Mano Gargždai



Po kelias baudas per dieną gaunantys vairuotojai šaukiasi pagalbos: klaidos pripažinti neskubėjusios institucijos pradeda tyrimą

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Delfi nuotr. Delfi nuotr.

Iš Klaipėdos ir į šį miestą dar rugsėjį važiavę vairuotojai prieš pat Kalėdas ir Naujuosius metus sulaukė „dovanų“, kurios ne vienam sukėlė lengvą šoką. Jau gruodžio pabaigoje „Delfi“ redakciją užplūdo skaitytojų laiškai su pasakojimais, jog kartojasi rugsėjo 19–25 dienų scenarijus, kai tūkstančiams vairuotojų baudos už greičio viršijimą buvo skirtos nepelnytai.

 

Po kelis protokolus per dieną

Kelios dešimtys klaipėdiečių ir keliu Kaunas-Jurbarkas- Šilutė-Klaipėda važiavę, bei 223–229 kilometruose įrengtą vidutinio greičio matavimo ruožą kirtę vairuotojai teigė papuolę į spąstus, mat prieš pat šventes gavo net po kelis administracinio nusižengimo protokolus, kuriuose nurodyta, kad rugsėjo pradžioje, važiuodami minėtu ruožu, jie viršijo nustatytą leistiną 53 km/val. greitį.

Vairuotojai neslėpė pasipiktinimo ir tikino, kad minėtame kelio ruože tuo metu galiojo 70 km/val. greitį ribojantys ženklai. Kai kurie vairuotojai redakcijai pateikė netgi pačius protokolus, kuriuose matyti, kad tą pačią dieną kelis kartus minėtu keliu važiavusiam vairuotojui yra surašytos kelios baudos. Vienu atveju administracinio nusižengimo protokolas paskirtas už tai, kad žmogus važiavo vidutiniu 65 km/val. greičiu, o kitą kartą – 67 km/val.

Klaipėdiečiai taip pat pasakojo, kad dėl šios situacijos kreipėsi tiek į policiją, tiek ir į Lietuvos automobilių kelių direkciją, tačiau ten jiems buvo pasakyta, kad rugsėjo 19–25 dienų situacija buvo kitokia, mat tuomet vairuotojai protokolus gavo dėl to, kad AB „Kelių priežiūra“ vykdydama taisymo darbus, be LAKD leidimo pakeitė greičio ribojimo ženklus.

Tuomet LAKD atstovai teigė, kad dėl AB „Kelių priežiūra“ veiksmų pasikeitė realus leistinas greitis minėtame ruože ir jis pradėjo skirtis nuo LAKD nustatyto leistino greičio, kuris ir buvo sukonfigūruotas matuokliuose dar 2022 metų gegužės mėnesį, kai buvo atlikta greičio matuoklio metrologinė patikra.

Sulaukę tokių atsakymų vairuotojai neslėpė beviltiškumo, mat tuo, kad jie greičio neviršijo, niekas nesiruošia patikėti, o patys gyventojai teigė, kad nuo rugsėjo iki gruodžio pabaigos – pernelyg daug laiko, kad kas nors turėtų vaizdo registratorių medžiagą ar kitų vaizdinių įrodymų, jog tuomet vairuotojai važiavo laikydamiesi greičio nurodyto įrengtuose ženkluose.

 

Situacijas įvardija skirtingai

„Delfi“, susisiekus su Lietuvos automobilių direkcija, taip pat sulaukė atsakymo, kad dabar vairuotojų gauti protokolai, su pažeidimais užfiksuotais rugsėjo pradžioje, nėra priskiriami tam pačiam atvejui, kai baudos buvo išrašytos dėl greičio matuoklio nustatymų ir galiojančių kelio ženklų neatitikimo.

Tokią pat informaciją pateikė ir AB „kelių priežiūros atstovai“. Įmonės Vakarų regiono vadovas Algminas Šmitas patvirtino, kad AB „Kelių priežiūra“ minėtame kelyje vykdo kelio remonto darbus. Anot jo, ženklai buvo sustatyti nuo pat darbų pradžios – 2022 m. sausio mėnesio 3 d.

„Dar kartą atkreipsime vairuotojų dėmesį, kad kelio ženklai „Kelių priežiūros“ buvo keičiami tik rugsėjo 19 d. – rugsėjo 26 d. Minėtu laikotarpiu kelio ženklai buvo pakeisti, nesulaukus Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) patvirtinimo (leidimo). Per minėtas dienas pradėjome gauti žinias iš vairuotojų, jog juos fiksavo greičio matuokliai. Todėl nedelsiant ėmėmės veiksmų – grąžinome ženklus atgal, laukėme naujo suderinimo iš LAKD, raštu kreipėmės į LAKD ir Lietuvos kelių policijos tarnybą su prašymu anuliuoti baudas per minėtą laikotarpį, kai mūsų darbuotojai fiziškai keitė ženklus.

