Mano Gargždai



Ministrė J. Šiugždinienė pasisakė pamokų lankomumo klausimu

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Ministrė J. Šiugždinienė Karolinos Gudžiūnienės, Delfi nuotr. Ministrė J. Šiugždinienė Karolinos Gudžiūnienės, Delfi nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė švietimo bendruomenės atstovams pristatė siūlymus dėl pamokų lankomumo gerinimo ir aptarė tolimesnius veiksmus. Artimiausiu metu ministerija ketina siūlyti  Švietimo įstatymo pakeitimus ir nustatyti visoms mokykloms bendrą lankomumo tvarką.

 

„Daug dėmesio skiriame ugdymo kokybei stiprinti, tačiau kalbantis su mokyklų vadovais, pedagogais išryškėjo opi problema, kuriai įveikti neužtenka tik pedagogų pastangų. Jos neišsprendus sunku tikėtis didesnės ugdymo kokybės ir geresnių mokinių pasiekimų. Turi įsivyrauti nulinė tolerancija pamokų nelankymui be pateisinamos priežasties. Kalbame apie lankomumą, tačiau iš tiesų spendžiame ugdymosi spragų ir vaiko gerovės problemas. Nepagerinsime vaikų ugdymo rezultatų, kol mokiniai neatsakingai praleidinės pamokas“, – sako ministrė J. Šiugždinienė.

Iš 15 savivaldybių surinkti pastarųjų 6 mėnesių elektroninių dienynų duomenys rodo, kad 65 tūkst. mokinių praleido beveik 4 mln. pamokų, iš jų 20 proc. nepateisintos. Vidutiniškai vienas mokinys per šį laikotarpį praleido 60 pamokų, t. y. daugiau nei  2 savaites. 

Kuo aukštesnė klasė, tuo mažesnis praleistų pamokų skaičius, bet nepateisintų pamokų skaičius didėja iki 30 proc. Yra mokyklų, kuriose per pusmetį praleista beveik 20 tūkst. pamokų, iš jų pateisintų – tik apie 10 proc. Yra mokinių, kurie iš viso praleido virš 500 pamokų ir jos visos nepateisintos. 

Šiandien ministerijoje svarstyti siūlymai – jau anksčiau vykusių diskusijų su mokyklų vadovais, mokytojais ir mokiniais rezultatas.

„Kalbame apie pagalbą mokyklų vadovams, mokytojams ir visai mokyklos bendruomenei. Turime nacionaliniu mastu nustatyti aiškią tvarką, pagal kurią mokyklų bendruomenės atnaujins savo vidaus taisykles, mokymo sutartis ir ras kitus joms svarbius sutarimus dėl lankomumo, dėl vaiko teisės mokytis užtikrinimo“, – sako ministrė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija siūlo papildyti Švietimo įstatymą nuostata, įpareigojančia mokyklą informuoti Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos teritorinį skyrių  apie atvejus, kai mokinio tėvai (globėjai, rūpintojai) neužtikrina vaiko teisės mokytis iki 16 metų. Taip pat įstatymas įpareigotų švietimo ministrą patvirtinti mokyklos lankomumo užtikrinimo tvarką, kurioje  būtų reglamentuota, kiek pamokų gali pateisinti tėvai, o nuo kada galioja tik informacija iš e-sveikatos sistemos. Tėvams kelis kartus pažeidus tvarką, mokyklos Vaiko gerovės komisija kreiptųsi į Vaiko teisių apsaugos tarnybą.

Ketinama numatyti paskatų mechanizmą mokiniams už gerą lankomumą.

Susitikime dalyvavo Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos,  mokyklų, pedagogų, mokinių, tėvų asociacijų, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 639 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,