Mano Gargždai



Klaipėdoje J. Karnavičius atliks žymaus amerikiečių kompozitoriaus Ph. Glasso kūrinius

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos koncertų salės nuotr. Klaipėdos koncertų salės nuotr.

Šiuolaikinės muzikos festivalyje „Permainų muzika“ pianistas Jurgis Karnavičius atliks vieno įtakingiausio XX a. kūrėjų, žymaus šių laikų minimalizmo krypties amerikiečių kompozitoriaus Philipo Glasso muziką. Koncertinę programą „Vakaras su Philipu Glassu“ papildys specialiai sukurtos menininko Donato Bielkausko vaizdo projekcijos. Į renginį klausytojai kviečiami rugsėjo 28 d. 18.30 valandą Klaipėdos koncertų salėje.

 

Naujo muzikos stiliaus pradininkas

Nors Ph. Glasso kūrybos stilius apibūdinamas minimalizmo terminu, tačiau jis pats save vadina „repetityvinių (pasikartojančių) struktūrų muzikos“ kompozitoriumi. Ši muzika pagrįsta kartojamomis struktūromis su labai sumažintais garsų aukščio savitarpio santykiais, pastoviu garsų pulsavimu ir statišku dinamikos lygiu. Save Ph. Glassas priskiria prie klasikinio tipo kūrėjų, pabrėždamas, kad mokėsi harmonijos ir  kelių tuo pačiu metu skambančių daugiabalsio muzikos kūrinio melodinių linijų derinio (kontrapunkto), studijavo tokių kompozitorių, kaip Schubertas, Bachas ir Mozartas, partitūras.

Koncerte „Vakaras su Philipu Glassu“ klausytojai išgirs Ph. Glasso 20 etiudų fortepijonui, kurie yra vadinami XXI a. klasika. Rašydamas juos kompozitorius siekė ne tik išnagrinėti tempų, muzikinių tekstūrų ir fortepijoninių technikų atspalvius, bet ir pats tapti geresniu pianistu. Minimaliomis priemonėmis kuriamos skirtingos etiudų nuotaikos ir charakteriai klausytojui atskleidžia savotišką kompozitoriaus autoportretą. Šiame koncerte nuskambės Pirmoji knyga – 10 etiudų. Specialiai šiai koncertinei programai buvo sukurtos menininko D. Bielkausko vaizdo projekcijos, kurios klausytojams suteiks unikalią audiovizualinę patirtį.

Ph. Glasso giminės šaknys susijusios su Lietuva – jis gimė žydų išeivių iš Lietuvos šeimoje. Užaugęs studijavo Čikagos universitete ir garsiojoje The Juilliard School Niujorke. Vėliau išvyko į Europą ir mokslus tęsė Paryžiuje pas legendinę kompozicijos pedagogę Nadia Boulanger, bendradarbiavo su sitaro virtuozu bei kompozitoriumi Ravi Shankaru. Grįžęs į Niujorką jis įkūrė Philip Glass Ensemble, su kuriuo daug metų koncertavo visame pasaulyje. Ph. Glassas ne kartą buvo atvykęs į Lietuvą, kur jo pasirodymai sutraukdavo pilnas Vilniaus sales.

 

Ph. Glasso kūrybą atliks pianistas J. Karnavičius

Brandaus kompozitoriaus kūrybą interpretuos taip pat didelę patirtį sukaupęs atlikėjas - vienas žymiausių vyresniosios kartos lietuvių pianistų J. Karnavičius. Šis menininkas buvo vienas pirmųjų lietuvių, pelniusių apdovanojimus prestižiniuose tarptautiniuose pianistų konkursuose (R. Schumanno Zwickau mieste, L. van Beethoveno Vienoje ir kt.). Šalia aktyvios solinės veiklos J. Karnavičius groja kamerinę muziką, akompanuoja dainininkams. Pianisto repertuaro pagrindą sudaro Vienos klasikų ir romantizmo atstovų kūryba. Būdamas itin reiklus sau, pianistas nelepina klausytojų dažnais koncertais ar gausybe įrašų, ilgai brandina kūrybinius sumanymus.

J. Karnavičius atliks vieno garsiausių visų laikų JAV kompozitorius Ph. Glasso kūrybą rugsėjo 28 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 292 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,