Mano Gargždai



Kad gautų talonėlį pas kardiologą, klaipėdiečiai valandas šąla gyvoje eilėje: situacija pribloškė patį Dulkį

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Feisbuko nuotr. Feisbuko nuotr.

Eilės pas gydytojus kardiologus – jokia naujiena Lietuvoje. Tačiau Klaipėdoje susiklostė ypatinga situacija: žmonės kiekvieno mėnesio paskutinę dieną nuo 7 val. ryto prie Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“ stoja į gyvą eilę, kad galėtų stoti į kitą eilę – gauti talonėlį pas gydytoją kardiologą. Talonėlį, prastovėjus kelias valandas gyvoje eilėje lauke, pavyktų gauti po kokių poros mėnesių, o tada tikėtis patekti pas kardiologą – dar po poros mėnesių.

 

Absurdišką socialiniame tinkle „Facebook“ paviešino ir gyvos eilės nuotraukomis pasidalijo Klaipėdos krašto bendruomenių asociacijos atstovė Raimonda Zaborė.

Moteris portalui „Delfi“ pasakojo, kad šioje eilėje kelias valandas stovėjo ir jos artimasis.

„Į eilę stojo prieš 7 val. ryto. Po 3–4 valandų užsiregistruoti į eilę talonėliui pavyko maždaug 500 žmonių. Iš viso eilėje gauti talonėlį laukė 870 žmonių“, – pasakojo R. Zaborė, vėliau, kaip aktyvi Klaipėdos krašto atstovė, sulaukusi ne vieno asmens, ilgai stovėjusio toje pačioje eilėje, žinutės.

Nusistebėjus, kodėl žmonės nebandė registruotis pas kardiologą per E. sveikatą, pašnekovė paaiškino, kad E. sveikatoje talonėlių tiesiog nėra.

Sunkiai protu suvokiama situacija, pasak R. Zaborės, susiklostė per COVID-19 pandemiją, neva taip bandant suvaldyti pacientų srautus. Į tokias gyvas eiles prie Klaipėdos universiteto ligoninės žmonės, kuriems reikia kardiologo pagalbos, rikiuojasi kiekvieno mėnesio paskutinę dieną.

„Skambinau ambulatorijos vedėjui, klausiau, kiek dirba kardiologų ir koks jų darbo laikas. Jis atsakė, kad kada nori, tada pacientus priima, kada nori, tada ir dirba. Ir dar pridūrė, kad apskritai kardiologai dirba savo sąskaita.

Skambinau ir laikinai ligoninės filialo vadovo pareigas einančiam Algirdui Liutkui. Jis stebėjosi, kodėl skambinu, sakė, kad čia – vidaus taisyklės“, – prisiminė pašnekovė.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), kuri yra viena iš ligoninės steigėjų, atstovė dėl šio klausimo pasiūlė inicijuoti teisės aktų keitimą. Kito ligoninės steigėjo – Klaipėdos universiteto rektorius, kuris šiuo metu yra komandiruotėje, R. Zaborei pažadėjo kitą trečiadienį sušaukti išplėstinį posėdį, kuriame bus aptartas eilių pas kardiologus klausimas.

 

Klaipėdos jūrininkų ligoninė. Ritos Gečiūnaitės, Delfi nuotr.

 

Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) Komunikacijos tarnybos vadovė Jolanta Juškevičienė portalą „Delfi“ patikino: „Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“ vadovybė bei medikai daro viską, kad planinės pagalbos laukiantys pacientai pas gydytoją patektų kuo skubiau, ieško naujų būdų ir galimybių palengvinti registracijos procesą.

Pacientams yra sudaryta galimybė registruotis E. sveikata sistemoje, telefonu ar gyvai, atvykus į ambulatorinių konsultacijų skyriaus registratūrą.

Žmonės turi galimybę pasirinkti norimą bet kurios specialybės gydytoją. Tačiau pas kai kuriuos specialistus (dažniausiai pas kardiologus, hematologus ir neurologus) talonai dingsta akimirksniu. Tokiais atvejais pacientai registruojami į laukimo eilę ir būna garantuoti, kad kitą mėnesį taloną tikrai gaus“.

Anot KUL atstovės, laukimo eilė daugeliui palengvina patekimą pas gydytoją, tačiau turi keletą trūkumų.

