Mano Gargždai



Rugpjūtis – moksleivių tėvų piniginių tuštėjimo metas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Vitos Jurevičienės, VE nuotr. Vitos Jurevičienės, VE nuotr.

Artėjant mokslo metams, prekybininkai sako, kad būtiniausių mokyklinių prekių krepšelis, palyginti su praėjusiais metais, kainuoja beveik tiek pat – apie 30–35 eurus. Vis dėlto tėvų apklausa rodo, kad dauguma jų planuoja 100–200 eurų ir net daugiau vienam vaikui sieksiančias išlaidas.

 

Tėvų išlaidos stipriai išauga, jei prieš naujus mokslo metus reikia pasirūpinti ne vien sąsiuviniais ir rašymo priemonėmis, bet ir kuprine, uniforma, sporto apranga, avalyne ar net kompiuterine technika.

Vien mokyklinių kuprinių kainos prasideda nuo maždaug 20 eurų ir siekia 80 ir daugiau eurų.

Norint išvengti labai didelių momentinių išlaidų didesnius pirkinius patartina planuoti iš anksto ir išdėstyti juos per ilgesnį laikotarpį.

Šių metų liepą „Maximos“ užsakymu rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi apklausa atskleidė, kad 41 proc. tėvų vieno vaiko mokykliniam krepšeliui šiemet planuoja išleisti 51–100 eurų.

Trečdalis respondentų mokyklinėms prekėms šiemet ketina skirti 101–200 eurų. 17 proc. – 11–50 eurų.

15 proc. nusiteikę išleisti daugiau nei 200 eurų.

Nors tradiciškai mokyklinių prekių pardavimai išauga prieš pat rugsėjo pirmąją, dalis tėvų tuo pradeda rūpintis iš anksto.

„Augančius mokyklinių prekių pardavimus pradėjome stebėti paskutinę liepos savaitę, vos pasirodžius mokyklinės mugės asortimentui mūsų parduotuvėse“, – komentuoja „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Anot jos, pernai patys aktyviausi pirkimai vyko paskutinėmis rugpjūčio savaitėmis. Šiemet „Maximos“ pirkėjai jau gali rinktis iš daugiau nei 2 800 mokyklinių prekių ir daugiau kaip 80 prekės ženklų.

„Nuo liepos 25 dienos daugiausia nuperkama sąsiuvinių, tušinukų, piešimo ir braižymo popieriaus, aplankų dokumentams laikyti, piešimo dažų ir guašo“, – sako E. Dapkienė.

 

Brangimą suvaldė?

Didžiausią įtaką kainoms šiemet daro pakilusios žaliavų – plastiko ir popieriaus – kainos. Tačiau prekybininkai tikina, kad jiems pavyko suvaldyti kainų kilimą ir pirkėjai gali tikėtis panašių kaip praėjusiais metais kainų. Bet norint sutaupyti tikrai reikia atidžiai sekti taikomas nuolaidas.

Šiemet lojaliems pirkėjams minimalus mokyklinių prekių krepšelis kainuos panašiai kiek ir prieš metus, t. y. apie 31 eurą. Jau yra startavusios nuolaidos su AČIŪ kortele: visai kanceliarijai ir kuprinėms minus 40 proc., o aplankalams minus 50 proc.

   Prekybos centro „Rimi“ viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovė Gabrielė Šerėnienė sako, kad tinklas taip pat visą mėnesį taiko 40 proc. nuolaidas mokyklinių prekių grupėms.

„Puikiai suprantame, kad pirkėjų poreikiai ir galimybės yra skirtingos, todėl parduotuvėse yra skirtingų prekių kategorijų pasirinkimas“, – sako G. Šerėnienė.

Anot jos, pirkėjams šiuo metu, be kainos, labai rūpi ir tvarumas. Todėl „Rimi“ plečia prekių asortimentą iš perdirbto plastiko ar popieriaus.

Prekybininkai akcentuoja, kad renkantis mokyklines prekes būtina paisyti ir vaikų norų.

„Vaikams labai svarbi ir emocinė pusė“, – sako G. Šerėnienė.

Ji išskiria „Rimi“ parduodamą Hario Poterio prekės ženklo produkciją.

Šiemet „Rimi“ pasiūlė didesnį asortimentą tapybos reikmenų: drobių, dažų, teptukų.

„Vaikai lanko užklasinius būrelius, todėl jaučiama išaugusi šių prekių paklausa“, – sako „Rimi“ atstovė.

