Mano Gargždai



Viesulų gausa Lietuvoje tiesiog pribloškė: formavosi po kelis, leidosi į jūrą

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Viesulas Mažeikių raj., Sedos sen. Indrės Jonauskytės nuotr. Viesulas Mažeikių raj., Sedos sen. Indrės Jonauskytės nuotr.

Nors Lietuvos viesulų kraštu niekas nepavadintų, tačiau sekmadienis ir pirmadienio rytas parodė, kad šių reiškinių mūsų šalyje netrūksta. Gyventojai iš visos Lietuvos dalijosi nuotraukomis apie susiformavusius piltuvus. Kai kur matėsi net po kelis viesulus iškart, kiti jų buvo pasiekę jūros vandens paviršių ir, kaip sako specialistai, buvo pakankamai stiprūs, kad galėtų apversti jų kelyje pasirodžiusią valtį.

 

Sekmadienį viesulai buvo pastebėti Biržų, Skuodo, Mažeikių, Kauno rajonuose, Klaipėdoje, Zarasuose ir kitur. Komentuodami vieną iš gyventojų nuotraukų „Orai ir klimatas Lietuvoje“ specialistai sakė, kad šiuo metu tokiam reiškiniui susidaryti yra palankios sąlygos, todėl viesulų gali būti ir daugiau.

„Užfiksuota viesulo užuomazga. Neaišku ar nors trumpam buvo pasiekęs žemę. Šiomis dienomis tokiems viesulams formuotis susidarę gana palankios sąlygos. Pabrėžtina, kad formuojasi tik lanspout‘ai (arba waterspout‘ai – vandens sūkuriai) t. y. ne mezociklone susiformavę silpni viesulai. Paprastai jie būna sąlyginai nestiprūs (F0–F1) ir gyvuoja vos iki 15 min. Tokių viesuliukų jau buvo užfiksuota Kaliningrado srityje, Latvijoje ir Estijoje virš Baltijos jūros bei sausumoje. Susidaro jie tuomet, kai vėsesnė oro masė užslenka ant sąlyginai šilto paviršiaus ir šitaip atmosferoje atsiranda didelis nepastovumas. Atidžiau stebėkite dangų ir galbūt jums taip pat pavyks kažką panašaus išvysti“, – sekmadienį teigė „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Sedoje įspūdingą viesulą nufotografavusi Ema Vietaitė sako, kad reiškinį pastebėjo sekmadienį apie 14 valandą. Viesulas dar laikėsi apie 7 min. „Ir įdomu, ir baisu buvo matyti pirmą kartą ir dar iš taip arti. Tvyrojo tikra tyla prieš audrą – nei menkiausio vėjo, o tada pakilo šaltas vėjas ir prieš prasidedant lietui viesulas susigėrė į debesis“, – pasakoja ji.

Nemažas viesulas sekmadienį susisuko ir Skuodo rajone.

Pirmadienį viesulų danguje taip pat buvo pastebėta. Štai Klaipėdoje apie pusę devynių ryto Vytautas Barila užfiksavo net du viesulus toje pačioje vietoje. Vienas jų jau buvo pasiekęs vandens paviršių ir, kaip sako „Orai ir klimatas Lietuvoje“ specialistai, buvo pakankamai stiprus apversti ne laiku toje vietoje pasirodžiusią valtį.

    Nuotrauka: Vytautas Barila | Orų entuziastai. 2022-07-11 8:22 val., Klaipėda

 

„Nauja diena, nauji piltuvai. Matote nuotrauką užfiksuotą šiandien, truputį po 8 val. ryto, Klaipėdoje. Vienas piltuvėlis leidžiasi, o kitas jau pasiekęs vandens paviršių ir kelia vandens purslus, taigi vėjo greitis centre siekia 25 m/s ir daugiau. Nors jie ir nedidelės apimties, tačiau valtis ar mažesnius laivelius tikrai gali apversti. Viesulų formavimasis galimas ir šiandien. Dažniau pasižvalgykite į dangų“, – rašo „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 269 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,