Mano Gargždai



LNOBT simfoninis orkestras festivalyje „Klaipėdos muzikos pavasaris“ kviečia išgirsti operos šedevrus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
LNOBT simfoninis orkestras LNOBT simfoninis orkestras

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) simfoninis orkestras, diriguojamas vyriausiojo dirigento Ričardo Šumilos, uostamiesčio publikai pristatys operinės ir simfoninės muzikos programą. Koncerte „Ekspresionizmo genijai“ klausytojai išgirs retai koncertų salėse skambančius Richardo Strausso operos „Rožės kavalierius“ fragmentus bei Gustavo Mahlerio Penktąją simfoniją. Koncertas vyks balandžio 14 dieną 18.30 valandą Klaipėdos koncertų salėje (KKS).

 

Programa, atskleidžianti simfoninės muzikos galią

Pasak R. Šumilos publikos laukia gurmaniška programa, kuri praturtins menines žinias. „Ne kiekvieną dieną koncertų salėse galima gyvai pasiklausyti tokių kūrinių, kaip Mahlerio simfonijos ar Strausso operos „Rožės kavalieriaus“ ištraukų. O juose daug didybės, genialios orkestruotės, charakteringos muzikos su didelėmis kulminacijomis. Be to, simfonijoje skambės žymusis Adagietto, kuris yra žinomiausias Mahlerio opusas, beprotiškos meilės išraiška“, – intriguoja R. Šumila. Dirigentas priduria, kad koncerte vystoma pagrindinė tema – meilė artimui bei vyro ir moters meilė. Programa gausi melodingumo, dramatizmo, lyrikos, didingumo ir subtilumo.

Koncertą atvers muzika iš 2021 metų rudenį pastatyto spektaklio, kuris sulaukė publikos ir kritikų liaupsių. Muzikologė Jūratė Katinaitė po premjeros „Rožės kavalierių“ pavadino „išbandymu ugnimi dirigentui ir orkestrui“ ir tvirtino, kad šis spektaklis yra „nauja meistriškumo pakopa, kurią įveikusi LNOBT trupė įžengė į kokybiškai naują savo istorijos tarpsnį“. R. Strausso kūrinius su R. Šumilos diriguojamu orkestru atliks Joana Gedmintaitė ir Monika Pleškytė. Skambės ir R. Strausso dainos „Wiegenlied“ („Lopšinė“) bei „Morgen!“ („Rytoj!“). 

„Tai šedevras ir ne kitaip! Absoliuti grožio, jausmų ir trapumo sintezė. Viena iš įspūdingiausių kada nors užrašytų muzikos tėkmių. Operos grožis ir genialumas atsiskleidžia per muziką, kurioje viskas užkoduota,“ – R. Strausso operą „Rožės kavalierius“ pristato operos solistė M. Pleškytė.

Antroje koncerto dalyje skambės G. Mahlerio Simfonija Nr. 5, kuri yra vadinama iššūkiu orkestrui ir ilgai brandinta R. Šumilos asmenine svajone. „Klausydamasis šio kūrinio pamiršti laiko tėkmę, o fantastiškas finalas tiesiog užima kvėpavimą“, – yra pasakęs legendinis dirigentas Herbertas von Karajanas. Muzika atspindi tai, ką G. Mahleris išgyveno ją rašydamas 1901–1902 metais – nuo karjeros sėkmės ir meilės iki sukrečiančių įvykių.

 

Energija pulsuojantis orkestras ir skirtingų kartų operos solistės

R. Šumila LNOBT vyriausiojo dirigento pareigas eina nuo 2019 metų. Prieš tai jis buvo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vyriausiojo dirigento asistentas, rengė spektaklius kartu su Vilnius City Opera. Dirigentas kaskart scenoje demonstruoja energiją, o savo charizma pelno publikos simpatijas.

Koncerte dainuosianti operos solistė J. Gedmintaitė LNOBT dirba nuo 2002 metų. Sukūrė 20 skirtingų soprano vaidmenų, pelnė apdovanojimų, tarp jų – du „Auksiniai scenos kryžiai“. Solistė taip pat atlieka stambios formos vokalinius-simfoninius kūrinius bei kamerinę muziką.

Koncerte klausytojai išgirs ir sparčiai kylančias jaunąsias operos solistes. Sopranas M. Pleškytė 2019 metais buvo pripažinta Metų operos viltimi, o šiemet įrašyta ir tarp „Auksinių scenos kryžių“ nominantų. Mecosopranas Evelina Volodkovič praeitais metais baigė magistro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, dalyvauja LNOBT operos stažuotojų programoje ir jau spėjo tapti svarbios premjeros dalimi – sukūrė Džovanos vaidmenį G. Verdi operoje „Rigoletas“.

LNOBT simfoninio orkestro programa klausytojų lauks balandžio 14 d. 18.30 val. KKS.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 380 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,