Mano Gargždai



Laidotuvių etiketas, kaip elgtis tinkamai?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Įmonės nuotr. Įmonės nuotr.

Gali būti, kad nėra nė vieno, kuris nedalyvavo laidotuvėse. Anksčiau ar vėliau teks susidurti su liūdna žinia apie artimo giminaičio, draugo ar pažįstamo mirtį. Žinoma, pirmiausia liūdesys, o paskui daug problemų. Kartais einant į laidotuves tikrai reikia pasukti galvą, kas yra priimtina ir visiškai netinkama. Žinoma, nėra nustatytų taisyklių, ir šiuo metu niekas negali jūsų kaltinti, jei elgiatės kitaip nei visi kiti. Tačiau geriau būti pasiruošusiems ir žinoti, kaip pasielgti vienoje ar kitoje situacijoje. Todėl laidojimo biuras Gedulas nori plačiau supažindinti su laidotuvių etiketu ir pasakyti, kas yra priimtina, ko vengti ir kaip viską padaryti teisingai.

 

Kaip pareikšti užuojautą atvykus?

Pirma mintis – ką pasakyti ir kaip tinkamai išreikšti užuojautą ką tik netekusiam artimo žmogaus. Jokių kalbų ruošti tikrai nereikia. Geriausias pasirinkimas yra klasikinės frazės, kurias išgirsite bet kuriose laidotuvėse: „užuojauta“, „stiprybės“, „liūdime kartu“ ir panašios frazės. Niekada negalima sakyti tokių dalykų kaip „po kurio laiko bus gerai“, „dabar bus gerai (mirusiems)“, „laikas padės“ ir pan. Tokių frazių nereikia sakyti ką tik netektį patyrusiam žmogui. Jei reikia, geriausia pasiūlyti pagalbą ir pasakyti, kad jie visada gali kreiptis į jus, jei tik reikia pasikalbėti. Įsivaizduokite, jei visi atėję pagerbti pradėtų kalbėti ilgą kalbą, aiškindami, kaip viskas klostysis geriau ir kaip viskas klostysis. Žinoma, tiems, kurie jau susidūrė su netektimi, toks nuraminimas gali pasirodyti naudingas, tačiau geriau to nedaryti, o velionį prisiminti tyliai ir ramiai. Jei esate tikintis žmogus ir jums viskas gerai, įeidami į salę ir eidami prie karsto turėtumėte persižegnoti. Na, o jei nepatinka, trumpam sustokite prie karsto ir pagerbkite mirusiuosius.

 

Ką dėvėti per laidotuves?

Einant į laidotuves dažnai susiduriama su dilema, ką apsirengti, kas tinka, o kas nepriimtina. Plačiai paplitusi nuomonė, kad einant pagerbti velionį ar palydėti jį į paskutinę kelionę būtina vilkėti juodai. Per laidotuves neturėtumėte dėvėti ryškių ar labai ryškių drabužių. Laidotuvėms galima rinktis juodą, tamsiai violetinę, tamsiai mėlyną ir ypatingais atvejais baltą spalvą. Idealiai tinka klasikinio tipo drabužiai. Klasikiniai batai taip pat labiau tinka, sportiniai batai neturėtų būti prioritetas, jų geriau atsisakyti. Kalbant apie išvaizdą ir aprangos etiketą, nereikėtų persistengti su kvepalais, pernelyg ryškiu makiažu ar provokuojančiais aksesuarais. Kuo kukliau ir neįkyriau apsirengsite, tuo geriau. Šiuo metu svarbiausia ne jūsų išvaizda, o pagarba velioniui ir artimiesiems.

 

Kitas klausimas – ką neštis į laidotuves ir ar paremti pinigais?

Seniau žmonės buvo įpratę nešti vainikus, tačiau šiais laikais žmonės ne tik vengia kapų užpildyti gėlėmis, bet per laidotuves stengiasi, kad jos būtų kuo mažesnės. Artimieji velionį papuošia keliais vainikais. Į laidotuves atsineškite keletą baltų rožių, gvazdikų, lelijų, kalijų. Tai bus geriausias sprendimas. Ypač jei velionis bus kremuotas. Ar turite pinigų paremti? Finansinė parama mirusiojo artimiesiems visada praverčia, jei turite galimybę. Laidotuvės brangios, o valstybės kompensacijos tikrai neužtenka. Taigi, ypač jei žinote, kad jūsų mylimam žmogui tikrai reikia tokios pagalbos, galite suteikti piniginę paramą vokelyje.

Kartais nutinka taip, kad nėra galimybės ateiti pareikšti užuojautos. Tokiu atveju tikrai nepakenks paskambinti pareikšti užuojautą ir atsiprašyti, kad negalite atvykti palaikyti. Žinoma, geriausia skambinti po laidotuvių, kad netrukdytų žmonėms per laidotuves. Jei turite galimybę, vėliau galite atvykti aplankyti velionio artimųjų ir gedėti, pasiūlyti pagalbą ar išgerti kavos ir pabendrauti.

 

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 438 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,