Logo
 Spausdinti šį puslapį

Skundai dėl rinkimų pažeidimų Klaipėdos rajone: nuo nepagrįstų iki kurioziškų

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi R. Rapalienės nuotrauka. Asociatyvi R. Rapalienės nuotrauka.

Po rinkimų praėjus kuriam laikui, tarp Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) ir pilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės“, fiksavusios pažeidimus, įsiplieskė nesantaikos kibirkštis. Pastarieji tikina gavę šimtus piliečių skundų, užfiksavę daugybę pažeidimų. VRK kontraargumentuoja, kad didelė dalis pažeidimų nepasitvirtino arba juos sunku įrodyti.

Skundų dėl pažeidimų gauta ir Klaipėdos rajone, tačiau ir čia ne visi jie pasitvirtino.

 

„Po rinkimų praėjus kelioms dienoms VRK pradėjo nagrinėti skundus. Jei juos reikėjo tikslinti, siuntė informaciją į rajonų komisijas. Ketvirtą dieną po rinkimų laiškų gavome ir mes. Nors iš karto „Baltosios pirštinės“ mums nepateikė jokių pastabų“, – informavo Klaipėdos rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Zigmas Bitinas.

Jis pasakojo, kad teko patikrinti „Baltųjų pirštinių“ prie Klaipėdos rajono apylinkės prokuratūros pastebėtą palaktą, ar šis nėra arčiau nei 50 metrų iki rinkimų apylinkės. Kaip teigė Z. Bitinas, atstumas iki jos buvo daug didesnis. Dar vieną plakatą teko tikrinti Kvietiniuose. Tačiau ir ši informacija buvo klaidinga – atstumas nuo jo iki balsavimo patalpos buvo gerokai didesnis nei 50 metrų.

Kiti piliečiai skundus teikė tiesiai VRK.

„Į Kalotės rinkimų apylinkę maždaug be 20 minučių aštuonios atėjo rinkėjas iš Klaipėdos. Pagal tvarką reikėjo susisiekti su apylinke, kuriai vyras priklauso, ir patikrinti, ar jis dar nėra balsavęs joje. Gautas atsakymas, jog jis jau balsavo, todėl jam nebuvo leista tai daryti antrą kartą. Rinkėjas parašė skundą ir VRK pradėjo tyrimą. Pasirodo, apylinkėje, kuriai jis priklauso, tiesiog ne  tame langelyje buvo pasirašiusi moteris. Mūsų komisijos kaltės čia nėra. VRK toliau aiškinasi su klaipėdiečiais“, – tvirtino Z. Bitinas.

Kitas nesusipratimas įvyko Vėžaičiuose. Balsuoti atėjo iš užsienio grįžusi moteris, kuri vis dar buvo įrašyta į užsienyje gyvenančių rinkėjų sąrašus.

„Tokiu atveju reikia susisiekti su VRK, pastaroji kontaktuoja su šalies ambasada, kurioje gyvena rinkėjas ir vėlgi tikrina, ar jis dar nebalsavo. Moteriai buvo pasakyta, kad reikės truputį palaukti. Tačiau ji užsiplieskė ir išėjo. Rinkėja VRK parašė raštą, kad su ja buvo įžūliai bendrauta. Tačiau komisijos nariai paliudijo, kaip iš tiesų viskas vyko. Moteriai pritrūko pakantumo. Būtų palaukusi – būtų galėjusi balsuoti“, – kalbėjo Z. Bitinas.

Kaip teigė Klaipėdos rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas, dar vieną skundą pateikė Gargžduose gyvenanti rinkėja.

„Ji skundėsi ketvirtąja komisija, kad ši esą neleido jai balsuoti namuose. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad ši rinkėja nerašė prašymo dalyvauti namų balsavime, nors tai buvo jai siūloma. Moteris teigė, kad ateis į rinkimų apylinkę. Kai po rinkimų per VRK gavome jos ganėtinai piktą skundą, jog rinkėja liko nebalsavusi, patikrinome sąrašus, pasirodo, iš tikrųjų ji balsavo rinkimų dieną rinkimų apylinkėje. Ji pamiršo, kad dalyvavo rinkimuose, – tokia buvo išvada. Keletą kartų apylinkės nariai kilo pas ją į namus, norėdami išsiaiškinti aplinkybes, tačiau vis rasdavo užrakintas duris, niekas neįsileido“, – aiškino Z. Bitinas.

Rinkimų komisijų darbas pereina į trečią stadiją – ruošiamasi artėjančiam referendumui, kuris vyks birželio 29 dieną, kuomet lietuviai turės apsispręsti dėl draudimo užsieniečiams ir juridiniams asmenims parduoti žemės ūkio paskirties žemę.

Klaipėdos rajono apylinkių komisijose bus nežymių pokyčių – jas paliko 20 narių. Pasak Z. Bitino, žmonės buvo nenumatę, kad teks dirbti vasarą. Jie turi kitų planų, ypač jaunimas.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,