Mano Gargždai



Ar žinojote, kurios mados tendencijos kilo iš kitų kultūrų?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Įmonės nuotr. Įmonės nuotr.

Kadangi mūsų skonis nuolatos keičiasi, visada trokštame atrasti naują mados tendenciją. Tačiau ar kada nors susimąstome, iš kur šie mados klestėjimo pavyzdžiai atsirado? Retas kas žino, kad daugelis stilingų tendencijų, kuriomis vadovaujamės, yra kilusios iš kitų kultūrų estetikos ir tradicijų, kurios integruoja ir praturtina mūsų mados pojūtį. Tad kurie tiksliai mūsų mylimiausi drabužiai ir aksesuarai yra kilę iš tolimų kraštų? 

 

Kimono kardiganai

Kimono yra tradicinis drabužis, kurį moterys Japonijoje dėvi ypatingomis progomis ir per šventes. Tačiau dabar daugybė parduotuvių savo lentynas prikimšo gėlėmis margintų, plonų, plačiomis rankovėmis drabužių, vadinamų naujaisiais „kimono“. Šie rūbai ypač populiarūs Vakarų kultūroje, o daugelį dizainerių įkvėpė būtent kimono kardiganai. Tačiau tikras japoniškas kimono atstovauja turtingą istoriją ir išlaiko tradicijas. 

 

Bolero – ispanų paveldas

Nors bolero yra kilę iš ispanų kultūros, daugumoje Lotynų Amerikos šalių yra gausu ispaniško paveldo dėl kolonializmo. Bolero – tai drabužis, kuris per visą istoriją tapo svarbiu moterų mados elementu, todėl, nors tai nėra Lotynų Amerikoje atsiradęs drabužis, jis simbolizuoja Ispanijos palikimą daugumoje šalių, kurias ji kolonizavo.

Bolero nuo pat pradžių buvo skirtas moterims. XIX a. griežto kirpimo švarkai turėjo didelę reikšmę pagrindiniam moterų suknelių siluetui, todėl buvo įprasta, kad „suknelę“ sudarė sijonas, o viršų – bolero. Nors istoriškai bolero buvo standesnių medžiagų švarkai, dabar matome minkštesnio trikotažo variacijų, kurios atrodo itin aktualios šiam laikmečiui, antplūdį.

 

Gėlių raštai, siuvinėti kryželiu

Šiuo metu žmonės visame pasaulyje negali įsivaizduoti vasarinių rūbų be gėlių raštų. Jų siuvinėjimas kryželiu kilo iš Ukrainos. Mados dizainerė Vita Kin yra viena iš daugelio mados kūrėjų, naudojančių tradicinius siuvinėjimo raštus nuostabiems marškinėliams, palaidinėms ir suknelėms kurti. 

Šiuos raštus kaip bohemišką temą galite pamatyti festivaliuose, koncertuose ar tiesiog gatvėje. Tačiau galbūt nežinote, kad šie rankų darbo raštai gyvuoja jau šimtus metų. Dauguma slavų kultūrų turi kryželiu siuvinėtų gėlių raštų variantų, kuriuos V. Kin naudoja kurdama savo šedevrus. Na, o jeigu ir jūs susigundėte vasara kvepiančiais gėlių raštais, kviečiame apsilankyti TEXTILITE

 

Mėlyni džinsai

Mėlyni džinsai yra kone kiekvieno žmogaus spintos pagrindas. Pats pavadinimas „džinsai“ ir medžiagos, iš kurių buvo pagamintos pirmosios džinsų poros, buvo europietiški išradimai. Džinsinio audinio pavadinimas kilo nuo miesto, kuriame jie buvo pagaminti, Genujos (Italija). Italams sukūrus džinsinį audinį, vėliau jis buvo nudažytas indigu, kad būtų išgauta klasikinė mėlyna džinsinio audinio išvaizda. 

Kita žodžio „džinsai“ kilmės istorija – jog pavadinimas yra kilęs iš prancūziško termino de Nîmes, reiškiančio miestą Prancūzijoje, kur buvo bandoma atkurti džinsinį audinį. Dėl prancūziško džinso pavadinimo daugelis žmonių ilgai manė, kad džinsai yra tik prancūzų išradimas.

Pagrindinė džinsų gamintoja ilgą laiką buvo Anglija. Tačiau, atgavusios nepriklausomybę nuo Anglijos, Jungtinės Amerikos Valstijos pradėjo masiškai gaminti savo džinsus, todėl džinsų rinka tapo daug konkurencingesnė. San Franciske atsirado Levi Straussas, audinių pardavėjas iš Bavarijos, kuris pardavinėjo džinsus valstijose, ir Jacobas Davisas, siuvėjas iš Reno, kuris siekė sukurti tvirtas, orui pralaidžias darbines kelnes gamyklų darbininkams.

 

Juodaodžių kultūros lobiai

Kibirėlio formos kepuraites (angl. bucket hats) matėme ant daugelio garsenybių ir nuomonės formuotojų galvų. Tiesa ta, kad šis aksesuaras buvo sugalvotas siekiant apsaugoti žvejus nuo lietaus, o vėliau, 4-ajame dešimtmetyje, jį pritaikė ir kariškiai. Dabar, kai tokias kepuraites dėvėjo Rihanna ir LL Cool J, tai tapo būtinu garderobo atributu ir lengvu būdu paįvairinti aprangą.   

Pastaraisiais metais taip pat išpopuliarėjo didelių dydžių drabužiai, nesvarbu, ar tai būtų laisvai kabantys džinsai, ar dideli marškinėliai su aplikacija. Jie suteikia lengvą, smagią ir patogią išvaizdą, ypač leidžiant laiką namuose. Didelių dydžių drabužių tendencija išpopuliarėjo dar hiphopo eroje 80-aisiais. Juodaodžių bendruomenės žmonės, įskaitant daugelį šeimų, taip pat mėgdavo dėvėti oversized drabužius, siekdami sutaupyti pinigų. 

Išgraviruoti vėriniai taip pat yra dar vienas būtinas turėti aksesuaras. Šių vėrinių kilmės šaknys siekia Niujorko rajonus, kur vaikai juos nešiojo norėdami pademonstruoti savo individualumą ir „sunkiai ištariamus“ vardus. Išgraviruoti vėriniai taip pat buvo būdas įrodyti, kad vaikai patys yra atsakingi už savo papuošalus.

Sportiniai bateliai egzistuoja jau senokai, tačiau jie išpopuliarėjo tik 7-ajame dešimtmetyje, kai buvo įkurta „Nike“. Nors iš pradžių jie buvo skirti tik tokioms sporto šakoms kaip krepšinis, sportbačiai išpopuliarėjo, kai juos pradėjo avėti reperiai. Dabar rinkoje netgi galima rasti tokių sportbačių kaip „Jordans“, kurie yra statuso ir pinigų simbolis.

Žiedo formos auskarai atsirado dar pirmojoje Šumerų civilizacijoje ir yra siejami su afrikietišku grožiu. Dabar jie jau kelerius metus yra itin mėgstamas papuošalas visame pasaulyje, išpopuliarintas juodaodžių ir lotynų amerikiečių kultūros.

 

Įmonės nuotr.

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 199 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,