Mano Gargždai



Viskas, ką naudinga žinoti apie automobilių alyvą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Tinkama automobilio variklio priežiūra – raktas į puikiai veikiantį ir važiuojantį automobilį. Puikiausias ir geriausias priežiūros pavyzdys – reguliarus automobilio alyvos keitimas.

 

Automobilio alyva arba tepalai yra vienas iš automobilio gyvybės šaltinių. Be jų variklis sugestų nepataisomai ir negalėtų veikti. Lygiai taip pat automobilio variklio gedimams įtakos turi ir retas alyvos keitimas bei netinkamos alyvos pasirinkimas. Tinkama alyva užtikrina tinkamą variklio ir jo dalių tepimą, padeda palaikyti tinkamą variklio temperatūrą, neleidžia varikliui perkaisti. Taip pat, tepalai apsaugo variklį ir jo dalis nuo rūdijimo ir turi įtakos bendram variklio veikimui bei našumui. Taigi, alyva yra būtina ir labai reikalinga, kaip ir jos reguliarus keitimas. Tačiau, norint išsirinkti tinkamą, kokybišką alyvą, labai svarbu žinoti keletą dalykų. Šiame straipsnyje rasite informacijos, kurią naudinga žinoti apie automobilio alyvą.

 

Alyvos klampumas: ką būtina žinoti?

Klampumas  viena iš pagrindinių sąvokų, kurią girdime vartojant, kai kalba eina apie automobilio alyvą. Iš esmės, klampumas nurodo, kaip lengvai automobilio alyva teka, esant tam tikrai temperatūrai. Taigi, iš dalies, klampumas nurodo ir alyvos tirštumą. Tirštesni tepalai turi didesnį klampumą, o skystesni  atvirkščiai. Taip pat, skystesni ir mažesnio klampumo tepalai lengviau teka žemesnėje temperatūroje. Dėl šios priežasties mažiau klampūs ir skystesni tepalai yra rekomenduojami žiemos sezonui, o vasarai, kai lauko temperatūra yra aukštesnė, tinkamesni tirštesni ir klampesni tepalai. Naudinga žinoti ir tai, kad alyvos klampumas yra nurodomas specialiu žymėjimu, pavyzdžiui, 10W 30. Raidė W ir skaičius 10 nurodo alyvos klampumą žemoje temperatūroje, o 30 – aukštoje. 10W 30 tepalai yra laikomi sąlyginai tirštais. Kuo klampesni tepalai, tuo jie efektyviau apsaugo variklį nuo trinties. Tuo tarpu, mažesnis klampumas, reiškia mažesnę trintį. Alyvos klampumas turėtų būti pasirenkamas pagal automobilio variklį, markę ir gamintojo nurodytas rekomendacijas.

 

Skirtingos alyvų rūšys

Alyvos gali skirtis ne tik savo klampumu, bet ir tipais. Yra 3 pagrindinės alyvų rūšys: sintetinė, pusiau sintetinė ir mineralinė. Sintetinė alyva yra sukurta taip, kad suteiktų aukščiausią variklio apsaugą ir užtikrintų aukščiausio lygio našumą bei variklio tepimą. Teigiama, kad sintetinė alyva net gali padėti sumažinti degalų sąnaudas, apsaugo variklį nuo oksidacijos ir kovoja su nuosėdomis, užtikrina aukštesnį klampumą. Šio tipo alyva puikiai tinka tiems, kurie automobiliu įveikia ilgus atstumus, važinėja judriame eisme ir kamščiuose. Taip pat, ši alyva tinkamiausia tiems, kurie vairuoją automobilį su „Start/Stop“ technologija arba dyzeliniu varikliu ir nori didžiausio našumo bei optimalios variklio apsaugos. Tuo tarpu, pusiau sintetinė alyva yra pigesnė sintetinės alyvos alternatyva. Pusiau sintetinė alyva yra sintetinės ir bazinės alyvos mišinys, kuris apsaugo variklį nuo oksidacijos ir efektyviai veikia žemesnėse temperatūrose. Tai puikiausias pasirinkimas tiems, kurie nori sintetinės alyvos savybių, bet nėra linkę mokėti aukštos kainos. Galiausiai, alyva gali būti mineralinė. Pigiausias pasirinkimas tiems, kurių automobiliai turi nedidelius ir negalingus variklius, yra mažiau važinėjami. Mineralinė alyva yra gaminama iš grynos naftos, taip pat, yra klampesnė, tirštesnė ir ją reikia keisti dažniau. Teigiama, kad tokia alyva bus geriausias pasirinkimas seniems automobiliams. Ši alyva yra pigiausia.

 

Kada reikia keisti alyvą?

Alyvos keitimas yra būtinas ir labai svarbus. Reguliariai ir tinkamai keičiama alyva apsaugos variklį, užtikrins tinkamą jo našumą ir garantuos apsaugą nuo gedimų. Tačiau, naudinga žinoti, kad skirtingų rūšių alyva, yra keičia skirtingai. Pavyzdžiui, mineralinė alyva turėtų būti keičiama, kai automobiliu nuvažiuojama 5000 km arba kas 6 mėnesius. Tuo tarpu, pusiau sintetinė alyva turėtų būtų keičiama kas 10000 km arba kartą metuose. Na, o jei alyva yra sintetinė, ją geriausia keisti kas 15000 km arba kartą metuose. Laikydamiesi tokių rekomendacijų, galėsite būti garantuoti, kad variklis veiks tinkamai ir efektyviai.

Nepamirškite reguliaraus tepalų keitimo ir pasirinkę tinkamą tepalų bei jų klampumo tipą garantuokite tinkamą ir efektyvų variklio veikimą. Svetainėje varle.lt rasite platų, įvairių rūšių ir klampumų tepalų pasirinkimą. Mobil, Castrol ir kitų garsių gamintojų alyva  už pačią draugiškiausią kainą perkant internetu!

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 155 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,