Mano Gargždai



Šiais metais Klaipėdos rajone nustatytas tik 1 gripo atvejis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Prasidėjus šaltajam sezonui, padaugėjo ir sergamumo gripu ir kitomis ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų (ŪVKT) ligomis atvejų, registruojamų Klaipėdos rajono pirminės sveikatos priežiūros įstaigose. Jei šių metų vasaros sezono metu Klaipėdos rajone sergamumas ŪVKT vidutiniškai siekė vidutiniškai 20 atvejų 10 000 tūkstančių gyventojų, tai rudens mėnesiais vidutiniškai – 40 atvejų 10 000 tūkstančių gyventojų. Šiais metais nustatytas 1 gripo atvejis.

 

Gripo sezonas įprastai trunka nuo 40-osios kalendorinės metų savaitės iki 20-osios kitų metų kalendorinės savaitės. Gripas pasireiškia karščiavimu, sausu kosuliu, gerklės, galvos ir raumenų skausmu, nuovargiu ir silpnumu. Ypač pavojingos žmogaus sveikatai ir gyvybei yra gripo komplikacijos – virusinės arba bakterinės kilmės plaučių uždegimas, prienosinių ančių uždegimas (sinusitas), vidurinės ausies uždegimas, sepsis (kraujo užkrėtimas), širdies raumens uždegimas, smegenų uždegimas.

Plintant gripui ir kitoms virusinėms kvėpavimo takų ligoms, ypatingą dėmesį reikėtų skirti rankų higienai. Rekomenduojama kuo dažniau kruopščiai plauti rankas su muilu ir vandeniu, nes daugiausia infekcijų – gripo bei kitų ŪVKT ligų, sukėlėjų iš aplinkos į burną, nosį, akis mes atsinešame savomis rankomis. Labai svarbi yra ir kosėjimo, čiaudėjimo kultūra. Reikia kosėti ar čiaudėti ne į delną, o į sulenktą alkūnę. Arba kosint ar čiaudint užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis, kurias po kiekvieno panaudojimo – išmesti. Būtina dažnai vėdinti patalpas, drėgnu būdu valyti horizontalius paviršius, tinkamai apsirengti, vengti sąlyčio su sergančiais žmonėmis. Susirgus, kuo skubiau kreiptis į gydytoją ir neiti į darbą, kolektyvus bei nevesti vaikų į ugdymo įstaigą.

Minėtų higienos rekomendacijų veiksmingumas ypatingai atsiskleidė Lietuvos Respublikoje paskelbus karantiną bei ekstremalią padėtį dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) plitimo grėsmės ir įvedus įvarius ribojimus, privalomą kaukių dėvėjimą bei išaugus gyventojų sąmoningumui saugantis oro lašeliniu būdu plintančių ligų. Pastebimas žymus registruotų gripo atvejų mažėjimas Klaipėdos rajone, 2019 metais registruoti 979 gripo ir 10949 ŪVKT atvejai, 2020 metais – 232 gripo ir 6380 ŪVKT atvejai, 2021 metais iki 47 savaitės registruotas 1 gripo atvejis ir 7800 ŪVKT atvejai.

Efektyviausia profilaktikos nuo gripo priemonė yra skiepai. Prasidėjus gripo sezonui, kol dar nėra didelis sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, rekomenduojama pasiskiepyti sezoninio gripo vakcina. Gripo sezonas įprastai piką pasiekia sausio–vasario mėnesiais, o baigiasi – kitų metų gegužę, todėl nuo gripo skiepytis reikėtų nieko nelaukiant.

Sezonine gripo vakcina jau yra apsirūpinusios visos rajono pirminės sveikatos priežiūros įstaigos. Nemokamai, t. y. už valstybės lėšas, gripo sezonine vakcina yra skiepijami: 65 metų ir vyresni asmenys, nėščiosios, asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose, taip pat sergantieji onkologinėmis, lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais. Taip pat kompensuojama vakcina skiepijami ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Asmenys, kurie nepriklauso rizikos grupėms, gali pasiskiepyti mokama gripo vakcina. Visiems norintiems pasiskiepyti nuo gripo reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

 

Informacija parengta pagal Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Klaipėdos departamento duomenis.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 780 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,