„E. sveikata sistemoje veikianti Išankstinės pacientų registracijos (IPR) sistema, kurią administruoja Registrų centras, neleidžia pacientui registruotis į laukimo eilę pačiam. Todėl pacientai susiduria su nepatogumais. Arba yra priversti skambinti į registratūrą, arba stoti į gyvą eilę. Gyva eilė prie ligoninės nusidriekia prieš 8 val. ryto, prieš prasidedant darbo dienai.

Kai registratūra pradeda darbą, eilės nelieka maždaug per 20 minučių.

Šiandien, registracijos pas kardiologus dieną, iki 15.30 val. pas Jūrininkų ligoninės kardiologus gyvai ir telefonu buvo užregistruota 850 pacientų“, – komentavo J. Juškevičienė.

Kaip sakė KUL Ambulatorinių konsultacijų skyriaus vedėja Nijolė Rimdžiuvienė, tokios apgulties jau seniai nebuvo. Iki darbo dienos pabaigos šis skaičius bus dar didesnis.

Pasak medikės, visi šie žmonės užregistruoti į laukimo eilę. Paskutinieji kitą mėnesį pas kardiologą tikrai nepateks, nes per mėnesį išdalinama apie 300 talonų.

Anot N. Rimdžiuvienės, medikai pastebi, kad iki 50 proc. pas kardiologus pasikonsultuoti atvykstančių žmonių, tokios konsultacijos nereikia.

 

Kylant grėsmei paciento sveikatai, būtina kreiptis į Ligonių priėmimo–skubiosios pagalbos skyrių. Arūnas Dulkys. Tomo Juodelio, Delfi nuotr.

 

Dėl situacijos Klaipėdoje antradienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ pasisakė ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Pažvelgus į nuotraukas, galima pagalvoti, kad Klaipėdos jūrininkų ligoninės kardiologai yra patys geriausi Lietuvoje. Tik aišku, jų laukia ne 700, kaip parašyta, o apie 70 pacientų.

Vis tiek įspūdinga. Bet man asmeniškai šios nuotraukos įspūdingos ne savo eilėmis, o tuo, kad jose telpa visos sisteminės šalies sveikatos sistemos bėdos, kurios per ilgus metus buvo užleistos ir kurias privalu išspręsti. Kaip dažniausiai įprasta, Lietuvos gydymo įstaigų vadovai, iškilus viešumoje klausimams, tyli. Teks vėl man.

Pradėkime nuo pradžių. Klaipėdos jūrininkų ligoninėje „gyva“ eilė atsirado, nes žmonės stoja į išankstinę registraciją pas kardiologus. Kaip mane informavo, konsultacijos tenka laukti mėnesių mėnesiais. Kodėl tenka ir kodėl stojant į gyvą eilę?

  • Valstybinė ligonių kasa nesuteikia pakankamai kvotų ligoninei kardiologo konsultacijai, todėl greitai užsipildo vietos;
  • Elektroninėje išankstinės registracijos sistemoje nėra galimybės užsiregistruoti išankstinei eilei, todėl žmonės turi stoti į „gyvą“ eilutę, kad galėtų užsiregistruoti jai.
  • Pacientai renkasi konkretų kardiologą, – matyt tikrai Klaipėdos specialistai vieni geriausių, – todėl pas vienus specialistus laukai šimtai pacientų, pas kitus laisvų laikų kitą savaitę pilna. Nepatingėjau, specialiai įlindau į E. sveikatą pažiūrėti, kokia situacija kituose miestuose, tarp jų ir aplinkiniuose, įrodymai kaip ant delno.
  • Patys kardiologai teigia, kad trečdaliui pas juos patekusių pacientų užtektų pirminės grandies, tai yra šeimos gydytojų konsultacijos. Tik perduodu kardiologų žinutę.

Matau aibę sisteminių bėdų, dėl kurių žmonės priversti šalti ir dėl to jų atsiprašau. Imsiuosi lukštenti vieną po kito visas išvardintas situacijas, kad nebeliktų sovietmetį primenančio relikto ir nereikėtų klaipėdiečiams savo laiką gaišti eilėse.

Pokyčiai reikalauja laiko, bet jie galėjo prasidėti ir anksčiau, jei ligoninės vadovybė būtų informavusi apie situaciją. Problemas reikia spręsti, o ne nuo jų slapstytis. Ką gi, geriau vėliau nei niekada“, – rašė A. Dulkys.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 377 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,