Mano Gargždai



Ketvirtadienį vykusiame Savivaldybės Tarybos posėdyje nerimo diskusijos – kaltinimai pigiu politikavimu ir netinkamu elgesiu

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Lauros Jankutės nuotr. Lauros Jankutės nuotr.

Praėjusią savaitę vykusiame Klaipėdos rajono savivaldybės Tarybos posėdyje nestigo aštrių pasisakymų – svarstydami pasiūlymus ir sprendimo projektus, politikai vieni kitiems negailėjo kritikos, o administracijos direktorius S. Karbauskas paliko salę dar neįpusėjus posėdžiui.

 

Tarybos posėdyje dalyvavo 26 Tarybos nariai, buvo nagrinėjami 48 klausimai ir 3 informacijos.

 

Sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos komitetas prieštaravo Savivaldybės sklypo perdavimui amatininkų gildijai „Lamata“

Tarybos narys V. Macijauskas klausė dėl galimybės vieną šios žemės sklypo dalį perduoti asociacijai „Lamata“, o kitą – Gargždų jaunimo ir laisvalaikio centrui. Pateikė argumentus, kodėl nepasisako „už“ šį sprendimo priėmimą ir agitavo tai daryti kitus, siūlydamas tokį sprendimą atidėti.

„Organizacija, kuri keičiasi kasmet, valdys mūsų Savivaldybės įsteigtą žemės sklypą, kur vyks stovyklos ir užsiėmimai, o kaip jie ten elgsis, mes nežinome. Siūlau sprendimą atidėti, tada teisiškai padalinti šias dvi sklypo dalis minėtoms įstaigoms ir priiminėti sprendimą“, – sakė V. Macijauskas.

Tuo tarpu Tarybos narys A. Šiaulys siūlė balsuoti „už“, teigdamas, kad ten dirbantys žmonės tikrai stengiasi, tvarko aplinką, todėl reikėtų jiems suteikti sąlygas judėti pirmyn. Jam antrino ir Tarybos narys V. Dačkauskas.

Meras B. Markauskas teikė balsavimą sprendimo projektui, 24 balsavę Tarybos nariai pritarė, 1 nepritarė ir 1 susilaikė.

 

Į užduotus Tarybos narės klausimus neatsakė: įvardino kaip nesusijusius su sprendimo projektu

Dėl Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos perdavimo Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešajai bibliotekai klausimus žėrė Tarybos narė Rasa Petrauskienė: domėjosi perduodamų higienos patalpų bendru/atskiru naudojimu, taip pat bendrais koridoriais, atskirais įėjimais ir darbo valandomis, tačiau savo klausimo ties čia neužbaigė – teigė, jog dėl garsiai besijuokiančio administracijos direktoriaus S. Karbauskio buvo „išmušta iš vėžių“.

Tarybos narė tęsė klausimą ir dėl patalpų valymo, teigdama, jog Savivaldybė negali pirmiausia perduoti pastato, o tik vėliau galvoti apie aktualių klausimų sprendimus.

Meras B. Markauskas, „gelbėdamas“ pranešėją reagavo, jog pateikti klausimai nesusiję su sprendimo projektu ir į juos Tarybos posėdžio metu nebuvo atsakyta.

17 Tarybos narių balsavo už patalpų valdymo perdavimą, 2 – prieš, susilaikė 6.

 

Pakitimai sodininkų bendrijų specialiosios rėmimo programos paraiškų vertinimo komisijoje

Sprendimų projekte opozicija galėjo siūlyti savo atstovą paraiškų vertinimo komisijai, kuriai R. Petrauskienė ir jos frakcija teikė R. Linkienės kandidatūrą, o Liberalų frakcija ir Tarybos narys N. Galvanauskas, vietoje L. Piaulokaitės-Motuzienės, siūlė V. Macijauską.

