Mano Gargždai



Mokslo metų pabaigoje – aštuoni Lietuvos šachmatų pirmenybių medaliai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Jorė Balčiūnaitė – Lietuvos čempionė. Zigmo Bitino nuotr. Jorė Balčiūnaitė – Lietuvos čempionė. Zigmo Bitino nuotr.

Vienas aukso, trys sidabro ir keturi bronzos medaliai! Toks buvo Klaipėdos rajono BĮ Sporto centras jaunųjų šachmatininkų kraitis birželio 2–3 dienomis vykusiose visų amžiaus grupių moksleivių Lietuvos greitųjų šachmatų ir „Žaibo“ pirmenybėse Vilniuje.

 

Sunku pasakyti, tai – daug ar mažai. Galvoju, kad rekordams dar yra vietos ir laiko. Dabar atskirai apie viską.

 

Trys medaliai – jau pirmąją dieną

Birželio 2 dieną vyko „Žaibo“ pirmenybės U10 (su U08 įskaita), U14 (su U12 įskaita) ir U18 (su U16 įskaita). Buvo daug gražių kovų, daug emocijų. Smagu, kad medalių dalybose dalyvavo ne vien tik didžiųjų šachmatų centrų atstovai, bet ir iš mažesnių Lietuvos miestų ar rajonų atvykę. Taip ir mūsiškiai keliose grupėse grūmėsi lyderių tarpe. Galop paaiškėjo, kad pirmą dieną mums atiteko trys prizinės vietos. Sidabro medaliu pasidabino M12 grupėje žaidusi Auksė Zonytė, bronzos – Oskaras Kušlikis (B08) ir Jorė Balčiūnaitė (M18). O ir ketvirtasis medalis mums tiesiog išslydo iš rankų. Dovydas Spevak (B16) trečios-ketvirtos vietų dalybose dėl blogesnio koeficiento liko ketvirtas. Puikiai „Žaibe“ pasirodė Matas Valaika (B14), Šarūnas Juknius (B12), Antanas Čechavičius (B10), Norbertas Šatkus (B10), Vėjas Čepauskas (B12), Tadas Petruškevičius (B14) ir kiti mūsų ugdytiniai. Iš viso tarp 238 dalyvių turėjome 26 Klaipėdos rajono sporto centro atstovus.

 

Greitųjų šachmatų pirmenybėse iškovoti net penki medaliai

Dar išvakarėse matėsi, kad trys medaliai mums ne riba, tad birželio 3-čiąją visi mūsiškiai į darbą kibo su dar didesne energija. Vyko visų amžiaus grupių Lietuvos greitųjų šachmatų pirmenybės. Čia susirinko kovoti beveik 300 jaunųjų šachmatininkų iš įvairių Lietuvos regionų. Vyko atskiri turnyrai: vaikų U08 (su B08 ir M08 įskaitomis), analogiškai jaunučių U10–U14 grupėse su berniukų – mergaičių įskaitomis bei jaunių U16–U18 su atskiromis vaikinų-merginų įskaitomis.

Nuo pat turnyro starto lyderių gretose atskiruose turnyruose atsidūrė beveik kas antras mūsiškis. Tai Oskaras Kušlikis (B08), Norbertas Šatkus (B10), Antanas Čechavičius (B10), Auksė Zonytė (M12), Dominykas Kušlikis (B12), Šarūnas Juknius (B12), Vėjas Čepauskas (B12), Matas Valaika (B14), Dovydas Spevak (B16), Domas Andrijauskas (B16), Jogailė Paliulytė (M16), Dominykas Lavrentjevas (B18), Jorė Balčiūnaitė (M18). Tiesa, ne visiems pavyko tenai ilgai užsibūti, bet iki finišo mažiausiai penki iš jų pretendavo į įvairių spalvų medalius. Galop paaiškėjo, kad mūsų delegacijos antros dienos pasiekimas – 5 medaliai (vienas aukso, du sidabro ir du bronzos). Ir visi brangesni vienas už kitą.

 

Jorė Balčiūnaitė – Lietuvos čempionė

Visų pirma, smagu pasidžiaugti, kad savo dvylikos mokslo metų karjerą sėkmingai užbaigė Jorė Balčiūnaitė. Jos aukso medalis M18 grupėje buvo vienintelis mums per šiuos čempionatus. Tačiau Jorei tai – jau devintas moksleiviško amžiaus medalis per visų amžių grupes Lietuvos pirmenybėse. Trys aukso, du sidabro ir keturi bronzos medaliai – jei teisingai suskaičiavau, toks nuo šiol mūsų ugdytinių asmeninis rekordas per visas Lietuvos pirmenybes. Kiek ilgai jis išsilaikys, sunku pasakyti.

