Mano Gargždai



Priekulės miestas šiemet švęs tris dienas: laukia įspūdingi renginiai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

Liepos mėnesį kasmet į miesto ir žirginio sporto šventę Edmundo Klimovo taurei laimėti suburianti Priekulė šiemet šventiniais renginiais džiugins net tris dienas. Programoje gausu ne tik tradicinių, bet ir naujų, ypatingų akcentų.

 

Identiteto paieškos – mokslinėje konferencijoje

Šventiniai renginiai startuos liepos 22 d. Priekulės kultūros centre tądien vyks konferencija „Kalvystės miniatiūrų ekspozicijos sukūrimas Priekulėje, atskleidžiant ir išryškinant seniūnijos teritorijos istoriją per unikalius architektūrinio ir gamtinio paveldo objektus“.

Priekulės seniūnė Daiva Bliūdžiuvienė akcentuoja, kad mintis surengti panašų renginį kirbėjo jau seniai. Šiemet, prie konferencijos organizavimo prisijungus Turizmo ir informacijos centrui, graži idėja virsta kūnu. Priekulė – išskirtinis, savitos istorijos miestas, tad natūralu, kad jo architektūroje ir gamtiniame peizaže įmanoma įžvelgti įvairių identitetą formuojančių ženklų. Būtent juos pastebėti ir išgryninti bus kviečiami konferencijos dalyviai.

„Smagu, kad priekuliškiai visada aktyviai domėjosi ir domisi miesto istorija. Išties, į konferenciją labai kviečiame visus – bus galima išgirsti daug įdomių pranešimų, pradedant miesto ištakomis penkioliktame amžiuje, baigiant liuteronų parapijos istorija sovietiniais metais“, – sako būsimos konferencijos moderatorė, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyresnioji mokslų daktarė Silva Pocytė.

Į kvietimą kurti konferencijos programą atsiliepė ir Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazija. Priėmę iššūkį mokiniai žada pateikti vaizdo reportažą „Priekulė jaunimo akimis“. Pranešimą apie spausdinto žodžio istoriją Priekulėje skaitys krašto metraštininkė Edita Barauskienė, o Laisvės kovų ir tremties muziejaus direktorė Sabina Viciūnienė supažindins su miestietiškąja Priekulės istorija ir jos mūrų paslaptimis.

 

Įspūdinga šaulių eisena

„Labai kviečiame visus šeštadienį, antrąją šventės dieną, stebėti įspūdingą Vakarų (Jūros) Šaulių 3-iosios rinktinės ir jaunųjų Priekulės šaulių eiseną į Vingio parką, kur bus pakelta vėliava ir įvyks oficialus šventės atidarymas“, – sako Priekulės kultūros centro direktorė Rūta Steponavičienė.

Į Vingio parką, kuriame iškilmingai duos priesaiką valstybei, šauliai žygiuos iš karto po mišių Priekulės Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje.

„Atidarę renginį, pradėsime ir savo sąskrydį. Visus šventės dalyvius kviečiame užsukti į mūsų teritoriją, kur galėsite apžiūrėti turimus ginklus, išmėginti savo jėgas estafetėse ir įvairiose sportinėse rungtyse. Virsime ir kareivišką košę“, – žada majoras, Vakarų (Jūros) Šaulių 3-iosios rinktinės vadas Rolandas Lukšas.

 

Dėmesys šeimai ir muzikai

Pagrindinę šventės dieną, šeštadienį, netrūks ir kitų tradicija tapusių renginių. Vaikai kviečiami į čirvinių blynų pievą, kurioje mažųjų ir visos šeimos laukia daug gražių atrakcijų: pantomimos teatro spektaklis, etnopramogos, edukacinis užsiėmimas visai šeimai apie švyturius, piešimo ir spalvinimo akcija.

Tikimasi, kad didelio dėmesio sulauks ir ypatinga muzikinė naujovė – mokomoji repeticija „Priekulelė ukulelė“. Užsiėmimą ves muzikos pedagogas Linas Švirinas, kuris jau ne vienus metus gražią muzikinę draugystę puoselėja su Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazija. Bus galima ne tik išmėginti ukulelės stygų skambesį, bet ir pabandyti krašto dainas padainuoti akomponuojant ukulelėms.

„Prisijungti prie edukacijos su savo ukulelėmis kviečiame tuos, kurie jau muzikuoja, ir tuos, kurie dar tik nori pamėginti. Pabandykime kurti tradiciją“, – sako L. Švirinas.

Registracija į edukaciją vyks iki liepos 21 d. tel. 8 601 66 270.

 

Prie damų jungiasi ir džentelmenai

Vyks ir skrybėlėtosios damos rinkimai. Pirmųjų vietų nugalėtojų laukia piniginiai apdovanojimai, tačiau, pasak Priekulės kultūros centro renginių organizatorės Ernestos Zolotovos, labai džiugu, kad įvairius prizus dalyvėms įsteigia ir vietiniai verslai.

Tiesa, šiemet puoštis kviečiamos ne tik damos, bet ir džentelmenai. Bus renkama gražiausiai pasipuošusi pora. Damos ir džentelmenai bus vaišinami kafija ir pyragu, o renginį vainikuos svečio iš Vokietijos – gitaristo Luko Isaak‘o – muzikinė programa.

Muzikos garsai Vingio parke skambės ir vakare. Šventės dalyviams koncertuos Egidijus Sipavičius, Leon Somov & Dileta, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, o prie Dj pulto stos jaunimui gerai žinomas Grizz Laimonas.

 

Laukiamiausias renginys – žirgų konkūrai

Tradiciškai, Vingio parke jau 28 kartą bus surengtas ir žirgų konkūras Edgaro Klimovo taurei laimėti. Šis konkūras, kuris prasidės šeštadienį, pasak jo organizatorės Vandos Klimovienės, ypatingas tuo, kad jame gali dalyvauti visi – nuo paties mažiausio, vos tik žirgų sportą pradedančio vaiko, iki garbaus amžiaus senjoro.

„Visi žino, kad priekuliškiai – patys geriausi, atidžiausi ir reikliausi žiūrovai. Yra buvęs atvejis, kai pritrūkus atidumo teisėjams teko pakeisti savo sprendimą, kai to pareikalavo akylai varžybas sekantys žiūrovai“, – prisimena V. Klimovienė.

Pasak sporto klubo „Priekulės žirgai“ atstovės, Vingio parko aikštelė, kurioje kasmet vyksta konkūras, šiemet taps dar draugiškesnė žirgams. Klaipėdos rajono savivaldybei pasirūpinus į parką jau atvežtas smėlis, kuris dieną prieš varžybas bus išbarstytas aikštėje.

„Išties, raiteliai labai mėgsta varžybas Priekulėje, nes čia teka Minijos upė. O visi žinome, kad geriausiai pavargusias žirgo kojas gaivina būtent vanduo“, – sako V. Klimovienė.

Konkūras vyks dvi dienas, ir tradiciškai baigsis sekmadienį, taip vainikuodamas miesto šventės pabaigą.

 

 

 

 

 

 

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 318 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,