Mano Gargždai



Ligonių kasų specialistai ragina nedelsti ir pasitikrinti pagal storosios žarnos vėžio prevencinę programą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Ligonių kasų specialistai ragina nedelsti ir pasitikrinti pagal storosios žarnos vėžio prevencinę programą Cancer photo created by freepik - www.freepik.com

Storosios žarnos vėžys yra ketvirtas pagal dažnumą piktybinis navikas po priešinės liaukos vėžio, kitų odos navikų ir krūties vėžio. Kovo mėnuo yra skirtas storosios žarnos vėžio prevencijai, todėl ligonių kasos kviečia nedelsti ir laiku užkirsti kelią šiai klastingai ligai. Specialistai ragina aktyviai išnaudoti valstybės siūlomas galimybes nemokamai pasitikrinti savo sveikatą pagal šią prevencinę programą.

 

Pagal storosios žarnos vėžio ligos prevencinę programą išsitirti norintys privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdrausti asmenys, pirmiausia turi kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris išsamiai supažindins su programa ir atliks slaptą kraujavimo testą. Teigiamo testo atveju – gydytojas išduos siuntimą pas gydytoją specialistą atlikti tolimesnių tyrimų.

Šia programa vieną kartą per dvejus metus gali pasinaudoti moterys ir vyrai nuo 50 iki 74 metų (imtinai). Svarbu žinoti, jog už programoje numatytas paslaugas PSD apdraustiems asmenims mokėti nereikia. Už šias paslaugas sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Pacientams, kurie nepatenka į nustatyto amžiaus grupę, tačiau junta kokius nors simptomus, nerimauja dėl savo sveikatos būklės, laukti nustatyto prevencinės patikros termino nereikia. Tokiais atvejais būtina neatidėliojant kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad jis, skyręs reikiamus tyrimus, nustatytų negalavimų priežastį ir prireikus pradėtų gydymą.

Užpernai atliktų profilaktinių patikrinimų skaičius rodo, kad prasidėjus COVID-19 ligos pirmajai bangai, žmonės į gydymo įstaigas kreipėsi rečiau. Tačiau lyginant užpraeitus metus su 2021 m. – statistika nežymiai gerėjo.

Ligonių kasų duomenimis, užpernai pagal storosios žarnos vėžio programą Klaipėdos TLK veiklos zonoje iš galėjusių 75 tūkst. pasitikrino tik 25 tūkst. žmonių. Pernai iš 70 tūkst. galimybe pasitikrinti pasinaudojo 40 tūkst. gyventojų.

Ligonių kasų specialistai ragina skirti daugiau dėmesio storosios žarnos vėžio profilaktikai ir kviečia reguliariai tikrintis. Anksti aptinkamos ligos yra daug lengviau ir efektyviau pagydomos nei aptiktos vėlesnėse stadijose.

2022 m. storosios žarnos vėžio prevencinei programai iš PSDF lėšų numatyta skirti beveik 5,7 mln. eurų. Tai – 800 tūkst. eurų daugiau nei pernai.

Ligonių kasos primena, kad PSD apsidraudę asmenys savo sveikatą gali pasitikrinti pagal penkias ligų prevencijos programas: gimdos kaklelio, krūties, prostatos, storosios žarnos vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 543 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,