Mat, prie Jorės pasiekimų po truputėlį artėja Auksė Zonytė. Auksė šiose pirmenybėse savo turimą kraitį papildė dviem sidabro medaliais (pas ją nuo šiol jau šešios Lietuvos pirmenybių prizinės vietos). Auksė vakar U12 grupėje po 4 ratų turėjo 4 taškus. O ir penktame, prieš kaunietį Rytį Kavalnį, turėjo persvarą, bet partijos pabaigoje patyrė nesėkmę. Septintame rate buvo lemiamas momentas – partija su pagrindine savo pastarųjų metų varžove klaipėdiete Arina Budiak. Deja, teko ir vėl nusileisti. 6 taškai iš 9 galimų žaidžiant su pajėgiausiais to amžiaus Lietuvos berniukais – puikus pasiekimas. Svarbiausią uždavinį Auksė įvykdė, po metų pertraukos grįžo į pergalių kelią. O aukščiausios prabos apdovanojimai su laiku gal irgi sugrįš.

 

Maloni staigmena – Jogailės Paliulytės iškovota bronza

Mūsų delegacijos mergaičių-merginų pasiekimus vakar patvirtino M16 grupėje žaidusi Jogailė Paliulytė. Jeigu iki šiol nė vienose pirmenybėse ji nė iš tolo nefigūravo tarp pretendenčių į medalius, tai vakar driokstelėjo kaip reikiant. Jau pirmame ture Jogailė pasiekė pergalę prieš pajėgų plungietį Ugnių Žalimą, po poros turų dar viena puiki pergalė prieš pajėgų varžovą, po to vėl, ir mūsiškė tarp lygiaverčių dešimties merginų atsidūrė tarp lyderių. Paskutiniame ture likimas suvedė Jogailę kautis su saviškiu Domu Andrijausku, kuris B16 grupėje irgi kovojo dėl labai aukštų vietų (lygių skirtumai tarp Domo ir Jogailės tikrai yra, tą rodo ir jų turimi reitingai). Mano nelaimei, šioje zonoje buvau salės teisėju, tai gavau nusišalinti nuo teisėjavimo, kad „neprarasčiau sertifikato“, mat, Jogailės pergalės atveju, ji būtų realiai pretendavusi į Lietuvos čempiones. Tai šiai partijai net vyriausias teisėjas paskyrė nemažai laiko. Gerai, kad mūsiškiai sužaidė garbingai. Net ir pralaimėjusi paskutinę partiją, Jogailė pasidabino bronzos medaliu. Tai puikus pasiekimas. Be to, prie savo turimo reitingo Jogailė prisidėjo 82 balus, kas taip pat parodė gerą žaidimo lygį. Pastarųjų metų Jogailės žaidimo kreivė staiga pašoko aukštyn, per užsiėmimus ji tapo savo grupės lydere, nuolat dalyvavo rajono suaugusiųjų varžybų formatuose ir visur rodė gerus rezultatus. Jos iškovota prizinė vieta mums – maloni staigmena, nes konkurentės šioje amžiaus grupėje Lietuvoje labai pajėgios.

 

Oskarui Kušlikiui – ir bronza, ir sidabras

Pasidžiaugus merginų pasiekimais, reikia pasidžiaugti ir mūsų vaikinais. Pačių mažiausiųjų grupėje (U08) išvakarėse bronzos medalį laimėjęs Oskaras Kušlikis ties tuo nežadėjo sustoti. Tuo labiau, kad ir sveikata buvo kiek pasitaisiusi (čempionato išvakarėse Oskaras sirgo, jo išvykimas buvo „pakibęs ant plauko“). Jau nuo pirmų turų mūsiškis atsidūrė lyderių grupėje, kur ir išsilaikė iki pat finišo. Paskutiniame ture paaiškėjo, kad mums atiteko sidabro medalis (7 taškai iš 9 galimų)... Ateina puiki pamaina. Kas žino, gal Oskaras bus tas mūsų naujų rekordų autorius. O štai vakar pirmąjį rekordą jis jau pakartojo, net viršijo. Tarp berniukų-vaikinų turėjome tik vieną Lietuvos pirmenybių sidabro medalį. Jį dar 2012 metais B10 grupėje „Žaibe“ buvo iškovojęs visų laikų mūsų moksleivių reitingo lyderis Mantas Pilipuitis. Mantas sidabrą iškovojo būdamas jau B10, o Oskaras tai padarė per B08. Jo rezultatas pasiektas jaunesniam amžiuje, vadinasi – Oskaras nuo šiol čia tarsi rekordininkas.