Nors toks frakcijos sprendimas apibūdino kandidatą kaip sąžiningesnį pasirinkimą, tačiau Tarybos narys V. Macijauskas savo kandidatūrą atsiėmė ir kreipėsi į kolegas: „Nežaiskime šitų žaidimų, padorumo turiu ir noriu, kad turėtų kiti.“

R. Linkienės kandidatūrai komisijoje buvo pritarta vienbalsiai.

 

Savivaldybės finansavimo skyrimas daugiabučių namų modernizavimui

Ekonomikos ir biudžeto komitetas pritarė projektui ir komiteto vardu siūlė priimti protokolinį pavedimą – Klaipėdos rajono savivaldybės administracijai, kartu su politikais ir Vietos ūkio ir kaimo reikalų komitetu, įvertinti galimybę savivaldybės lėšomis prisidėti prie daugiabučių namų renovacijos.

Sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos komitetas pritarė tokiam sprendimo projektui ir siūlė pavesti administracijai sudaryti darbo grupę, kuri svarstytų, kiek procentų ir kokiu būdu Savivaldybė galėtų prisidėti prie daugiabučių namų renovacijos.

Mero siūlymas buvo apjungti šių dviejų komitetų pasiūlymą ir formuluoti protokolinį pavedimą administracijos direktoriui sudaryti darbo grupę, kuri kartu su Vietos ūkio ir kaimo reikalų komitetu apsvarstytų visas prisidėjimo prie spartesnės daugiabučių renovacijos galimybes.

Tarybos narys A. Vasylius nepritarė, kad darbo grupę sudarytų tik Vietos ūkio ir kaimo reikalų komitetas – vietoje jo teikė siūlymą, kad meras turėtų sudaryti koaliciją iš kiekvienos frakcijos paskirdamas po vieną narį, tam pritarė ir N. Galvanauskas, tačiau 14 Tarybos narių nubalsavo prieš.

Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkas R. Simonavičius išsakė savo nuomonę, kad kiekvienam Tarybos nariui yra galimybė dalyvauti bet kokio komiteto darbe, todėl siūlė pritarti mero pateiktam sprendimo projektui. Sprendimo projektui pritarta 24 Tarybos nariams balsavus už.

 

Pasirašyta sutartis su Lietuvos automobilių kelių direkcija

Tarybos narys J. Ruškys džiaugėsi gausesniu bendradarbiavimo sutarties papildymu su Lietuvos automobilių kelių direkcija ir teikė dar vieną protokolinį pavedimą – pavesti administracijos direktoriui inicijuoti bendradarbiavimo sutarties su Lietuvos automobilių kelių direkcija dėl kelio NR. 227 Jakai-Dovilai-Laugaliai atkarpos Dovilai-Laugaliai sutarties pasirašymą, nes, Tarybos nario teigimu, tai yra vienas pagrindinių įvažiavimų į miestą ir Savivaldybė turėtų prisidėti prie šio kelio projekto spartesnio įgyvendinimo.

Tarybos narys R. Simonavičius priminė 19 reglamento punktą ir teigė: „Mes negalime balsuoti už sprendimo projektą, kuris nėra pateiktas 24 val. iki Tarybos posėdžio pradžios.

J. Ruškio pasiūlytam protokoliniam pavedimui buvo nepritarta – 11 balsavo už, tiek pat ir prieš.

Protokolinio pavedimo autorius teigė, kad toks nepritarimas gali būti susijęs su vicemerės V. Riaukienės gyvenamąja vieta.

Mero pavaduotoja į tokį pareiškimą sureagavo primindama, kad dar 2019 metais teikė raštą Lietuvos automobilių kelių direkcijai dėl kelio sutvarkymo Priekulėje, kuris yra vienas iš pagrindinių Pamarių gatvės dalių, ir kreipėsi į J. Ruškį, kviesdama apsilankyti Priekulėje ir pačiam įvertinti kelio būklę.

Po diskusijų meras pateikė balsavimą sprendimo projektui, kurio metu visi 26 Tarybos nariai balsavo už Lietuvos automobilių kelių direkcijos ir Klaipėdos rajono savivaldybės bendradarbiavimo sutarties pasirašymą.

