Mano Gargždai



Atsargiai: artėjant euro įvedimui gali suaktyvėti sukčiai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Corbis nuotrauka. Asociatyvi Corbis nuotrauka.

Įvedant eurą Lietuvoje, sukčiai kelia pavojų patiklesniems, mažiau žinių turintiems žmonėms. Apsimetę bankų, Mokesčių inspekcijos, įvairių socialinių tarnybų darbuotojais, sukčiai pirmiausiai taikosi į senyvo amžiaus žmones.

 

Jiems pasakojami patys įvairiausi pramanai - nuo „išskirtinių, specialių siūlymų" senoliams iškeisti litus į eurus pačiu palankiausiu kursu - 1:1, iki pagąsdinimo, kad neužregistravus namie turimų banknotų jie apskritai nebus keičiami. Visais atvejais, sukčiams svarbu pamatyti kur namuose saugomi pinigai ar paimti juos į savo rankas dangstantis išgalvotomis priežastimis - tuomet sukčių sėkmė ir nuostoliai nepakankamai atsargiems žmonėms yra garantuoti. Pavyzdžiui, visai neseniai Vilniuje, Žirmūnuose, senatvės sulaukusį vyrą aplankė dvi moteriškės. Pasakiusios įprastą melą, jos iš vyro namų lengvai išsinešė 2 tūkst. litų.

Būtina žinoti, kad jokia valstybinė institucija nesiteiraus apie turimų pinigų kiekį, sąskaitos numerius, elektroninės bankininkystės duomenis, banko kortelių PIN kodus ir pan.

Gyventojų namuose nei Lietuvos bankas, nei kitos jokios finansinės institucijos neatliks jokių finansinių veiksmų; nebus prašoma deklaruoti, registruoti, pateikti namuose turimus pinigus banknotų numerių surašymui. Asmenį, kuris gyventojams siūlytų registruoti jų turimus litus ar litus keisti į eurus namuose, galima laikyti sukčiumi ir nedelsiant pranešti policijai.

Litai į eurus bus nemokamai keičiami tik Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune (neribotą laiką), komercinių  bankų skyriuose (pusmetį po euro įvedimo - visuose skyriuose, po to dar pusmetį - atskiruose bankų padaliniuose pagal nustatytą sąrašą) ir Lietuvos pašto skyriuose (60 kalendorinių dienų po euro įvedimo). Dėl euro įvedimo banko sąskaitų numeriai nesikeis, o sąskaitoje esantys litai į eurus sąskaitoje bus keičiami automatiškai - naujos sąskaitos atsidaryti nereikės.

Apie šiuos sukčiavimo atvejus prašome pasikalbėti su vyresnio amžiaus artimaisiais, paaiškinti, kad pinigai nėra keičiami namuose, o numatytu laikotarpiu bus keičiami banko skyriuose.

Visuomet - jei manote, kad susidūrėte su sukčiumi, nedelsdami skambinkite bendruoju pagalbos numeriu 112.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 235 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,