Mano Gargždai



Ukrainietei Angelikai Ibrahimovai − 2023 metų Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalis „Tarnaukite Lietuvai“

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai“ kandidatų vertinimo komisijos 2023 m. vasario 14 d. posėdyje apsvarstyti pateikti kandidatai ir slaptu balsavimu išrinkti 2023 metų Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai“ laureatai. Tarp jų − už filantropinę veiklą, ypač jaunų žmonių saviraiškos skatinimą ir rėmimą laureate tapo Gargžduose šiuo metu gyvenanti Angelika Ibrahimova. Jos kandidatūrą teikė Klaipėdos rajono švietimo centras.

 

Angelika Ibrahimova, organizacijos „Asterix“, besirūpinančios nuo karo nukentėjusiais kariais, persikėlusiais asmenimis, vaikais, ir subūrusi per 150 savanorių tinklą, vadovė, atvyko į Lietuvą ir į Klaipėdos rajoną su savo šeima dar šių metų kovo pradžioje, suorganizavusi išvykimą iš tuo metu smarkiai apšaudomo Charkivo keliems autobusams vaikų (per 100), tarp kurių buvo nemažai neįgaliųjų.

Palaikydama ryšius su likusiais Ukrainoje savo organizacijos savanoriais ir su tautiečiais Lietuvoje, ypač Gargžduose, ji ir šiuo metu dalyvauja tarptautinėse programose, rašo projektus ir juos įgyvendina kartu su Lietuvos ir kitų šalių partneriais. Šių projektų dalyviai – Ukrainos, Lietuvos ir Lenkijos vaikai ir jaunuoliai.

Pirmą kartą į Lietuvą Angelika Ibrahimova atvyko 2019 m. vasarą su projektu „Karo vaikai“. Su Klaipėdos rajono savivaldybe buvo suorganizuotas poilsis dviem pamainomis po 10 Ukrainos vaikų, vienaip ar kitaip nukentėjusių nuo karo ‒ kai kurie jų buvo netekę tėvų, kai kurie iš jų turėjo palikti karo zoną dar tuo metu ir iki šiol gyvena persikėlę į kitas vietoves. Vaikai stovyklavo kartu su Klaipėdos rajono vaikais, pristatė savo kultūrą ir tradicijas, susipažino su lietuviškomis. Jau tada užsimezgė ilgalaikė draugystė.

2022 m. įgyvendinti du projektai − vaikų vasaros stovyklos Darbėnuose dviem pamainomis, iš kurių kiekvienoje dalyvavo apie 20 ukrainiečių ir lietuvių vaikų. Iš Lietuvos pusės projekto partneriai buvo VšĮ „Žemaičių patrulis“ (direktorius Jevgenijus Malyševas).

Stovykloje vaikai gyveno kariškomis sąlygomis palapinėse, jiems buvo daug įdomių veiklų, užduočių, per kurias ukrainiečiams vaikams buvo gera proga patobulinti lietuvių kalbos žinias, o lietuviams – pažinti ukrainiečių kultūrą, papročius, pažinti vieni kitų istoriją.

Kitas projektas − per ERASMUS programą, kuriame dalyvavo lietuvių, ukrainiečių ir lenkų vaikai. Projektą pateikė lenkai, organizacija „Asterix“ dalyvavo kaip ilgamečiai partneriai. Trijose pamainose dalyvavo po 20 ukrainiečių vaikų, tarp kurių – ir gyvenantys Vilniuje, ir Klaipėdoje, ir Klaipėdos rajone, panašus skaičius ir lenkų, o į vieną pamainą prisijungė ir lietuviai, iš jų ir vaikai su regėjimo negalia. Vaikai gyveno Lenkijoje, Zakopanėje. Kasdien vyko užsiėmimai, per kuriuos vaikai turėjo progą giliau pažinti visų dalyvaujančių tautų istoriją per vaidinimus ir žaidimus.

Dar vienas projektas − „Motyvacinis laiškas“, per kurį vyresniųjų klasių mokiniai vyko į skirtingus užsienio universitetus pagyventi po vieną dieną ir pamatyti studijų realybę, išdrąsėti renkantis studijas.

Projektą parengė Klaipėdos rajono švietimo centras. „Motyvacinio laiško“ idėją pasiūlė Gargždų „Kranto“ progimnazijos muzikos mokytoja ekspertė Rasa Linkienė. Rajono gimnazijų klasių auklėtojai ir lietuvių kalbos mokytojai atrinko 30 geriausiai parašytų motyvacinių laiškų ir pateikė komisijai. Konkurso laimėjai – iš viso 11 Klaipėdos rajono gimnazijų mokinių ir trys Klaipėdos rajone gyvenantys ukrainiečių mokiniai vyko į Švedijos ir Danijos aukštąsias mokyklas, su kuriais jau anksčiau organizacija „Asterix“ turėjo ryšius, gauti informacijos apie profesinį pasirinkimą ir sukaupti žinių apie galimybes studijuoti užsienyje.

Lankytasi ir pasisemta patirčių trijose labai skirtingose mokymo institucijose: Švedijos Lundo universiteto inžinerijos fakultete, Nordfynso aukštojoje mokykloje komunikacijos ir psichologijos fakultete ir Danijos Snoghoj aukštojoje meno mokykloje.

Angelika Ibrahimova yra subūrusi Gargžduose gyvenančius ukrainiečius ir padeda spręsti visas kylančias problemas, taip pat ukrainiečių bendruomenė aktyviai dalyvauja visuose Klaipėdos rajono organizuojamuose renginiuose.

Šiuo metu Angelika Ibrahimova, kaip akredituota „Erasmus“ partnerė, internetu veda „Erasmus“ ir Europos solidarumo korpuso tarptautinių galimybių mokymus ukrainiečiams, kuriuose dalyvauja vyresniųjų klasių mokiniai, mokyklų direktoriai, mokytojai, − iš viso apie 50 žmonių. Tokius kursus anglų kalba šiemet sausio mėnesį vedė ir lietuvių vaikams.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 324 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,