Logo
 Spausdinti šį puslapį

Šildymo išlaidų naštą vėžaitiškiams palengvinusi rajono valdžia: kompensacijos ateityje mažės

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Tikimasi, kad kompensacijų už šildymą mažinimas ateityje bus paskata renovuoti daugiabučius namus. Astos Šatkienės nuotr. Tikimasi, kad kompensacijų už šildymą mažinimas ateityje bus paskata renovuoti daugiabučius namus. Astos Šatkienės nuotr.

Klaipėdos rajono savivaldybės taryba vienbalsiai nutarė 2021–2022 m. šildymo sezonui Vėžaičių miestelio gyventojams kompensuoti centralizuotai tiekiamos šilumos kainą. Tai bus vykdoma, padengiant UAB „Klaipėdos rajono energija“ 50 procentų gamtinių dujų pirkimo kainos viršijančios bazinę dujų kainą – 0,04066 cnt/kWh. Tokiu būdu vėžaitiškiai turėtų gauti maždaug perpus mažesnes šildymo sąskaitas.

 

Kompensavimo kaštai kasmet palaipsniui mažėtų. Taip būtų siekiama skatinti tiek įmonę UAB „Klaipėdos rajono energija“ ieškoti būdų, kaip sumažinti šildymo tiekimo kainas, tiek duoti laiko žmonėms, gyvenantiems nerenovuotuose namuose, pradėti modernizacijos procedūras. Tam, kad gautų kompensaciją, gyventojams nereikės teikti specialių prašymų.

 

Šildymo sąskaitos – bene didžiausios Lietuvoje

Vos tik prasidėjus šildymo sezonui, Vėžaičių gyventojams nerimą kelia didžiulės sumos, kurias tenka sumokėti už šilumą.

Štai vienas vėžaitiškis, už 47 kv. m. buto šildymą spalio mėnesį, turėjo sumokėti 133, o lapkritį – 143 eurus. Palyginimui, praėjusiais metais to paties buto sąskaitos už šildymą spalio mėnesį siekė 29, lapkritį – 56 eurus.

Dėl gerokai išaugusių kainų Vėžaičių gyventojai, tikėdamiesi Klaipėdos rajono savivaldybės pagalbos, teikė prašymą gauti kompensacijas už šildymą.

Vėžaičių miestelio Gargždų g. 22 namo gyventojai dar lapkričio pradžioje kreipėsi į Savivaldybę, prašydami kompensacijos, kad šildymo kaštai Klaipėdos rajono gyventojams būtų suvienodinti: „Už spalio mėnesį gavome šildymo sąskaitas, padidėjusias daugiau nei 3 kartus: 2020 metais – 5,74 Eur/cnt už 1 kWh, 2021 metais – 17,44 Eur/cnt už 1 kWh. <...> AB „Klaipėdos energija“ šilumos tiekėjo kainos mūsų savivaldybės gyventojams yra gerokai mažesnės. Todėl prašome užtikrinti šildymo kainų kompensavimo mechanizmą Vėžaičių miestelio gyventojams.“

 

Siūlė šildymo pabrangimą kompensuoti visiems rajono gyventojams, skatins renovuotis

Švietimo, kultūros ir sporto komiteto posėdžio metu Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys Raimondas Simonavičius pristatė ir kitą projekto siūlymą.

„Kadangi ne tik Vėžaičių miestelio gyventojams kilo dujų kaina, bet ir visam rajonui bei Lietuvai, aš siūlau kompensuoti 50 proc. šildymo išlaidų visiems Klaipėdos rajono gyventojams, kad būtų įgyvendintas lygiateisiškumo principas“, – teigė R. Simonavičius.

Po komiteto narių balsavimo pasiūlymą nuspręsta teikti svarstyti Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje.

Visgi, alternatyva Tarybos posėdžio metu palaikymo nesulaukė.

Po diskusijų Taryba pritarė Ekonomikos ir biudžeto komiteto pateiktam protokoliniam pavedimui. Juo įsipareigojama parengti daugiabučių renovacijos skatinimo tvarką Savivaldybei prisidedant prie renovacijos darbų finansavimo.

Tarybos posėdžio metu nuskambėjo mintys, kad Klaipėdos rajonas, palyginti su kitais, nėra pernelyg pasistūmėjęs daugiabučių renovacijos kryptimi.

„Dėl renovacijos skatinimo yra pradėti pirmieji žingsniai, bet akivaizdu, kad jie per mažai veikia. Tvarką reikia rengti ir daug išsamesnę“, – sprendimui pritarė Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja, liberalė Audronė Balnionienė.

Tiesa, opozicijos atstovai pasiūlė neakcentuoti Ekonomikos ir biudžeto komiteto protokoliniame pavedime minimų 10 proc., kuriais reikėtų kompensaciją mažinti kiekvienais metais.

„Dabar mes sprendžiame dėl 2021–2022 metų šildymo sezono. Tai kodėl bėgame prieš traukinį ir galvojame, ką darysime kitą sezoną? Tai Taryba tada ir nuspręs – mažinti 10 ar 20 proc. Dabar aš nematau prasmės tarsi įsirėminti, ką mes darysime po metų ar dvejų“, – teigė Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narė, frakcijos „Bendra“ atstovė Loreta Piaulokaitė-Motuzienė.

