Mano Gargždai



KAM primena 4-ąjį ir 5-ąjį NATO straipsnius

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Nato.int nuotr. Nato.int nuotr.

Šiandien minime Lietuvos narystės NATO 18-ąsias metines. NATO yra galingiausias karinis Aljansas pasaulio istorijoje, o pagrindinis ir nekintantis jo uždavinys yra garantuoti visų NATO narių laisvę ir saugumą politinėmis ir karinėmis priemonėmis. Šiandien Aljansas ir toliau išlieka svarbiausiu stabilumo šaltiniu nenuspėjamame pasaulyje – NATO sąjungininkai yra tvirtai įsipareigoję visada padėti vieni kitiems pagal Vašingtono sutarties 4-ąjį ir 5-ąjį straipsnius.

 

4-ajame Vašingtono sutarties straipsnyje nurodyta, kad NATO yra unikalus ir svarbiausias transatlantinis konsultacijų forumas visais klausimais, susijusiais su narių teritoriniu vientisumu, politine nepriklausomybe ir saugumu. Bet kuris kuriai nors Aljanso narei svarbus saugumo klausimas gali būti įtrauktas į NATO darbotvarkę, siekiant dalytis informacija, keistis nuomonėmis ir, prireikus, kurti bendras pozicijas.

5-asis Vašingtono sutarties straipsnis nurodo, kad NATO narės gins viena kitą užpuolimo atveju. Rusijos karas prieš Ukrainą kardinaliai pakeitė mūsų regiono saugumo situaciją, tačiau visi NATO sąjungininkai ne kartą patvirtino – įsipareigojimas 5-ajam straipsniui yra nepajudinamas. NATO toliau kovos su naujais saugumo iššūkiais, keliančiais grėsmę atskiroms Aljanso narėms arba visam Aljansui, o prireikus, gins kiekvieną Aljanso teritorijos centimetrą nuo bet kokios agresijos.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 343 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,