Mano Gargždai



„Rape is a war crime“ iniciatyva apdovanota Ispanijoje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

Kampanija „Rape is a war crime“ įvertinta prestižiniuose „Progressive Women Awards“ apdovanojimuose, kuriuos rengia nevyriausybinė organizacija Ispanijoje – „Federación de Mujeres Progresistas“. 24-tą kartą rengiamuose apdovanojimuose, kampanija pastebėta už iniciatyvą kalbėti ir viešai pasmerkti lytinį smurtą karo zonose. Kampanijos iniciatoriai – Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras (KOPŽI), Ukrainos moterų teisininkių asociacija „JurFem“ ir Vilniaus Universiteto Teisės fakultetas.

 

Apdovanojimai įsteigti siekiant parodyti visuomenei geriausius kovos už lygybę pavyzdžius. „Rape is a war crime“ apdovanojimas įteiktas „Tarptautinių iniciatyvų“ kategorijoje, kurios laimėtojai išsiskiria kovoje su socialine atskirtimi, arba pasižymi moterų įtraukimu į socialinius, politinius ir kultūrinis judėjimus bei tarptautinius bendradarbiavimo projektus.

„Šis apdovanojimas ir kampanijos pripažinimas mums labai reikšmingas. Tai itin svarbus postūmis, kuomet nebaudžiamumas yra mirtinai pavojingas, o teisingumas yra besąlygiškai reikalingas. Tuo pat metu – pripažinimas, jog reikia dar garsiau ir drąsiau kalbėti apie vykstančius Rusijos karo nusikaltimus. O ypač žiaurius žmogaus teisių pažeidimus dėl Rusijos agresijos Ukrainoje. „Rape is a war crime“ kampanija siekiame didinti nepakantumą smurtui dėl lyties karo zonose ir stengiamės suteikti pagalba seksualinę prievartą patyrusiems asmenims. Tad būti pastebėtiems tokios svarbios visuomenei nevyriausybinės organizacijos – didelis įvertinimas bei motyvacija“, – sako viena iš kampanijos iniciatorių, Ukrainos teisininkė Olena Sotnyk.

 

Seksualinė prievarta kaip karo ginklas

Rusijos pradėtam karui prieš Ukrainą besitęsiant jau devintą mėnesį, šalia civilių gyventojų žudymų, sužeidimų ar kitokių išpuolių, vis ryškėja daugiau pranešimų apie seksualinę prievartą. Didelė dalis namus palikusių ukrainiečių – moterys ir mergaitės. Pranešti apie seksualinius žiaurumus drįsta ne kiekvienas ir dažnai smurtą lyties pagrindu patyrę asmenys pasirenka likti vieni savo skausmo apsuptyje.

Kampanijos iniciatorės anksčiau yra teigusios, kad seksualinio smurto bylos yra vienos sudėtingiausių dėl to, jog aukos retai kreipiasi pagalbos. Daugelis nuo prievartos nukentėjusių žmonių bijo kreiptis pagalbos ir dėl to, jog Ukrainoje ši tema stigmatizuojama. Todėl informavimas ir viešas seksualinio smurto pasmerkimas yra būtinas kovojant su šiomis stigmomis šalyje. Išgyvenusieji kenčia ir psichologiškai, mat seksualinė prievarta yra dar vienas ginklas kare.

Kasmetiniuose „Federación de Mujeres Progresistas“ apdovanojimuose įvertinami žmonės, kurie dirba moterų ir vyrų lygybės labui bei vykdo progresyvius projektus ar iniciatyvas. Tarp ankstesnių metų laureatų yra rašytoja Doris Lessing, sociologas Alainas Touraine'as, politikės Ingrid Betancourt, Michelle Bachelet ir Carme Chacón, aktyvistės Rigoberta Menchú ir Nawal Sadawi, kino režisieriai Pedro Almodóvaras ir kiti nusipelnę sportininkai, žurnalistai ir organizacijos.

„Rape is a war crime“– tarptautinė kampanija, kuria pagalba siekiama šviesti apie smurtą lyties pagrindu konfliktų zonose, padėti seksualinį smurtą patyrusiems asmenims ir reikalauti atsakomybės už šiuos karo nusikaltimus.

Prie kampanijos partnerių prisijungė LR sveikatos apsaugos ministerija, LR socialinės apsaugos ir darbo ministerija, LR teisingumo ministerija, advokatų kontora „Milašauskas, Martinkutė, Smaliukas ir partneriai“, komunikacijos agentūra „Agency 1323“ bei „Europos lyčių lygybės institutas“.

Jeigu Jūs ar Jūsų pažįstamas asmuo patyrė seksualinį smurtą ginkluoto konflikto Ukrainoje metu ir Jums reikalinga psichologinė, medicininė ar teisinė pagalba – susisiekite šiais kontaktais: +370 662 42920, arba apsilankykite kampanijai skirtoje internetinėje svetainėje www.rapeisawarcrime.org

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 571 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,