Mano Gargždai



Sveikatos kodas: aktyvi fizinė veikla ir ligų prevencija

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Minint Europos judumo savaitę, senjorai buvo pakviesti žaisti futbolą vaikščiojant. Minint Europos judumo savaitę, senjorai buvo pakviesti žaisti futbolą vaikščiojant.

Prastėjanti fizinė ir emocinė gyventojų sveikata verčia sunerimti sveikatos specialistus. Neretai sveikata susirūpinama tik tada, kai su liga susiduriame tiesiogiai. Todėl ypatingą vaidmenį atlieka ir ligų prevencija. Rūpintis sveikata, nepamiršti sveikos gyvensenos ir mitybos principų padeda visuomenės sveikatos specialistų dėmesys. Klaipėdos rajono gyventojai gali rinktis iš daugybės jiems siūlomų užsiėmimų ir mokymų.

 

Dėmesys – vaikams ir jaunimui

Ypatingai daug veiklų – kursų, užsiėmimų ir mokymų – gyventojams siūlo Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Čia dirbantys specialistai ne tik skatina sveikatą palaikančią ir stiprinančią elgseną visuomenėje, tačiau organizuoja ir sveikatos stiprinimo prevencijos programas.

„Visi žinome, kad sveikus įpročius lengviausia diegti vaikystėje. Biuro specialistai ne tik moko ir skatina mokyklose diegti sveikos mitybos principus, vykdo traumų ir sužalojimų prevencines programas, bet ir pačius pedagogus moko atpažinti psichikos sveikatos problemas ir didinti savo kompetencijas“, – sako Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vytautas Butkus.

Neseniai biuras pristatė ataskaitą apie mokyklinio amžiaus vaikų dantų būklę, kurios rezultatai nedžiugina.

„Pasirodo, ne visi tėvai dar žino, kad galima pasinaudoti nemokama vaikų dantų silantavimo programa. Vaikams nuo pirmojo nuolatinio krūminio danties išdygimo iki 14 metų sveiki nuolatiniai krūminiai dantys gali būti dengiami silantais. Ši paslauga apmokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. Kviečiu sekti informaciją, nes netrukus turėtų būti paskelbta registracija į burnos higienos mokymus“, – atkreipia dėmesį V. Butkus.

„Džiaugiuosi rajono mokyklomis, bendruomenėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis, kultūros įstaigomis, kurios taip pat aktyviai rūpinasi gyventojų sveikata. Šiemet jų sveikatingumo projektams įgyvendinti paskirstėme beveik 63 tūkst. eurų“, – sako direktoriaus pavaduotojas V. Butkus.

 

Biuras sėkmingai vykdo ir kitas jaunimui palankios sveikatos priežiūros paslaugų programas. Jaunuoliai gali konsultuotis sveikos mitybos, lytinio švietimo klausimais. Nereguliariai vartojančius psichoaktyvias medžiagas ar jomis eksperimentuojančius jaunuolius socialiniai pedagogai, sveikatos specialistai gali siųsti į konsultacijas, kurių tikslas – motyvuoti jauną žmogų keisti savo elgesį, paskatinti suabejoti jau turimomis žiniomis, susijusiomis su psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu, žala bei pasekmėmis. Jaunuoliams yra suteikiama galimybė būti išklausytiems, suprastiems, diskutuoti bendraamžių rate, suaugusiajam moderuojant šią veiklą. 

 

Konsultuoja psichologai, vyksta sporto užsiėmimai

Nepamirštami ir vyresnio amžiaus gyventojai bei senjorai. Teikiamos asmeninės psichologo konsultacijos, galima registruotis konsultacijoms sveikos mitybos klausimais. Nuolat vykdoma registracija į programą, skirtą širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto profilaktikai. Užsiėmimai pradedami, kai susirenka 10 asmenų grupė.

Kretingalėje, Priekulėje vyksta fizinio aktyvumo užsiėmimai gyventojams iki 64 metų amžiaus, o sausio mėnesį bus formuojamos naujos grupės 65 metų amžiaus ir vyresniems gyventojams. Taip pat jau lapkritį bus skelbiama registracija į plaukimo mokymus.

„Dar metų pradžioje Savivaldybė ir Centrinė projektų valdymo agentūra pasirašė sutartį dėl projekto „Klaipėdos rajono savivaldybės psichikos sveikatos paslaugų prieinamumo užtikrinimas“ įgyvendinimo. Taip Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras tapo gerovės konsultantų paslaugų teikimo koordinaciniu centru. Rajone jau dirba du gerovės konsultantai, kurie padeda gyventojams, patiriantiems pirmuosius nerimo, depresijos sindromus“, – sako direktoriaus pavaduotojas.

 

Užimtumu rūpinasi ir gyventojai

Gyventojų sveikata, finansiškai padedant Savivaldybei, rūpinasi ir bendruomenės.

„Norisi pasidžiaugti itin aktyviomis rajono mokyklomis, bendruomenėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis, kultūros įstaigomis, kurios taip pat rūpinasi gyventojų sveikata. Kasmet Savivaldybė skelbia visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projektų konkursą. Šios programos pagrindinė paskirtis – įgyvendinant įvairias sveikatinimo priemones bei kuriant saugią aplinką, gerinti savivaldybės gyventojų sveikatą. Šiemet paraiškų sulaukėme kaip niekada daug ir finansavimą paskirstėme 19-kai įvairių projektų“, – sako Administracijos direktoriaus pavaduotojas V. Butkus.

Finansuotos įvairios veiklos – nuo sporto renginių iki vaikams skirtų stovyklų, sveikos mitybos skatinimo ir netradicinių muzikinių terapijų. Projektams įgyvendinti paskirstyta beveik 63 tūkst. eurų.

 

Prevencinės programos

Visos šalies mastu vykdomos ir penkios ligų prevencijos programos, kurių išlaidas ligonių kasos kompensuoja iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo – gimdos kaklelio vėžio prevencinė programa, krūties vėžio prevencinė programa, prostatos (priešinės liaukos) vėžio prevencinė programa, storosios žarnos vėžio prevencinė programa, širdies ir kraujagyslių ligų prevencinė programa.

Norint pasitikrinti pagal prevencines programas, pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris įvertins sveikatos būklę ir, jei reikia, skirs tyrimus bei nukreips pas gydytoją specialistą.

Privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti asmenys prevencinėse programose gali dalyvauti nemokamai, jeigu kreipiamasi į sutartį su teritorine ligonių kasa sudariusią gydymo įstaigą. Tuomet nei už tyrimus, nei už gydytojo darbą ar sunaudotas medžiagas mokėti nereikia.

 

 

 

Užsakymo Nr. SAV-2022-10-23

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 490 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,