutė, tiek patiems, tiek jaunuoliams tenka mokytis draugiškai sutarti ir su kaimynais.

 

Ką nuveikė per metus?

Susirinkusiems GAJC kolegoms, partneriams, rėmėjams ir kitiems suinteresuotiems asmenims GAJC laikinoji direktorė parengė pristatymą, apie tai, ką įstaiga nuveikė per praėjusius metus ir ko sieks ateinančiais.

D. Venckutė priminė, kad įstaigos tikslinė grupė – 14–29 metų jaunimas, atkreipiamas ypatingas dėmesys į mažiau galimybių turinčius, siekiama juos įtraukti, kad jaustųsi bendruomenės dalimi.

Nors pirmojo pusmečio veiklas ir renginius ribojo griežti karantino reikalavimai, nuo vasaros veiklos kaip reikiant įsibėgėjo: suorganizuotos 4-ios stovyklos, vyko kino po atviru dangumi seansai, maisto gaminimo užsiėmimai, stalo futbolo turnyrai, viktorinos, apdovanota Klaipėdos rajono tautiškiausia mokykla, pakviesta į dailės terapijos užsiėmimų ciklą, danų bei ispanų kalbos kursus, organizuoti vizitai į kitus jaunimo centrus, merginų ir vaikinų vakarai, konferencijos, karjeros išvyka į DJ studiją ir kt. renginiai.

„Šiemet turėjome daug savanorių, ilgalaikių Jaunimo savanoriškos tarnybos savanorių turėjome net 7-is, sudariusių trumpalaikes nuo 1 iki 3 mėn. savanorystės sutartis – 21, taip pat – 4 tarptautinius savanorius, (2 iš Vokietijos, po vieną iš Albanijos ir Serbijos) bei 4 praktikantus“, – skaičius vardijo įstaigos vadovė.

Ji pateikė ir kitą aktualią GAJC statistiką. Bendras unikalių lankytojų skaičius mobiliame darbe – tiems, kuriems teikiamos paslaugos (sudalyvauja veikloje, būna konsultuojami psichologo ir pan.) – 367.

Bendras unikalių lankytojų skaičius jaunimo centre (be mobilios komandos) – 1278 jaunuoliai (be filmų seansų, kuriuose apsilankė apie 1000 asmenų).

Per šiuos metus įstaigoje individualios konsultacijos (tiek psichologo, informavimo taško specialisto, jaunimo darbuotojų) suteiktos 486 asmenims.

„Kartais mūsų darbas būna nematomas, nes sprendžiame tokias problemas, apie kurias negalima skelbti viešai, dalintis. Klausimai kartais būna labai jautrūs, prievartos ar kiti atvejai. Šie metai iš šios pusės buvo labai intensyvūs ir stiprūs. <...> Tai, kad jaunuoliai ateina, konsultuojasi, ieško savęs, bando spręsti savo problemas, jaučiamės reikalingi“, – apibendrino D. Venckutė, pridurdama, kad per metus iki šios dienos jau įgyvendintos 128 veiklos.

 

Ateities planuose – dar viena mobili komanda, naujas darbuotojas

GAJC laikinoji direktorė priminė, kad jaunimo darbuotojo veikla telpa po socialinio darbo apibrėžtimi, teikiamos tiek psichologinės, tiek socialinio palydėjimo ir kt. paslaugos, darbas dažniausiai vykdomas atviro darbo principu: „Turime mobilią komandą – kartais veikiame net gatvėje, tai mūsų išskirtinis bruožas, nes mes ateiname pas jaunus žmones, o ne jie pas mus.“

Ji taip pat informavo, kad nuo naujųjų metų įstaigoje pradės veikti antra mobili jaunimo darbuotojų komanda, kurią finansuos Jaunimo reikalų departamentas.

„Kai prieš tai pasiekdavome 5-ias seniūnijas, dabar galėsime pasiekti 8-ias, planavimo darbai vis dar vyksta. Ne visur yra patalpos, bet mes žiūrime jau ne pagal tai, kur jos yra, nes tokiu atveju jaunimas kaip ir gauna kažkokias paslaugas, o ten kur tų paslaugų tikrai reikėtų. Kartais darbuotojai renkasi dirbti gatvėje, jeigu reikia, bet norime pasiekti tuos žmones, kurie tikrai negauna jokių paslaugų ir palydėjimo labai trūksta“, – akcentavo D. Venckutė.

Anot jos, cituojant Jaunimo reikalų departamentą, GAJC yra trejetuke geriausių jaunimo centrų šalyje, tačiau siekiant tapti dar geresniu, trūksta visai nedaug.

„Norime tapti jaunimo centru, vykdančiu visas darbo su jaunimu formas. Tikimės ir Savivaldybės palaikymo. Norėtume įdarbinti praktinių įgūdžių ugdymo specialistą. Turime jaunuolių, kurie nori veikti, ir nežino kaip – todėl turime tikslą turėti tą specialistą, kad ne tik lydėtų nemotyvuotus žmones, bet ir skatintų verslumą, konsultuotų karjeros klausimais, dirbtų su Užimtumo vasarą programa“, – atskleidė įstaigos atstovė.

Jos manymu, bendrabutis, kuriame apsistoja tarptautiniai savanoriai, galėtų būti išnaudojamas ir kaip vadinamasis „avilys“ jauniesiems verslininkams, ten galėtų būti įkurtos darbo vietos jaunimui ar jaunimo organizacijoms.

„2022 metai – jaunimo ir savanorystės, tad tikimės pagerinti šiemet pasiektus rodiklius ir pilnai įsirengti naujas patalpas“, – tikslus vardijo pranešėja.

 

Naujos GAJC patalpos – Agotos Rimkuvienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 332 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,