Mano Gargždai



Nepasiturintiems pensininkams ir neįgaliesiems nereikia mokėti priemokų už vaistus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Ligonių kasos sulaukia mažas pajamas gaunančių pagyvenusių žmonių ir neįgaliųjų klausimų, nuo kokio amžiaus ir kokias pajamas gaunant jiems nereikia vaistinėje primokėti už kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones.

 

Svarbu žinoti, kad visiems 75 metų ir vyresniems gyventojams, taip pat neįgaliesiems ir pensininkams, jeigu jų pajamos užpraeitą mėnesį buvo mažesnės nei 100 procentų einamųjų metų minimalių vartojimo poreikių dydžio, kuris šiemet siekia 267 eurus per mėnesį, nereikia mokėti priemokų už kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones.

Šiems gyventojams paciento priemoką sumoka ligonių kasos, todėl patiems gyventojams, vaistinėje atsiimant kompensuojamuosius vaistus pagal elektroninius receptus, nieko primokėti nereikia. Užtenka pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Jokių papildomų prašymų arba dokumentų vaistinei teikti nereikia, nes asmens teisė į paciento priemokos padengimą nustatoma savaime ir perduodama vaistinėms per Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinę sistemą (ESPBI IS).

Pasak Šiaulių teritorinės ligonių kasos (TLK) Gyventojų aptarnavimo skyriaus vyriausiosios specialistės Reginos Vitkauskienės, reikėtų atkreipti dėmesį, kad perkant vaistus skaičiuojamos asmens pajamos, gautos užpraeitą mėnesį. Pavyzdžiui, jeigu žmogus vaistus perka kovo mėnesį, elektroninėje sistemoje palyginamos jo sausio mėnesį gautos pajamos, ar jos buvo mažesnės negu 267 eurai.

Jeigu pasitaikytų pavienių atvejų, kad 75 metų ir vyresniems gyventojams, taip pat neįgaliesiems ir pensininkams, kai jų pajamos yra mažesnės nei 267 eurai per mėnesį, vaistinėje tektų primokėti priemoką už kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones, dėl šios priemokos grąžinimo būtų galima kreiptis į savo gyvenamosios vietos TLK.

Tokiu atveju TLK reikėtų pateikti rašytinį prašymą, asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą arba jo kopiją, elektroninio recepto kopiją, išduotą vaistinėje, ir dokumentą iš ESPBI IS, įrodantį, kad žmogus priskiriamas prie mažas pajamas gaunančių asmenų.

Ligonių kasos primena, kad neįgaliaisiais laikomi asmenys, kuriems nustatytas neįgalumo lygis, taip pat 55 procentų ir mažesnis darbingumo lygis arba specialiųjų poreikių lygis.

Pernai labiausiai pažeidžiamoms gyventojų grupėms, t. y. 75 metų ir vyresniems pacientams, mažas pajamas gaunantiems asmenims virš 65 metų bei neįgaliesiems, priemokoms padengti Privalomojo sveikatos draudimo fondui skiriami valstybės biudžeto asignavimai sudarė 15,7 mln. eurų.

Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 22 22.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 483 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,