Mano Gargždai



Pareigūnai papasakojo, už ką dažniausiai lietuviai netenka teisės vairuoti: tokių kasmet – dešimtys tūkstančių

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
DELFI, Ainiaus Gurevičiaus nuotr. DELFI, Ainiaus Gurevičiaus nuotr.

Saugaus eismo ekspertai ir pareigūnai dažnai primena, kad vairuotojai turėtų vairuoti saugiai bei atsakingai, mat taip ne tik užtikrins savo bei kitų saugumą, tačiau ir išvengs skaudžių baudų. Vis dėlto, tokių, kurie dėl KET pažeidimų praranda vairuotojo pažymėjimą, kasmet – dešimtys tūkstančių. Tad dėl kokių pažeidimų lietuviai dažniausiai turi persėsti į keleivio sėdyne?

 

Nors atrodytų, jog tolerancija neblaiviems vairuotojams tik didėja, būtent už šį pažeidimą kasmet daugiausia vairuotojų netenka vairuotojo pažymėjimo. Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, už administracinių nusižengimų kodekso 422 straipsnio (Transporto priemonių vairavimas, kai tai daro neblaivūs arba apsvaigę nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vairuotojai) pažeidimą per 2021 metus teisė vairuoto buvo atimta 4198 žmonėms, o per pirmus šešis šių metų mėnesius – 2142 žmonėms.

Antroji priežastis, kodėl lietuviai dažniausiai netenka vairuotojo pažymėjimo – 415 straipsnio – Transporto priemonių vairavimo tvarkos pažeidimas. Šis straipsnis apibrėžia pažeidimus, kai transporto priemonė dalyvauja eisme, tačiau būna neįregistruota pagal nustatytą tvarką, neturi valstybinio numerio ženklų arba jie būna uždengti, neapdrausta privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, neturi galiojančios techninės apžiūros arba jos padangos, stiklų laidumas šviesai neatitinka keliamų reikalavimų bei tais atvejais, kai jos dalyvavimas eisme sustabdytas. Už tokius pažeidimus 2021 metais vairuotojo pažymėjimo neteko 1267 lietuviai, per pirmus 6 šių metų mėnesius – 541.

Apie greičio viršijimą mūsų šalyje kalbama labai dažnai, todėl ne nuostabu, jog būtent šis KET pažeidimas – trečioji priežastis, dėl kurios lietuviai dažniausiai netenka vairuotojo pažymėjimo. Už 416 st. Pažeidimą 2021 metais vairuotojo pažymėjimo neteko 1193 lietuviai, per pirmus šešis šių metų mėnesius – 419 tautiečių.

Ne ką mažiau lietuvių vairuotojo pažymėjimą praranda pažeidę 420 straipsnį, kuris nurodo atsakomybę už pavojingą ir chuliganišką vairavimą bei Kelių eismo taisyklėse nustatyto draudimo lenkti ar įvažiuoti į priešpriešinio eismo juostą pažeidimą. 2021 metais dėl to teisės vairuoti neteko 900 vairuotojų, šiemet per 6 mėnesius – 341.

Neretai atsisveikinti su vairuotojo pažymėjimu lietuviai turi ir dėl 417 st. pažeidimo – Kelio ženklų, žmonių vežimo reikalavimų nesilaikymas ar kitas Kelių eismo taisyklių pažeidimas. Už tokį nusižengimą 2021 metais teisės vairuoti neteko 800 tautiečių, šiemet per 6 mėnesius – 339.

Nors vairuotojai neretai vieni kitiems kartoja, jog suklydus bėgti – nevalia, už nusižengimą 426 st. (Nepaklusimas reikalavimui sustabdyti transporto priemonę arba pasitraukimas iš eismo įvykio vietos) 2021 metais vairuotojo pažymėjimo neteko 546 lietuviai, dar 202 vairuotojai su teise vairuoti atsisveikino per pirmus 6 šių metų mėnesius.

Už nežymų sveikatos sutrikdymą ir turto sugadinimą nulėmusį Kelių eismo taisyklių pažeidimą (423 st.) 2021 metais vairuotojo pažymėjimo neteko 497 vairuotojai, atitinkamai per pirmą šių metų pusmetį – 201 vairuotojas.

Už pakartotinį transporto priemonių vairavimą, kai tai daro neblaivūs arba apsvaigę nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vairuotojai (427 st.), teisės vairuoti pernai neteko 395 lietuviai, per pirmą šių metų pusmetį – 180 tautiečių.

Nors dauguma vairuotojų jau instinktyviai įsėdę į automobilį užsisega saugos diržą ar tinkamai pasirūpina savo atžalų saugumu, už naudojimosi saugos diržais, vaikų ūgiui ir svoriui pritaikytomis atitinkamos grupės sėdynėmis, motociklininko šalmais tvarkos pažeidimus pernai teisės vairuoto neteko 90 žmonių, šiemet per pusmetį – 45 vairuotojai.

Įdomu ir tai, kad 2021 metais 46 vairuotojai teisę vairuoti prarado pažeidę 421 straipsnį, kuris apibrėžia važiavimo per geležinkelio pervažas taisyklių pažeidimus. Tokių asmenų per šių metų pusmetį užfiksuota 5.

Nors tai yra pagrindiniai 10 pažeidimų, dėl kurių lietuviai dažniausiai praranda vairuotojo pažymėjimą, policijos statistikoje įamžinta ir daugiau pavienių pažeidimų, dėl kurių vairuotojai buvo priversti pailsėti nuo vairavimo. Teisė vairuoti pavieniams asmenims buvo atimta dėl šių ANK straipsnių pažeidimų:

282 straipsnis. Neteisėtas važiavimas per žolinę dangą, miško paklotę ar vandens telkinių ledu motorinėmis transporto priemonėmis;

429 straipsnis. Leidimas važiuoti gedimų turinčia transporto priemone ar pažeidžiant kitas taisykles;

431 straipsnis. Transporto priemonės savininkui (valdytojui) nustatytų reikalavimų nevykdymas;

463 straipsnis. Transporto priemonių savininkams ar valdytojams nustatyto mokesčio už naudojimąsi keliais nesumokėjimas;

481 straipsnis. Nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas.

 

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 233 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,