Mano Gargždai



Kodėl verslas vis dažniau ginčus sprendžia arbitraže?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Įmonės nuotr. Įmonės nuotr.

Verslo ginčai nebūtinai sprendžiami tik valstybės teismuose. Yra bent keli variantai, kurie leidžia išvengti tradicinės teismų sistemos – derybos, mediacija, arbitražas. Pastaruoju metu arbitražas tampa vis populiaresniu ginčų sprendimo būdu. Ne be reikalo – unikalus teisinis procesas turi daug pranašumų, kuriuos itin vertina šiuolaikinis verslas. Nuo taikytinos teisės ar kalbos pasirinkimo iki maksimalaus konfidencialumo. Sužinoję arbitražo pranašumus, patys įvertinsite naudas, o galbūt su partneriais ar klientais nuspręsite ieškoti patikimų arbitražo ekspertų.

 

Arbitražas – kas tai?

Komercinis arbitražas yra komercinių ginčų nagrinėjimo valstybės teismuose alternatyva. Daugeliu atveju tai reiškia lankstesnius ir kur kas greitesnius procesus. Ginčas arbitraže sprendžiamas tik tada, kai dėl tokio būdo sutaria abi šalys. Tokiu atveju abi pusės sutartyje numato arbitražo išlygą ir sutaria, kad ateityje būtent tokiu būdu bus sprendžiami nesutarimai.

Kiekviena pusė pasirenka verslo interesams atstovausiančius bei verslo niuansus suprantančius asmenis, aptaria nuostatas. Idealiu atveju dėl aiškių ginčų nagrinėjimo taisyklių nusprendžiama iš anksto, t. y. dar prieš kylant ginčui. Kilus nesutarimams derėtis dėl terminų ar kitų niuansų gali būti sudėtingiau, tačiau kaip rodo praktika, šalys tai sugeba padaryti po susipykimo. Pats ginčo nagrinėjimas neretai apsieina be formalumų – verslo atstovai ir jų pasirinkti arbitrai tiesiog susėda prie stalo ir aptaria abiejų šalių paruoštus argumentus.

 

3 esminiai momentai, dėl kurių verslas ginčus nori spręsti arbitraže

Nešališkumas ir rinką pažįstančių ekspertų įžvalgos. Geriausia dalis ta, kad nagrinėjant bylas arbitraže pasirenkami nepriklausomi arbitrai. Tai gali būti teisinio išsilavinimo neturintis asmuo, pavyzdžiui, tam tikros srities ekspertas, kuris puikiai pažįsta rinkos subtilybes, užkulisius. Vis dėlto kur kas dažniau verslas arbitrais renkasi teisininkus, kurie specializuojasi atitinkamoje srityje – įmonių teisėje, fintech, mokesčių, viešuosiuose pirkimuose ir pan. Teisininkų patirtis sprendžiant įvairaus pobūdžio ginčus – didelis pliusas ir svarus arbitro pasirinkimo kriterijus.

Privatumas ir konfidencialumas. Arbitražas yra privati institucija, tad galima maksimaliai užtikrinti čia sprendžiamų ginčų konfidencialumą. Būtent jis yra vienas iš arbitražo institucijų prioritetų – abiejų pusių privatumas. Tokiu principu bylos čia nagrinėjamos nuo A iki Ž – nuo ginčo pradžios iki sprendimo. Viešai neskelbiamos ne tik detalės, bet apskritai, kad toks ginčas egzistuoja. Išimčių būna tik itin retais atvejais, dažnu atveju, kai pačios šalys paviešina bylos egzistavimo faktą.

Greiti ir sklandūs procesai. Šiam ginčų nagrinėjimo būdui būdingas operatyvumas, nes procesas negali trukti ilgiau, nei numatyta konkretaus arbitražo nuostatose arba šalių susitarime. Vidutinis bylos nagrinėjimo laikas arbitraže yra apie 5 mėnesiai. Be to, iš anksto aptartose nuostatose abi šalys gali numatyti ir tam tikrų procesų terminus.

 

Įdomūs faktai, kurių galbūt nežinojote

Konfidencialumas, greitis, lankstumas, pagal unikalius verslo prioritetus ir lūkesčius pasirenkami arbitrai – visa tai leidžia ginčus spręsti greičiau ir efektyviau ne tik tarp vienoje šalyje veikiančių verslų. Arbitražo išlyga yra itin naudingas susitarimas spendžiant tarptautinius ginčus. Teisininkai dalinasi keliomis svarbiomis įžvalgomis arba dar keliais arbitražo pranašumais, kurių galbūt nežinojote:

  • šalys gali susitarti dėl taikytinos teisės;
  • abi šalys gali nuspręsti dėl ginčo nagrinėjimo vietos;
  • ginčams spręsti galima iš anksto numatyti pageidaujamą kalbą;
  • verslai gali numatyti procesų terminus ir papildomas konfidencialumo sąlygas;
  • kt.

Ir tai tik keli niuansai, jie paverčia arbitražą kur kas lankstesniu procesu, kuriame abi pusės gali susikurti kuo draugiškesnę aplinką. Beje, svarbu įvertinti ne tik pranašumus, bet ir su jais tenkančią atsakomybę. Skirkite laiko nuostatoms, konsultuokitės su arbitražo subtilybes išmanančiais teisininkais. Jei teisės ekspertą rinksitės savo arbitru, įvertinkite specialisto žinias, ginčų sprendimo įgūdžius ir patirtį tarptautinėje rinkoje.

Ambicingose verslo rinkose nesutarimai, derybos, ginčai – neišvengiami ir natūralūs procesai. Svarbu šiems pasiruošti iš anksto ir nevengti ginčų nagrinėjimo klausimo. Jūs galite rinktis ginčų sprendimo būdą ir susikurti kur kas lankstesnę kompromisų paieškos sistemą.

 

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 395 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,