Mano Gargždai



Seimas pritarė: didės atlyginimai dirbantiems biudžetinėse įstaigose

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Seimas pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymui nuo 2023 m. pradžios 5 eurais padidinti bazinį pareiginės algos dydį nuo 181 iki 186 eurų. Bazinio pareiginės algos dydžio padidėjimas palies valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų tarnautojų, darbuotojų, politikų, pareigūnų, karių, teisėjų atlyginimus, – daugiau kaip 200 tūkst. viešajame sektoriuje dirbančių šalies gyventojų. 2022 m. pareiginės algos bazinis dydis didėjo 4 eurais.

 

„Pajamų augimą kitąmet turėtų pajusti dauguma dirbančių šalies gyventojų: didės minimalioji mėnesinė alga, neapmokestinamųjų pajamų dydis, taip pat bazinis pareiginės algos dydis, kuris lems didėsiančius biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimus. Dėl Putino karo prieš Ukrainą brangstant energetiniams ištekliams ir augant kainoms, Vyriausybė pagal valstybės finansines galimybes priėmė platų pagalbos priemonių spektrą, kurios, tikimės, prisidės prie gyventojų pajamų apsaugos bei perkamosios galios išlaikymo“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Baziniam dydžiui padidinti 5 eurais iš valstybės biudžeto prireiks apie 118 mln. eurų per metus. Tai reikšmingiausias bazinio pareiginės algos dydžio didinimas nuo 2009 metų.

Pavyzdžiui, slaugytojo padėjėjo, virėjo, turinčių ne minimalius koeficientus, pareiginė alga dėl bazinio dydžio pokyčio padidės 26 eurais. Vairuotojo, turinčio didžiausią pareiginės algos koeficientą, pareiginė alga tik dėl bazinio dydžio – 39 eurais. Teisininko, turinčio maksimalų koeficientą, pareiginė alga dėl bazinio dydžio padidės 58 eurais. Sporto centro vadovo, kuris turėjo maksimalų koeficientą,  pareiginė alga tik dėl bazinio dydžio padidės 74 eurais.

Dėl bazinio pareiginės algos dydžio buvo tariamasi su socialiniais partneriais – profesinėmis sąjungomis. Vyriausybės įsipareigojimas 2023 m. didinti pareiginės algos bazinį dydį iki 186 eurų įtvirtintas Nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje.

Pareiginės algos pastovioji dalis apskaičiuojama pareiginės algos bazinį dydį dauginant iš konkrečiai pareigybei taikomo koeficiento. Prie darbo užmokesčio dar paprastai pridedama kintamoji pareiginės algos dalis, kuri priklauso nuo pasiektų darbo tikslų, taip pat priemokos, premijos ar užmokestis už viršvalandinį darbą, jeigu jis buvo dirbtas.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 119 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,