 

Sunki kova tarp vyresniųjų berniukų

Tarp vaikinų sunkiausia kažką pasiekti jau vyresniam amžiuje. Į pirmenybes tradiciškai susirenka labai aukštus reitingus turintys jaunieji šachmatininkai. Vienas kitas yra net su meistrų vardais, dalies jų reitingai jau būna peršokę per 2000. Nelengvas uždavinys buvo mūsiškiams kovojant B16 grupėje. Patys pajėgiausi mūsų mokyklos ugdytiniai būtent yra iš šios grupės – tai Dovydas Spevak (pirmenybėse buvo ketvirtu reitingu tarp B16), Domas Andrijauskas, Arvydas Žiūra, Paulius Rusteika. Puikus sąrašas. Didžioji dalis jo – nuo pat pirmos klasės kartu, visus aštuonerius metus. Ir šįkart, visi mūsiškiai kovėsi pirmame dešimtuke arba šalia jo. Konkurencija buvo tokia didžiulė, kad tik Dovydui Spevak pavyko išlikti šalia lyderių. Na, sakykim, dar Domui Andrijauskui. Jeigu Paulius liko 17-toje vietoje (4,5 taško), Arvydas 18-toje (4,5 taško), tai Domas buvo septintas (5,5 taško). O štai, Dovydui startas susiklostė labai nesėkmingai. Apmaudus pralaimėjimas jau pirmame ture silpnesniam varžovui, sunki partija antrame ture, vos ištrauktos lygiosios prieš vieną iš autsaiderių trečiame. Jau numojau ranka ir tiesiai pasakiau, kad su tokiu žaidimu vargu ar dešimtą vietą paimsi. Tie žodžiai Dovydą tarsi iš letargo būtų pakėlę. Nuo ketvirto turo jis pakilo į kovą tarsi gerais laikais, kaip tikras pastarųjų metų rajono šachmatų lyderis. 5,5 taško iš 6 galimų – toks jo varžybų finišas, įveikinėjant visus varžovus vieną po kito, taro jų ir visus prieš jį buvusius lyderius. Deja, tokio finišo pakako tik trečiai vietai. Bet ir tai – fantastinis pasiekimas. Taigi, nuo šiol pas Dovydą Spevak trys Lietuvos asmeninių pirmenybių bronzos medaliai. Dar pridėjus pora komandinių, jis tarp vaikinų iš visų mūsiškių lieka tituluočiausiu, o absoliučioje mokyklos įskaitoje – trečias po Jorės ir Auksės. Tiesa, tarp vaikinų pagal pasiekimus Dovydą vis dar lenkia Mantas Pilipuitis, kuris nuo aštuntos klasės išvyko gyventi į Vilnių ir per paskutinius savo mokslo metus vilniečių rinktinėje susišlavė visą medalių kolekciją. Dovydas per pastaruosius du praūžusius čempionatus prie savo reitingo sumoje pridėjo dar 62 balus. Tik 9 balų jam trūksta, kad bendroje visų laikų mūsų ugdytinių reitingų rikiuotėje jis atsistotų į trečiąją vietą po Manto Pilipuičio bei Lauryno Aleknos. Tai jau – labai rimta paraiška meistriškumui.

 

Tarp B12 grupės lyderių – naujas žaidėjas

O ir kiti mūsiškiai neblogai grūmėsi abiejuose čempionatuose. Greituosiuose šachmatuose B12 grupėje ilgai šalia lyderių laikėsi Dominykas Kušlikis, Vėjas Čepauskas ir Šarūnas Juknius. Jeigu Dominykui su Šarūnu tai – įprastos pozicijos, tai Vėjas tik pastaruoju metu išsiveržė tarp lyderių. Dar pernai rugsėjį atėjęs į šachmatų grupę, per vienerius mokslo metus jis padarė didžiulį proveržį, to pasekmė – jis visiškai priartėjo prie mūsų tos grupės lyderių.... Galutinėje įskaitoje Dominykas surinko 6 taškus iš 9 galimų ir buvo dešimtas tarp B12. Suprantama, tokia vieta jo nė iš tolo netenkina, kaip ir „Žaibo“ iškovota pozicija. Tikimės, kad artimiausiuose čempionatuose Dominykui vis tik pavyks pramušti tą nelemtą užburtą ribą ir jis ateis į prizininkų gretas. Tai – tik laiko klausimas. Vėjas Čepauskas vakar buvo tarp B12 penkioliktas, Šarūnas – septynioliktas. Toje pat grupėje kovojęs Edgaras Triušys buvo 36-toje vietoje, Noja Valaikaitė – 47-toje vietoje. Po 5 ratų Noja buvo pakilusi labai aukštai, turėdama 3 taškus žaidė visiškai netoli lyderių. Bet tas nesėkmingas finišas nubloškė ją žemyn.

