Mano Gargždai



Naujoji Klaipėdos rajono koalicija: planai, siekiai, prognozės ir bendradarbiavimas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Lauros Jankutės nuotr. Lauros Jankutės nuotr.

Klaipėdos rajono savivaldybėje pasirašyta koalicinė sutartis. Formuojama kairiųjų partijų dauguma, ją sudaro: Lietuvos Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Tautos ir teisingumo sąjunga, Lietuvos socialdemokratų partija ir Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. Mero spaudos konferencijos metu buvo aptarti sutarties programoje įrašyti darbai, koalicijos partnerių pasiskirstymas veiklos sritimis, prognozės opozicijai ir glaudesnio bendradarbiavimo su Klaipėdos miestu galimybės, taip pat primenama, jog jau balandžio 17 dieną rinksis naujoji Klaipėdos rajono taryba.

 

Bendru koalicijos partnerių sutarimu, Administracijos direktoriaus pareigas ir toliau eis Sigitas Karbauskas (Tautos ir teisingumo sąjunga), į vicemerų postą teikiamos Violetos Riaukienės ir Vytauto Butkaus kandidatūros.

Pridedama, jog pasikeitus vietos savivaldos įstatymui ir merui tampant vykdančiosios valdžios vadovu, vicemerams teks gerokai daugiau administracinio darbo, tad nuspręsta paskirti dar vieną asmenį vicemero pareigoms eiti  jo kandidatūra dar svarstoma (visi trys vicemerai priklausys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai).

Koalicijos sutartyje taip pat įrašytas siūlymas Tarybos posėdžio metu svarstyti Savivaldybės mero patarėjų skaičių (iki 5), atsižvelgiant į darbų apimtis, kompetencijas, ekspertinį lygį. Šiuo metu šias pareigas užima 2 asmenys.

„Visus koalicijos partnerius kviečiu kalbėtis ir tartis visais klausimais, nes kai komunikacija nutrūksta ir priimama viena, neišdiskutuota tiesa – būna blogai“, – kalbėjo Administracijos direktorius S. Karbauskas, linkėdamas visiems sėkmingo darbų tęstinumo.

 

Koalicinės sutarties programoje įrašyti tolimesni rajono darbų planai ir siekiai

Bus siekiama gerinti rajono gyventojų kokybę, sukurti patogią ir saugią infrastruktūrą, užtikrinti kokybišką paslaugų prieinamumą, sudaryti sąlygas gyventojų įsitraukimui į sprendimų priėmimą. Sutartyje taip pat yra minimi ir du priedai: koalicijos prioritetų ir darbų programa bei koalicijos partnerių pasiskirstymas veiklos ir atsakomybių sritimis.

„Labai rimtai reikės galvoti apie tai, kaip suvaldyti biudžetą. Darbų programa yra pakankamai plati, paremta tiek mūsų strategija, tiek kultūros, turizmo ir infrastruktūrinėmis strategijomis. Taip pat bus rengiamas ir vandentvarkos strateginis planas, nes naujame finansiniame periode nebebus skiriama lėšų iš ES fondų, tad investicijos bus remiamos tik Savivaldybės ir AB „Klaipėdos vanduo“ biudžeto“, – teigė Klaipėdos rajono savivaldybės meras Bronius Markauskas.

 

Prognozės opozicijai

Kalbėdami apie prognozuojamą politinę opozicijos grupę šiuose rinkimuose, valdančiųjų daugumos atstovai sako, jog užmojo „nubausti“ liberalus ir konservatorius tikrai nėra. Štai, anot Administracijos direktoriaus S. Karbausko, rinkimų metu buvo matomos tik prognozės, o asmeniškai vertinti tokių dalykų – nevalia.

Meras aiškino, kad dabar savivaldos įstatymas opozicijai numato didesnes teises – opozicinę darbotvarkę, opozicijos lyderį ir naują darinį, kaip kolegiją, kurios nariais bus personalo direktorius, komitetų pirmininkai ir opozicijos lyderis.

„Esu tikras, kad šioje vietoje ir koalicijos partneriai pritars – mes nieko nežadame slėpti, kuo daugiau diskusijų – tuo geriau. Jeigu opozicija pateiks racionalių siūlymų ar sprendimų projektų, tam tikrai nebus demonstratyviai rodomos jėgos“, – patikino B. Markauskas.