 

Etatų didinimą Priekulės socialinių paslaugų centre gretino su artėjančiais rinkimais

„Šis objektas visiems gerai žinomas ir ilgai tęstas, tačiau anksčiau apie naujus etatus nebuvo kalbama, numanau, kad tai gali būti susiję su artėjančiais rinkimais“, – teigė Tarybos narys N. Galvanauskas ir projekto nepalaikė.

Vicemerė L. Liutikienė, priešingai, kvietė Tarybos narius pritarti šiam sprendimo projektui, nes, anot politikės, siūlomas etatas yra teikiamas individualios priežiūros specialisto darbui su neįgaliais vaikais, o reaguodama į N. Galvanausko komentarą apie rinkimus, sakė: „Šis sprendimo projektas, skirtingai nei kiti Jūsų siūlomi projektai, rinkimais net nekvepia“.

 

Pokyčiai Klaipėdos rajono savivaldybės strateginio planavimo komisijoje ir kandus N. Galvanausko pasisakymas

Ekonomikos ir biudžeto komiteto Tarybos Narys A. Šiaulys, TS-LKD frakcijos vardu, teikė prašymą strateginio planavimo komisijos sudėtyje vietoje V. Skuodo įrašyti R. Petrauskienę. Tokiam siūlymui Tarybos nariai pritarė vienbalsiai.

N. Galvanauskas posėdžio metu taip pat pasiūlė V. Macijausko sugrįžimą į L. Piaulokaitės-Motuzienės vietą, Tarybos narės sėdėjimą ant ribos – „viena koja pozicijoje, kita – opozicijoje“ įvardindamas, kaip dirbtinumą ir netinkamą elgesį.

 

Diskusijas kėlė ir S. Karbauską salę palikti privertė klausimas dėl Daukšaičių visos dienos mokyklai skiriamo maitinimo Savivaldybės lėšomis

N. Galvanauskas teigė nepritariantis 1 500 eurų Savivaldybės pinigų skyrimui maitinimui Daukšaičių visos dienos mokykloje ir teigė, kad dabartinė valdančioji dauguma dabar priima nemažai „taškinių“ sprendimų, kurie anksčiau, anot politiko, nebuvo priiminėjami.

„Aš manau, kad ugdymo įstaiga nėra valgykla ir maitinimas, ypač po pamokų, nėra būtinas. Įdomu, kodėl nėra galvojama apie kitus du tūkstančius vaikų, visos dienos mokyklas lankančius Judrėnuose, Gargžduose, Endriejave ir Veiviržėnuose“, – kalbėjo Tarybos narys.

Vicemerė ir Tarybos narė V. Riaukienė pabrėžė, kad Veiviržėnų gimnazijoje lėšos yra skiriamos produktams, socialinių įgūdžių vaikų ugdymui ir mokymuisi patiems pasigaminti, o gimnazijos padaliniui atsiradus Daukšaičiuose, kartu turėtų atsirasti ir vienodos sąlygos.

A. Balnionienė antrina N. Galvanauskui ir sako, kad tokie sprendimai nėra blogi, tačiau daugiausiai klausimų sukelia jų nukreipimas į vieną konkrečią vietą, o ne sistemiškai svarstomas visų Klaipėdos rajono vaikų maitinimo pietumis klausimas: „Šioje vietoje reikėtų būti sąžiningais visų atžvilgiu“, – įžvalga dalinosi Tarybos narė.  

Diskusijų metu į merą kreipėsi V. Macijauskas, prašydamas, kad iš salės būtų išvesdintas arba nuramintas S. Karbauskas. Į tokį pareiškimą administracijos direktorius sureagavo aštriai ir paminėjo Daugiafunkcio centro projektą, kuris, politiko teigimu, Savivaldybei kainavo 800 000 eurų, tačiau į tai, kaip pasakojo S. Karbauskas, niekas neatkreipė tokio dėmesio, kaip į 1 500 eurų, skirtus vaikų maitinimui. Direktorius garsiai paliko posėdžio salę, kolegoms siūlydamas nedaryti politinio šou.