 

Dar keturi žaidėjai pirmą kartą įvykdė reitingo reikalavimus

U14 grupėje kovojęs Matas Valaika greitųjų šachmatų varžybose buvo 20-toje vietoje (5 taškai iš 9 galimų), Tadas Petruškevičius 24-toje vietoje (4,5 taško), Vytautė Paliulytė 34-toje vietoje (4 taškai), Nojus Semenauskas 37-toje vietoje (3,5 taško). Atsižvelgiant į bendrą varžybų lygį, tai geri pasiekimai. Vytautė ir Nojus čia įsivykdė reitingų reikalavimus. Kiti po truputį kėlėsi reitingus.

Tarp pačių mažiausiųjų dar kovojo Gabrielius Martinkus (5,5 taško, 15 vieta, tarp B08 – 12 vieta), Adelė Zonytė (4,5 taško, 23 vieta, tarp M08 šešta), Jokūbas Ačas (3,5 taško, 38 vieta), Emilijus Mineikis (3 taškai, 41 vieta). Čia viskas gerai, mažieji – mūsų perspektyva. Tuo labiau, kad didžioji dalis mažųjų dar tik pradeda savo karjerą. Jau Oskarui Kušlikiui čia konkurenciją sudaro kiti, ypač Gabrielius Martinkus, greituosiuose šachmatuose kartais visiškai priartėdamas prie lyderių grupės. Gabrieliaus pasirodymas taip pat maloniai nustebino.

U10 grupėje mūsiškiai taip pat nebuvo statistai. Norbertas Šatkus čia surinko 5 taškus iš 9 (26 vieta bei įvykdytas reitingo reikalavimas), Antanas Čechavičius – taip pat 5 taškus (28 vieta), Dominykas Kondrotas – 4,5 taško (39 vieta). Geras visų pasirodymas.

U16 grupėje liko nepaminėtas Dovydas Prelgauskas. Jis visiškai neseniai sugrįžo į sporto centro šachmatų grupę (buvo lankęs ir palikęs grupę), tai debiutavo Lietuvos pirmenybėse būdamas jau „garbaus“ moksleiviško amžiaus. Ir debiutanto egzaminą su kaupu išlaikė. „Žaibe“ Dovydas surinko 3,5 taško (42 vieta), greituosiuose – 4 taškus (23 vieta, Rtg.+63 balai). „Žaibe“ jis pirmąkart įvykdė reitingo reikalavimus.

U18 grupėje kovojęs Dominykas Lavrentjevas greitųjų šachmatų starte, tiesiogine žodžio prasme, „nokautavo“ du šios grupės žaidėjus, turinčius bemaž po 2000 reitingo. Atsidūręs tarp pačių pajėgiausių, Dominykas „neatlaikė naštos“ ir po truputį nusileido link savo starto pozicijos. Liko geras prisiminimas varžovams, kad čia visi atvyko kovoti, su mažesniais reitingais juokauti negalima.

 

Bendras darbas suvienija

Dar daug ką galima būtų pasakyti apie šią nelengvą išvyką į pirmenybes. Mūsų delegacija buvo gausi: 26 žaidėjai, treneris ir 13 lydinčių asmenų (iš viso – 40 žmonių). Tai – taip pat išvykimo rekordas. Sporto centras viską padarė, kad išleistų mus į šias pirmenybes. Stengėmės, kad viskas kuo sklandžiau gautųsi. Sakykime, kad viskas pavyko. Ypatingai dėkoju tiems, kurie ryžosi vairuoti automobilius, nes nuvykimui Sporto centras skyrė tris aštuonviečius. Taip pat padėka ir vairavusiems savas mašinas (Tomui Semenauskui, Mariui Ačui ir Viktorijai Čepauskienei) bei pagelbėjusiems atvežti dalį mūsų komandos. Tik kolektyvinis darbas suvienija bendram tikslui. Ačiū tėveliams, lydėjusiems savo atžalas. Be jų aš nebūčiau spėjęs visus sužiūrėti, kai kam gal net ašaras šluostyti.

Visas šias pergales skiriame ir miesto 770-ajam gimtadieniui. Tuo pačiu lauktuvių iš Vilniaus vežėme ne tik pasiektas pergales, bet ir atskirą dovaną – du pėstininkus šachmatų aikštelei. Per septynerius metus figūros susidėvėjo, o dviejų pėstininkų buvo likę tik padai. Tai šiandiena jos jau bus pakeistos naujomis. Tai taip pat malonus akcentas.

Ačiū visiems prisidėjusiems. Šachmatai rajone gyvuoja visų Jūsų dėka.

 

Zigmo Bitino nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 399 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,