Iki tol kelio ženklų pakeitimas iš mūsų pusės – nuo pat darbų pradžios sausio mėnesį – nebuvo daromas. Todėl „Kelių priežiūrai“ nėra pagrindo kreiptis dėl baudų anuliavimo kitu laikotarpiu, kai realiai veikla, susijusi su kelių ženklų keitimu, iki tol nebuvo vykdoma. Išimtis – jau minėta savaitė, nuo rugsėjo 19 d. iki rugsėjo 26 d.“ – teigė A. Šmitas.

Vis dėlto patys vairuotojai teigė, kad baudos plūsti nesiliauja, mat kai kurie protokolus už neva viršytą greitį gauna kasdien, mat kelionės šiuo keliu neatsiejama jų kasdienybės dalis. Vairuotojai teigė, kad gali tik svarstyti, kiek iš viso protokolų bus surašyta jų vardu.

„Mūsų šeima tuo keliu važiuoja kelis kartus per dieną, tad baudų jau gavome net 4, tačiau laukiam ir dar daugiau. Nesame šventieji, tačiau taip piktybiškai tikrai neviršijame greičio“, – rašė skaitytoja.

Toji pati skaitytoja prie laiško pridėjo ir keturis protokolus. Vienas jų išrašytas gruodžio 23-ąją, o jame paskirta bauda už neva rugsėjo 3 dieną padarytą pažeidimą. Kitas protokolas surašytas gruodžio 28 dieną už rugsėjo 5-ąją. Gruodžio 29 dieną skaitytoją pasiekė du protokolai, vienas už rugsėjo 6-ąją, kitas už rugsėjo 11 dieną. Visuose protokoluose surašyta, kad vairuotoja viršijo nustatytą leistiną 53 km/val. greitį, tačiau visuose protokoluose užfiksuotas jos pasirinktas greitis neviršijo 70 km/val.

Plūstant skaitytojų laiškams „Delfi“ kreipėsi ir į Lietuvos kelių policijos tarnybą. Paprašius pareigūnų duomenų apie tai, kiek iš viso pažeidimų greičio matuoklis minėtame kelyje užfiksavo rugsėjo mėnesį, pareigūnai nurodė, kad iš viso užfiksuoti 21 484 greičio viršijimo atvejai (rugsėjo 19–25 dienomis į Administracinių nusižengimų registrą įsiregistravo 4166 vidutinio nustatyto greičio viršijimo atvejai). Tiesa, policijos atstovai nurodė, kad spalį veikiausiai matuoklis neveikė, mat šį mėnesį pažeidimų skaičius tolygus nuliui.

 

Prašo laikinai stabdyti pažeidimų apdorojimą

Apie tai, kad spalį greičio matuoklis neveikė, patvirtino ir LAKD atstovai, kurie nurodė, kad tuomet pakartotinai buvo vykdoma greičio matuoklio metrologinė patikra.

Vis dėlto, paaiškėjus daugiau aplinkybių bei gavus daugiau informacijos, LAKD kreipėsi į Lietuvos kelių policijos tarnybą.

„Informuojame, kad gavus naujos informacijos dėl situacijos kelyje Nr. 141 Kaunas–Jurbarkas–Šilutė–Klaipėda nuo 223,631 km iki 228,609 km, AB Lietuvos automobilių kelių direkcija raštu kreipėsi į AB „Kelių priežiūra“, įrengusią greičio ribojimo ženklus ir į rangovą, įrengusį vidutinio greičio matavimo sistemą, patikslinti paaiškėjusias naujas aplinkybes. Informaciją prašoma AB Lietuvos automobilių kelių direkcijai pateikti skubos tvarka.

AB Lietuvos automobilių kelių direkcija, taip pat kreipėsi raštu į Lietuvos kelių policijos tarnybą laikinai, kol paaiškės aplinkybės, sustabdyti kelyje Nr. 141 Kaunas–Jurbarkas–Šilutė–Klaipėda nuo 223,631 iki 228,609 įrengtos vidutinio greičio matavimo sistemos nuo 2022 m. rugpjūčio 19 d. iki 2022 m. rugsėjo 19 d. užfiksuotų greičio viršijimo pažeidimų apdorojimą.

AB Lietuvos automobilių kelių direkcija gavusi prašomą informaciją priims sprendimą dėl tolesnių veiksmų ir apie tai informuos Lietuvos kelių policijos tarnybą.

AB Lietuvos automobilių kelių direkcija atsiprašo eismo dalyvių už susidariusią situaciją ir dėkoja už supratimą“, – skelbiama LAKD pranešime.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 101 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,