Mano Gargždai



Šildymo sezonas: kas gali gauti kompensacijas?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Kylančios elektros, gamtinių dujų ir kito kuro kainos dažną gyventoją verčia sunerimti, kaip finansiškai išgyventi artėjančią žiemą ir pasilengvinti mokestinę naštą. Kaip pasinaudoti kompensacija už būsto šildymą, kam ji priklauso, pasakoja Klaipėdos rajono savivaldybės Socialinės paramos poskyrio vedėja Darina Beržanskytė-Bučinskienė.

 

– Kas gali kreiptis dėl šildymo kompensacijų?

– Vienas gyvenantis asmuo arba bendrai gyvenantys asmenys, deklaravę gyvenamąją vietą būste arba būsto nuomininkai, sudarę oficialią nuomos sutartį. Ji turi būti įregistruota Nekilnojamojo turto registre. Dėl kompensacijos besikreipiantis asmuo turi atitikti ir šiuos reikalavimus: dirbti arba per laikotarpį, už kurį pajamos apskaičiuojamos, būti išdirbus ne mažiau kaip du trečdalius maksimalios darbo laiko trukmės; mokytis pagal bendrojo ugdymo programą ar pagal formaliojo profesinio mokymo programą arba studijuoti aukštojoje mokykloje; būti sulaukus pensinio amžiaus arba gauti neįgaliojo pensiją. Jei žmogus nedirba, turi būti užsiregistravęs Užimtumo tarnyboje. Dėl kompensacijos taip pat gali kreiptis slaugantys ar prižiūrintis kitą asmenį; vienas iš tėvų ar globėjų, auginančių vaiką (įvaikį) ar vaikus (įvaikius) iki 3 metų; vienas iš senelių, kuris prižiūri vaiką iki 3 metų, ir jam suteiktos vaiko priežiūros atostogos; vaikai (įvaikiai) nuo 16 iki 18 metų, kurie mokosi, dirba, yra įsiregistravę Užimtumo tarnyboje arba turi nustatytą neįgalumą. Kompensaciją gali gauti ir besilaukianti moteris, kuriai yra likę ne daugiau kaip 70 kalendorinių dienų iki numatomos gimdymo datos.

 

– Kaip galima teikti prašymus – gyvoje eilėje ar internetu?

– Prašymą dėl kompensacijos gyventojai gali pateikti per Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą www.spis.lt arba kreiptis į deklaruotos gyvenamosios vietos seniūniją. Agluonėnų, Dauparų−Kvietinių, Endriejavo ir Vėžaičių seniūnijose specialistai gyventojus priima gyvos eilės principu. Priekulės seniūnija prašymus gyvoje eilėje priima pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį. Norintieji pateikti prašymus Gargždų, Judrėnų, Sendvario ir Veiviržėnų seniūnijose, privalo registruotis vizitui.

Kretingalės seniūnijoje gyventojai kompensacijų klausimais aptarnaujami mišriu būdu – užsiregistravus iš anksto arba atvykus į gyvą eilę.

Noriu atkreipti dėmesį, kad www.spis.lt sistemoje galima pasinaudoti ir būsto šildymo išlaidų kompensacijos skaičiuokle ir sužinoti, ar ji priklauso.

 

– Kiek laiko prašymai bus priimami? Ar pavėlavus nebebus galima gauti kompensacijos?

– Nepriklausomai nuo to, ar dėl kompensacijų kreipiamasi likus vienam mėnesiui iki šildymo sezono pradžios ar vėliau, − šildymo sezono metu, kompensacijos skiriamos visam šildymo sezono laikotarpiui.

 

– Kokiam kurui kompensacijos galima prašyti ir kokia išlaidų dalis yra kompensuojama?

– Būsto šildymo išlaidų kompensacija skiriama nepriklausomai nuo šildymo būdo, tiek būstą šildant centralizuotai, tiek kitos rūšies kuru: malkomis, anglimi, dujomis, elektra ir pan. Tiesa, jei būstas šildomas elektra, papildomai reikia pateikti informaciją apie šilumos katilo tipą/modelį, jo naudingumo koeficientą, perdavimo eksploatacijai aktą, duomenis apie suvartotą elektros energiją.

Kompensuojama mokesčių už šildymą dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp pajamų ir 2 valstybės remiamų pajamų dydžių (2 VRP – 294 Eur) kiekvienam šeimos nariui arba 3 valstybės remiamų pajamų dydžių (3 VRP – 441 Eur) vienam būste gyvenančiam asmeniui.

 

– Ar kompensacijos šiemet bus didesnės nei įprastai?

– Kompensacijos apskaičiuojamos individualiai, įvertinus asmenų pajamas ir turimo būsto dydį.

 

– Kokius dokumentus reikia pateikti kreipiantis dėl kompensacijos?

– Būsto savininkas turi pateikti gyvenamosios vietos pažymą – ji išduodama seniūnijoje. Taip pat reikalinga pažyma apie gaunamas pajamas (per praėjusius 3 mėnesius priskaičiuotą ir išmokėtą darbo užmokestį, individualios veiklos pajamas, pajamas, gautas vaikui išlaikyti ir t. t.), Registrų centro išrašą apie būsto šildymo būdą, sumontuotos šildymo įrangos dokumentus. Jei gyvenate nuomojamame būste, privalote pateikti nuomos sutartį.

 

 

Užsakymo Nr. SAV-2022-10-06

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 218 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,