 

Pokyčiai praėjusioje koalicijoje ir prognozės šiai kadencijai

Prisimenant praeituose rinkimuose susiformavusios koalicijos griūtį, kyla klausimų, kiek planuojama išlaikyti tvarią ir stabilią koaliciją dabartiniame formate. Anot mero B. Markausko, minėto pokyčio praeityje neišvengta, pirmiausia, dėl žmogiškųjų aplinkybių, o vėliau ir dėl iki galo nepriimtų sprendimų, susitarimo, bendradarbiavimo stygiaus. Koalicijos griūties laikotarpiu, mėtantis asmeninių ambicijų strėlėmis, pabrėžiamas ir ryškus darbų sustojimas rajone, kuris rinkėjus vargu, ar būtų džiuginęs, jeigu būtų apie jį kalbėta viešai. Meras įsitikinęs – tokie pasikeitimai, siekiant bendrystės ir sklandaus darbo rajono labui, nežada nieko gero, tačiau pats tiki šios koalicijos tvarumu.

„Ši koalicija per nepilnus metus jau spėjo „pasitikrinti“. Šiai dienai nelaukiu jokių netikėtumų, jau vieni kitus pažįstame, žinome, kaip reikia kalbėtis, žinome savo darbus ir įsipareigojimus. Dabar, mano nuomone, yra susitarta dėl visko ir toks pat likimas ištikti neturėtų – valdančiąją daugumą matau stabilią“, – kalbėjo meras B. Markauskas.

Merui antrino ir Administracijos direktorius S. Karbauskas: „Nelabai tikiu, kad kažkas šioje koalicijoje gali būti nestabilu – nekvepia nei jos griūtimi, nei darbuotojų protestais“.

 

Visuomenės informavimas

Jau ankstesnėje spaudos konferencijoje buvo minimas visuomenės švietimas ir nuoseklus informavimas apie tai, kas vyksta mūsų Savivaldybėje – pakitusius mero įgaliojimus, Tarybos funkcijas ir t.t. Norint išvengti nežinojimo, nesupratimo ir aštraus grįžtamojo ryšio, visuomenę būtina nuolat informuoti apie naują savivaldos modelį. Meras su tokiu pareiškimu sutinka ir sako dalyvausiantis susitikime su skyrių vadovais, kuriame kalbėsis apie sprendimų priėmimo ir pokyčių savivaldoje sklandesnį viešinimą bei prieinamumą visuomenei.

 

Bendradarbiavimas su Klaipėdos miestu

Pastaruoju metu didelė dalis mūsų rajono problemų persipina su Klaipėdos miestu, turint omenyje ir Sendvario seniūniją, kuri yra Klaipėdos zonoje. Kasdien pastebimas didelis eismo judėjimo susidarymas, o tai įtakoja gyventojų nepasitenkinimą, norima pokyčių. Šiuo metu Klaipėdos rajono savivaldybė jau rengia Sendvario seniūnijos inžinerinį infrastruktūros planą, ten minimi įvažiavimai į Klaipėdą, tad derinimo reikės jau neilgai trukus – jam bus reikalingas ir Klaipėdos miesto, Lietuvos automobilių kelių direkcijos, ir mūsų Savivaldybės pritarimas. Su Klaipėdos miestu mūsų rajonas taip pat turi ir bendrų įmonių, ir parengtą plėtros galimybių studiją dėl Klaipėdiečių kapinių mūsų rajone, todėl nuolatinis tarpusavio bendradarbiavimas su uostamiesčiu yra siekiamybė.

Kalbant apie glaudesnį bendradarbiavimą su naujuoju Klaipėdos miesto meru Arvydu Vaitkumi, Klaipėdos rajono meras B. Markauskas sako turintis didelių vilčių.

„Šiemet didžioji dalis kandidatų į Klaipėdos miesto merus debatų metu minėjo, jog būtų racionalu prijungti Klaipėdos priemiesčius prie Klaipėdos. Tikrai žinau, kad A. Vaitkus žino mūsų sąlyčio taškus. Jis taip pat yra ir verslo žmogus – supranta miesto ir rajono santykį bei būtinybę spręsti minėtus klausimus, pirmenybę skiriant infrastuktūros plėtrai. Nešuosi dideles viltis, tačiau, kiek Klaipėdos miesto Taryba ir Administracija yra pasirengusi spręsti šias bendras problemas, pamatysime darbų eigoje“, – kalbėjo B. Markauskas.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 341 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,