Mano Gargždai



Savavališkoms statyboms inspektuoti – modernios technologijos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Aplinkos ministerijos nuotr. Aplinkos ministerijos nuotr.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (Statybos inspekcija) skelbia, kad savavališkų statybų skaičius 2021 m. buvo 30 proc. mažesnis nei prieš dešimtmetį, tačiau ženkliai išaugo per kelerius pastaruosius metus. Su jomis kovoti padės modernios inspektavimo technologijos – bepilotės skraidyklės, 3D duomenų modeliai ir kiti skaitmeniniai įrankiai.

 

Pradedami naudoti nauji sprendimai, anksčiausiame statybos darbų etape padėsiantys nustatyti galimas savavališkas statybas bei užkardysiantys keliamą žalą aplinkai ir visuomenei. Savavališkų statybų inspektavimui bus naudojamos bepilotės skraidyklės (dronai), 3D duomenų modeliai, taip pat specialus įrankis, apdorojantis Lietuvos erdvinės informacijos portalo (GIS), 3D modelių, IS „Infostatyba“ ir kitus aktualius duomenis, sudarant galimybę greitai ir paprastai nustatyti galimo pažeidimo vietą atskirose teritorijose.

Šių technologijų taikymas sumažins žmogiškųjų išteklių poreikį planuojant ir organizuojant priežiūros veiklą. Veiklos efektyvumui didinti patikrinimų metu nuo balandžio mėn. bus pradėti naudoti planšetiniai kompiuteriai, padėsiantys inspektoriui paprasčiau ir greičiau atlikti objektų patikras.

Statybos inspekcija pernai nustatė 474 savavališkos statybos atvejus. Iš jų 51 proc. sudarė neypatingųjų (2020 m. – 44 proc., 2019 m. – 50 proc.,) 41 proc. – nesudėtingųjų (tvorų, terasų, atraminių sienučių) (2020 m. – 44 proc. 2019 m. – 37 proc.) ir 8 proc. – ypatingųjų statinių (2020 m. – 12 proc., 2019 m. – 13 proc.) savavališkos statybos atvejai. Pagal savavališkos statybos rūšis ir toliau „pirmauja“ nauja statyba – 2021 m. ji sudarė net 64 proc. (2020 m. – 58 proc., 2019 m. – beveik 50 proc.).

Pažymėtina, kad 2013 m. nustatyta 618, 2016 m. – 482, 2019 m. – 319, o 2020 m. – 374 savavališkos statybos atvejai, taigi nuoseklų pažeidimų mažėjimą pastaraisiais metais keičia nerimą keliančios augimo tendencijos.

Daugėja savavališkai statomų neypatingųjų statinių – vis dažniau statytojai rizikuoja pradėti vienbučio ar dvibučio namo statybas neturėdami privalomų SLD arba vykdydami statybos darbus esmingai nukrypsta nuo statinio projekto sprendinių. Statybos inspekcija skelbia, kad 2019 m. savavališkai statyti neypatinguosius statinius ryžosi 183 statybos dalyviai, 2020 m. – 190, o 2021 m. šis skaičius jau perkopė dviejų šimtų ribą (214).

Atkreiptinas dėmesys, kad statybos dalyvių rizika nesilaikyti teisės aktų nepasiteisino: už nustatytus pažeidimus jiems teko sumokėti administracines baudas, įmokas už savavališkos statybos įteisinimą (jei savavališka statyba galėjo būti įteisinta pagal teisės aktus ir teritorijų planavimo dokumentus).

Dėl padarytų pažeidimų išaugo savavališkai stačiusių statybos dalyvių rizikingumas, kurį Statybos inspekcijos pareigūnai matuoja Rizikos valdymo informacinės sistemos (RVIS) priemonėmis, o pažeidėjai sulaukia dažnesnių patikrinimų. Be to, papildoma informacija apie juos pateikiama atestuojančioms institucijoms, kurios sprendžia dėl jų kvalifikacijos atestato sustabdymo ar atėmimo.

Pabrėžtina, kad ir toliau bus planuojami ir vykdomi reidai – viena iš svarbiausių priemonių, skirta užkirsti kelią savavališkoms statyboms ir jų keliamai žalai vietovėse, kuriose pažeidimai gali sukelti didžiausią žalą aplinkai ir visuomenei.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 338 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,