Mano Gargždai



Seimas: PVM tarifas už šildymą bus laikinai kompensuojamas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Seimas priėmė Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimus, kuriais nutarta centralizuotai teikiamai šilumos energijai laikinai sumažinti lengvatinį PVM tarifą iki 0 proc., kompensuojant tiekėjams skirtumą iš valstybės biudžeto.

 

Už šiuos įstatymo pakeitimus (projektas Nr. XIVP-1314(2) balsavo 112 Seimo narių, susilaikė 9 parlamentarai.

Kaip anksčiau tvirtino Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, Vyriausybė pasiūlė šiam šildymo sezonui iš esmės nunulinti pridėtinės vertės mokestį centralizuotam šildymui ir tokiu būdu sumažinti šio šildymo sezono sąskaitas.

Pagal priimtas pataisas, naujasis tarifas būtų taikomas atgaline tvarka – nuo 2022 m. sausio 1 d. ir galios šiam šildymo sezonui – iki balandžio 30 d. Tokiu būdu siekiama iš dalies sumažinti Lietuvos gyventojams tenkančią finansinę naštą dėl išaugusių sąskaitų už šildymą ir karštą vandenį.

Skaičiuojama, kad valstybės biudžetas dėl PVM, apskaičiuoto už šilumos energiją ir karštą vandenį, dengimo neteks apie 23,3 mln. eurų.

„Tai yra trumpalaikis sprendimas, nes būsimam šildymo sezonui, manau, atsižvelgiant į tai, kokios bus dujų, šildymo ir elektros kainų tendencijos, reikės turbūt kitų, labiau horizontalių ir galbūt net ir korektiškesnių nei šitas sprendimų“, − dar pristatymo metu yra pažymėjusi Vyriausybės vadovė.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas papildomai Vyriausybei pasiūlė inicijuoti Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pakeitimus, praplečiant ir paprastinant kompensacijų už šildymą kompensavimo mechanizmą. „Komitetas siūlo, kad kompensacijas už šildymą gautų ne tik mažas, bet ir vidutines pajamas gaunantys gyventojai, kurie dėl augančių energijos išteklių kainų, patiria itin reikšmingas šildymo išlaidas. Pažymėtina, kad šiuo metu Lietuvoje kompensacijas už šildymą gauna tik 110 tūkst. gyventojų ir tai sudaro nedidelę dalį visų namų ūkių“, − tvirtinama komiteto išvadoje.

Šiuo metu centralizuotai teikiamai šilumos energijai galioja lengvatinis 9 proc. PVM tarifas.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 370 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,