Mano Gargždai



Pakeitimai vaiko globos srityje: papildomi saugikliai vaikui užtikrins saugesnę aplinką

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Seimas pritarė patikslinimams, kurie palengvins vaikų globos organizavimą, kai tėvai yra dingę ar nežinomi. Be to, vaikai galės augti kartu su nepilnamečiais tėvais, jeigu tėvai patys vis dar yra globojami vaikų globos institucijoje, ar pratęsti laikinąją globą ilgiau nei numatyta, kai laikina globa yra nustatyta nepilnamečių vaikui iki tėvų pilnametystės.

 

Šie pakeitimai įsigalios nuo 2022 metų liepos 1 dienos.

„Vaikų globėjai – vienas iš svarbiausių mūsų partnerių kuriant Lietuvą be vaikų globos namų. Jau seniai yra įrodyta, kad globa šeimoje padeda suteikti vaikui reikalingą šeimos aplinką, asmeninį dėmesį, namų šilumą. Tikimės, kad pokyčiai globos srityje padės užtikrinti kuo saugesnę vaikų, likusių be savo tėvų globos, vaikystę“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė.

Pasak viceministrės V. Augienės, ateityje planuojama diegti naujoves pagalbos ir paslaugų globėjams, budintiems globotojams, įtėviams srityje. Tai palengvins rūpinimąsi vaikais, bus lengviau išspręsti kylančius iššūkius.

Pritarta ir kitiems Civilinio kodekso ir Civilinio proceso kodekso pakeitimams. Pavyzdžiui, laikinieji globėjai galės būti atleidžiami nuo pareigų dėl sveikatos, pajamų trūkumo ar kitų svarbių priežasčių, o netinkamai pareigas atlikę laikinieji globėjai bus nušalinami nuo pareigų ir tai taptų pagrindu neskirti jų globėjais kitam vaikui.

Kai vienas iš sutuoktinių ar poroje gyvenančių asmenų siekia globoti vaiką, atsiras pareiga tinkamai šiam iššūkiui pasirengti ir antrajai pusei. Taip pat bus vertinama visų kartu gyvenančių vyresnių nei 16 m. šeimos narių sveikata ir istorija (pvz., kad nebūtų nusikalstamos praeities ir pan.), taip užtikrinant, kad vaikas gyvens tikrai saugioje aplinkoje.

 

Kai vaiko tėvai dingę ar nežinomi

KAIP YRA DABAR. Civiliniame kodekse numatyta, kad kai vaiko teisių apsaugos institucija nustato be tėvų globos likusį vaiką, privalo per 3 dienas nuo teismo leidimo paimti vaiką iš jo atstovų ir kreiptis į savivaldybės administraciją. Jai pateikiamas nurodymas nustatyti vaikui laikinąją globą bei paskirti laikinąjį globėją.

Tačiau kai vaiko tėvai yra dingę ar nežinomi, kreipimasis į teismą dėl leidimo paimti vaiką neturi prasmės. Civiliniame kodekse nenumatyti atvejai, kai į teismą galima nesikreipti.

KAIP BUS. Nuo šiol susiklosčius situacijai, kai vaiko tėvai nežinomi, vaiko teisių apsaugos institucija per 3 dienas kreipsis tiesiai į savivaldybės administraciją dėl laikinosios globos. Iki kol vaikui bus nustatyta globa, vaiko atstove bus paskirta vaiko teisių apsaugos institucija.

 

Išimtys globojamiems nepilnamečių vaikams

Tradiciškai maksimalus laikinosios globos terminas su pratęsimu siekia 18 mėnesių, tačiau nuo 2022 metų vidurio įtvirtinamas ilgesnis laikinosios globos laikotarpis, kai tokios globos prireikia mažyliui, gimusiam nepilnamečių šeimoje. Dažniausiai laikinu mažylio globėju tampa senelis ar senelė, kol mama ar tėtis sulauks pilnametystės ir tam 18 mėnesių gali neužtekti.

Kai laikinai globojamas nepilnamečių tėvų vaikas, globa gali tęstis daugiau nei 18 mėnesių – tai yra tiek, kiek reikia, kol tėvai sulauks pilnametystės ir vaiku galės rūpintis patys.

Dar viena naujovė – bus taikoma išimtis susiklosčius situacijai, kai vaiko susilaukia nepilnametis asmuo, gyvenantis globos institucijoje. Šiuo metu globos institucijose negali būti globojami mažesni nei 3 metų vaikai, tačiau jeigu vaiko susilaukia globos institucijoje gyvenantis nepilnametis, čia galėtų būti globojamas ir jo paties vaikas – norima, kad mažylis nebūtų išskirtas su mama ar tėčiu.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 843 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,