„Šis protokolinis sprendimas yra žinia gyventojams, kad už tai, jog jiems yra skiriama kompensacija, jie turi galvoti apie renovaciją. O kai ateis kiti metai ir spręsime dėl kompensacijos dydžio, svarstysime klausimą iš naujo“, – posėdyje sakė Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys Vaclovas Dačkauskas.

Galiausiai politikai vieningai sutarė ir dėl dar vieno protokolinio pavedimo punkto: „Paskesniais metais teikiant svarstyti klausimą dėl kompensavimo centralizuotai tiekiamos šilumos kainos Vėžaičių miestelio gyventojams, mažinti kompensaciją 10 procentų, tuo siekiant skatinti gyventojus renovuotis pastatus, o įmonei ieškoti alternatyvių šilumos gamybos, infrastruktūros atnaujinimo ir pan. sprendinių, leidžiančių mažinti paslaugos teikimo kainą.“

 

Ateityje ieškos kitų sprendimų

Pagal šiandieninę situaciją, didesnes šildymo sąskaitas vėžaitiškiams lemia išaugusi gamtinių dujų kaina ir mažas vartotojų skaičius. Tačiau išspręsti šią situaciją nelengva – UAB „Klaipėdos rajono energija“ yra vienintelė šilumą Vėžaičių miesteliui teikianti įmonė, o greitai pakeisti naudojamo kuro rūšies į palankesnę alternatyvą taip pat nėra galimybių.

„Neseniai esame priėmę oficialų planavimo dokumentą, kuriame nepalikome galimybių gyventojams atsijungti. Galbūt to pakeitimas būtų kelias gyventojams pakeisti šildymo būdą ir kainą reguliuotis patiems bei nešti atsakomybę už savo pasirinkimą“, – Švietimo, kultūros ir sporto komiteto posėdyje siūlė Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas Vytautas Valantinas.

Taip pat sprendimu gali tapti daugiabučių renovacijos skatinimo tvarkos parengimas.

„Iš septynių daugiabučių Vėžaičiuose, kurie naudojasi UAB „Klaipėdos rajono energijos“ paslaugomis, penki yra nerenovuoti. Tai čia yra tik penkių namų klausimas. Pabandykime tokią tvarką parengti ir galbūt toks bizūno-saldainio principas, kai duodame ir kompensaciją, ir skatiname renovaciją, suveiks“, – svarstė Liberalų frakcijos pirmininkas Nerijus Galvanauskas.

Pasak UAB „Klaipėdos rajono energija“ direktoriaus Mariaus Žiliaus, vėžaitiškiams Klaipėdos rajono savivaldybė šildymo kainą yra kompensavusi jau penkis šildymo sezonus – 2012–2017 m.

„Tada kompensacija buvo skirta dėl pačios katilinės rekonstrukcijos, kai ji iš kūrenamos mazutu buvo paversta į dujinę. Taigi Savivaldybė nusprendė kompensuoti dėl banko paskolos padidėjusios šilumos kainos skirtumą, kad gyventojams šiluma nepabrangtų“, – tvirtino M. Žilius.

Šiuo metu ir UAB „Klaipėdos rajono energija“ ieško išeičių, kaip pagerinti situaciją.

„Dar šį rudenį, sklindant gandams apie pabrangsiančias dujas, buvome pasikvietę atstovus iš UAB „Kalvis“, kurie gamina pramoninius biomasės katilus. Esamos dujų katilinės perdarymo į biomasės katilinę kaina siektų 400 tūkst. eurų. Vidutinis atsipirkimo laikas – 13 metų. Tai reiškia, kad jei nebūtų finansavimo iš šalies, gyventojai 13 metų mokėtų tiek, kiek moka šiandien, ir tik po to pajustų realią naudą. Kitas šiuo metu analizuojamas kelias – tai decentralizuoti šilumos tinklus ir prie kiekvieno daugiabučio statyti galingus šilumos siurblius („oras – vanduo“). Šiuo metu skaičiuojama, kad investicija atsieitų 200–250 tūkst. Eurų, bet iki galo neaišku, ar techniškai tai įmanoma. Be to, elektra, kaip ir dujos, irgi nuolat brangsta, todėl vienareikšmiško sprendimo dar neturime“, – galimas išeitis įvardijo UAB „Klaipėdos rajono energija“ direktorius Marius Žilius.

Vis dėlto, pasak M. Žiliaus, dabar svarbiausia – skatinti Vėžaičių daugiabučių renovaciją.

„Šiuo metu nerenovuotų namų gyventojai tokios pat kvadratūros bute už šilumą moka vidutiniškai 2,5 karto daugiau nei renovuotame daugiabutyje“, – pabrėžė UAB „Klaipėdos rajono energija“ vadovas.

Sprendimo projekto aiškinamajame rašte nurodoma, kad šiam šildymo sezonui kompensacija Vėžaičių gyventojams Savivaldybei atsieis apie 18–20 tūkst. eurų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,