Pasak G. Šerėnienės, renkantis prekes reikia orientuotis ir į kokybę. Ypač tai aktualu daiktams, kurie naudojami ne vienerius metus. Tai kuprinės, sportiniai bateliai, apranga.

Perkant brangesnes prekes prieš vykstant į parduotuvę labai naudinga palyginti kainas internete. Šiuo metu kiekvienas prekybos tinklas turi savo internetines parduotuves, kur kainas galima sekti realiu laiku.

 

Rinktis kompiuterį

Dvejus metus mokyklų darbą trikdžiusi pandemija ateityje nebeturėtų mokinių sugrąžinti į nuotolinio mokymo realybę, tačiau kompiuterinės technikos pritaikymas mokymo procese tikrai padidėjo. Dalis mokyklinės veiklos tikriausiai taip ir liks virtualioje erdvėje.

„Senukų“ prekybos tinklo duomenimis, šiuo metu klientai aktyviai ruošiasi naujiems mokslo metams ir ieško kompiuterių tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje.

Specialistai akcentuoja, kad renkantis kompiuterį mokslams nebūtina orientuotis į pačius galingiausius ar brangiausius modelius, nes jie daugiausia reikalingi žaidžiant žaidimus ar atliekant sudėtingus grafinio dizaino darbus.

Svarbiausia atkreipti dėmesį į kelis aspektus. Pirmiausia, tai nešiojamojo įrenginio baterijos veikimo trukmė. Ekspertai mokiniams rekomenduoja ieškoti kompiuterio, kuris neišsikrautų apie 10 valandų.

Taip pat labai svarbu, kad kasdien kompiuterį nešantis į mokyklą jis lengvai tilptų į kuprinę, nebūtų sunkus. Rekomenduojama rinktis apie 14 colių iki 1,5 kg sveriantį kompiuterį.

Šiuo metu populiarėjantys nešiojamojo ir planšetinio kompiuterio hibridai dažnai pasirenkami mokslo reikmėms. Tokie kompiuteriai suteikia galimybę rašyti ranka ir iš karto užrašus perkelti į virtualią erdvę – tai ypač aktualu moksleiviams.

 

Mokyklinės uniformos

Nemažas iššūkis tėvams yra mokyklinės uniformos.

Pasak du mokyklinio amžiaus vaikus auginančios Ilonos, dar prieš kelerius metus naujas sijonėlis ir liemenė kainuodavo po 20 eurų, o šiemet jau praktiškai 30 eurų.

Mokyklinis švarkas pabrango maždaug penktadaliu – iki 60 eurų. Prie uniformos reikia derinti ir kitas aprangos dalis, todėl 100 eurų vaikui jau nebeužtenka.

Dalis tėvų bando sumažinti išlaidas bandydami įsigyti kitų mokinių jau išaugtas mokyklines uniformas ir taip sutaupyti. Tačiau rasti tinkamą variantą pavyksta labai retai.

Kita reikšminga išlaidų dalis yra mokymo procesui reikalingi pratybų sąsiuviniai, kurių vienas kainuoja apie 5 eurus ir daugiau, o išlaidos visiems mokslo metams siekia dešimtis eurų.

Tačiau paskutiniu metu pratybų sąsiuvinius pakeičia elektroninės mokymo užduočių programos, kurios kainuoja pigiau.

 

Padeda ir darbdaviai

Akivaizdu, kad tėvų išlaidos pradedant naujus mokslo metus siekia šimtus eurų. Todėl labai svarbu, kad tai supranta ir dalis darbdavių. Daugėja įmonių, kurios taiko papildomas skatinimo priemones mokyklinio amžiaus vaikus auginantiems darbuotojams.

Viena tokių – Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Bega“, kuri jau 20 metų kasmet palengvina įmonės darbuotojų šeimų rūpesčius bei finansinę naštą suruošiant vaikus į mokyklą.

„Rugsėjo 1-osios išvakarėse pirmąją klasę pradedantys lankyti Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ darbuotojų vaikai išlydimi į mokyklą bei apdovanojami įmonės dovanomis“, – sako įmonės atstovas Gediminas Gudavičius.

Anot jo, kiekvienam būsimam pirmokėliui įteikiamos kuprinės su solidžiais mokyklinių priemonių komplektais, taip pat atminimo dovanos.

Nuo 2002 metų kompanijos „Bega“ puoselėjama tradicija nenutrūks ir šiemet – įmonė jau ruošiasi naujų pirmokėlių išlydėtuvių šventei, kuri vyks prieš rugsėjo 1-ąją.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 251 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,