Mano Gargždai



Ką daryti, jei sudužo gyvsidabrio termometras

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi PAGD nuotr. Asociatyvi PAGD nuotr.

Nors gyvsidabrio termometrus gyventojai buityje keičia elektroniniais termometrais, tačiau nemažai jų vis dar juos naudoja. Deja, gyvsidabrio termometrai dažnai dūžta. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šiemet ugniagesiams gelbėtojams teko 51 kartą rinkti gyvsidabrį (atlikti demerkurizaciją), pernai per tą patį laikotarpį – 42.

 

Rugpjūčio mėnesį ugniagesiai gelbėtojai ne kartą vyko atlikti demerkurizacijos. Rugpjūčio 7 d. Klaipėdos rajone, Priekulės seniūnijoje, Derceklių kaime gyventojas kambaryje sudaužė gyvsidabrio termometrą. Jis surinko gyvsidabrį ir išnešė jį į lauką, o atvykę ugniagesiai gelbėtojai atliko mechaninę ir cheminę demerkurizaciją. Taip pat buvo išvėdintos gyvenamosios patalpos. Surinktą gyvsidabrį gyventojas nuvežė į atliekų surinkimo aikštelę.

Rugpjūčio 11 d. Klaipėdoje, Laukų gatvėje, atvykę ugniagesiai gelbėtojai ūkiniame pastate atliko žvalgybą ir pastato viduje rado sandarų stiklainį (0,3 l) su gyvsidabriu.

Kad būtų išvengta nelaimių, gyventojams patariama turimus nesudužusius gyvsidabrio termometrus priduoti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles (DGASA) ir kitoms įmonėms, turinčioms teisę tvarkyti gyvsidabrio atliekas. Šių įmonių sąrašas yra pateiktas Atliekų tvarkytojų valstybės registre (ATVR).

Beje, Vilniaus gyventojai, neturintys galimybių nuvykti į vieną iš aikštelių, gali skambinti Vilniaus miesto SĮ UAB „Grinda“ avarinei tarnybai tel. (8 5) 215 2112 arba trumpuoju tel. 1355, kuri sutartu laiku nemokamai paims gyvsidabrio termometrą.

Gyventojams svarbu žinoti, kad gyvsidabris garuoja kambario temperatūroje, o jo garai yra nuodingi. Jam išsiliejus galima užteršti dirvožemį, orą ir vandenį.

Rinkdami gyvsidabrį būtinai mūvėkite gumines pirštines, dėvėkite respiratorių. Surinktą gyvsidabrį supilkite į sandarų indą su vandeniu (vandenyje gyvsidabris negaruoja). Šį indą atvežkite į DGASA arba kreipkitės į savo savivaldybę. Dauguma savivaldybių yra sudariusios sutartis su tokių atliekų tvarkytojais ir sudaro galimybę gyventojams šias atliekas priduoti nemokamai.

Gyvsidabrį galima rinkti nuo užteršto ploto kraštų vidurio link. Pirmiausia reikėtų surinkti didesnius jo rutuliukus. Tai padaryti galima naudojant popieriaus lapą ir lazdelę. Smulkesnius jo rutuliukus galima „sugaudyti“ lipnia juosta arba gumine kriauše, turinčia specialų stiklinį rinktuvą. Galima naudoti ir drėgną, klijais pateptą popierių.

Jeigu išsiliejo didesnis kiekis gyvsidabrio, nedelsiant skambinkite skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112 ir kvieskite ugniagesius gelbėtojus. Jie mechaniškai ir cheminėmis priemonėmis iš aplinkos pašalins gyvsidabrį, jo junginius ir garus.

Laboratorinius tyrimus gyvsidabrio koncentracijai patalpų ore nustatyti atlieka Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Tyrimų rezultatus vertina ir išvadą dėl naudojimosi patalpomis saugumo teikia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro apskričių departamentai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 458 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,