Mano Gargždai



Klaipėdos rajono abiturientų nuotaikos po lietuvių kalbos egzamino – džiugios

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazija/ svetainės nuotr. Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazija/ svetainės nuotr.

Vakar, birželio 5 dieną, Gargždų „Minijos“ ir „Kranto“ progimnazijose (vykdymo centruose) vyko lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminai, kuriuose valstybinį egzaminą laikė 161 kandidatas, o kiti 18 kandidatų laikė mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą Gargždų „Minijos“ progimnazijos centre.

 

Kaip teigia Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos l. e. p. direktoriaus pavaduotoja ugdymui Violeta Liuksienė, po egzaminų iš abiturientų girdėjo neblogų atsiliepimų – temos mokinių neišgąsdino, o merginas labiausiai džiugino literatūrinio rašinio tema „Moters vaizdavimas literatūros kūriniuose“. Pirmasis ir svarbiausias abiturientų brandos egzaminas, anot egzaminų vykdytojos V. Liuksienės, praėjo sklandžiai ir ramiai – mokiniai nesiblaškė ir atrodė užtikrinti savo darbais.

„Laiko tikrai buvo į valias, nesitikėjau tokių rašinio temų, bet jos neliūdino, o minint patį rašinį ir kaip sekėsi, sužinosim už mėnesio“, – teigė Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos abiturientas Benas Jakas.

„Į egzaminą vykau nusiteikusi ramiai. Kalbant apie temas, didelių prognozių neturėjau, gal tik lūkestį – išvysti temą apie šeimos, vaikų ir tėvų santykius, kadangi šia tema rengiau baigiamąjį kalbėjimą, deja, tokios temos valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros egzamino sąraše nebuvo. Tad rinkausi rašyti samprotavimo rašinį, tema: „Nuo ko priklauso asmens savivertė?“. Šią temą pavyko išpildyti sklandžiai, gerai žinojau, kokiais autoriais noriu remtis. Egzamino keturių valandų laiką išnaudojau pilnai – sėdėjau iki pat paskutinės minutės, gana ilgai užtrukau, kol perrašiau į švarraštį, tačiau manau, jog viskas praėjo gana sklandžiai. Dabar laukiame kitų egzaminų“, – šypsodamasi pasakojo Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos dvyliktokė Benita Budrytė.

„Kalbant apie temas, tai jos buvo lengvesnės nei praėjusiais metais, todėl nebuvo labai sunku. Pati laikiau mokyklinį egzaminą, tad tema, kurią pasirinkau, buvo „Kuo žmogui svarbi šeima?“. Šiek tiek streso sukėlė rekomenduojami autoriai, buvo sunkoka juos išpildyti rašinyje, todėl visus autorius teko rinktis iš privalomųjų sąrašo. Manau, kad parašyti pasisekė puikiai“, – džiaugėsi abiturientė Agnė Jonušaitė.

 

2023 m. valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino temos

Samprotavimo rašinys

- Nuo ko priklauso asmens savivertė? (Rekomenduojami autoriai – Balys Sruoga, Jurgis Kunčinas).

- Ar žemdirbiškoji kultūra aktuali šiuolaikiniam žmogui? (Rekomenduojami autoriai – Kristijonas Donelaitis, Marius Katiliškis).

Literatūrinis rašinys

- Moters vaizdavimas literatūros kūriniuose (Rekomenduojami autoriai –Šatrijos Ragana, Antanas Škėma).

- Visuomenės tobulinimo siekiai literatūroje (Rekomenduojami autoriai – Martynas Mažvydas, Marius Ivaškevičius).

 

2023 m. mokyklinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino temos

Samprotavimo rašinys

- Kada prireikia drąsos? (Rekomenduojami autoriai – Jurgis Savickis, Bronius Krivickas).

- Kuo žmogui svarbi šeima? (Rekomenduojami autoriai – Juozas Tumas-Vaižgantas, Juozas Aputis).

Literatūrinis rašinys

- Seno žmogaus vaizdavimas lietuvių literatūroje (rekomenduojami autoriai – Jonas Biliūnas, Vincas Krėvė).

- Svajonės reikšmė literatūroje (rekomenduojami autoriai – Maironis, Marius Katiliškis).

Švietimo ir sporto skyrius informuoja, kad Gargždų „Vaivorykštės“ gimnaziją baigia 132 IV g. kl. mokiniai, Priekulės Ievos Simonaitytės g-ją – 22, Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnaziją – 22. Iš viso: 176 IV g. kl. mokiniai.

Pagrindinėje sesijoje VBE dalyvauja +12 eksternų ir 2 buvę mokiniai.

 

 

 

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 369 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,