Sprendimo projektui skirti finansavimą Daukšaičių mokyklos maitinimui buvo pritarta 17 Tarybos narių balsavus už, 3 – prieš ir 6 susilaikius.

 

Mokytojų padėjėjams, dirbantiems su specialių poreikių turinčiais vaikais, atlyginimų didinimu nekvepia

Loreta Piaulokaitė-Motuzienė posėdžio metu domėjosi, ar yra svarstoma finansavimą didinti mokytojų padėjėjams, dirbantiems su specialių poreikių turinčiais vaikais.

Klaipėdos rajono švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius teigė: „Vadovaujantis mokymo lėšų skyrimo metodika, atsižvelgiant į vaikų specialiuosius poreikius, yra gaunama tikslinė dotacija, tačiau jos mokytojų padėjėjams ir kitiems specialistams nepakanka“, – kalbėjo direktorius, pabrėždamas, kad mokytojų padėjėjams yra nustatytas tik vidurinio išsilavinimo reikalavimas, todėl aukštesnės atlyginimų ribos nėra finansuojamos.

 

Kompensacijų didinimas privačių ir valstybinių darželių ugdytiniams

J. Ruškys teigė, kad Savivaldybės tikslas didinti švietimo paslaugų prieinamumą byloja apie galimybę vaikui gauti vietą darželyje jau dabar, o ne po kelerių metų.

„Visi savo rinkiminėse kampanijose rašėme tą patį – užtikrinti vaikų patekimą į darželius, tačiau dabar atrodo, kad mes vėl neturime ką pasiūlyti“, – sako Tarybos narys.

J. Ruškys pabrėžia, kad jo siūlomame aprašo pakeitime yra kalbama apie kompensaciją, kuri būtų skiriama ne darželiui, o tėvams, palengvinant jų finansinę naštą ir suteikiant jiems galimybę leisti vaiką į privatų darželį.

R. Kernagienė prieštaravo pareiškimui, kad 50 eurų kompensacija yra skiriama tėvų finansinės naštos palengvinimui ir teigė, kad tai skirta verslui, J. Ruškį apkaltindama pigiu politikavimu. Anot politikės, toks J. Ruškio primetamas sprendimas skirtas tik sekančiai kadencijai įgyvendinti.

Diskusijų įkarštyje, Tarybos narys V. Macijauskas prašė atkreipti dėmesį į tai, kiek Savivaldybei kainuoja vieno vaiko išlaikymas Savivaldybės darželyje, įskaitant viską – pastato rekonstravimą, atlyginimus, maitinimą ir kt.

R. Petrauskienė teigė, kad vieno vaiko išlaikymas prieš keletą metų siekė apie 350 eurų, o šiemet – 420 eurų: „300 eurų kompensacijai skirti yra labai humaniška suma, manau, kad galima būtų siūlyti ir 350 eurų“, – kalbėjo Tarybos narė.

R. Simonavičius šią diskusija vadino minčių lietumi ir teigė, kad artėjant rinkimams itin intensyviai yra siūlomi svetimi pinigai. Pats politikas siūlė sprendimo priėmimą atidėti ir projektą perduoti Švietimo, kultūros ir sporto komitetui, kur jis bus tikslingai išnagrinėtas.

Už darbotvarkės klausimo atidėjimą balsavo 17 Tarybos narių, prieš pasisakė 9.

Tarybos narys A. Šiaulys po tokio nutarimo apgailestavo, kad šis sprendimo projektas buvo „numestas į šiukšlių dėžę“ ir kai kurie Tarybos nariai nesupranta elementarių dalykų. Taip pat buvo pašieptas ir R. Simonavičiaus siūlymas klausimą atidėti: „Liūtui į nasrus atiduodame kąsnį tam, kad jis jį galutinai sunaikintų“, – repliką žėrė A. Šiaulys.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 396 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,