Mano Gargždai



10-asis Klaipėdos kariliono festivalis: kuria kariliono tradicijas Lietuvoje ir pelno pripažinimą pasaulyje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos karilionas. E. Sabaliauskaitės nuotr. Klaipėdos karilionas. E. Sabaliauskaitės nuotr.

Daugiau nei tris dešimtmečius uostamiestis didžiuojasi, turėdamas vieną iš trijų Lietuvoje esančių tokio pobūdžio unikalių muzikinių instrumentų – Klaipėdos karilioną. Klaipėdos koncertų salės (KKS) iniciatyva Klaipėdos kariliono festivalis rengiamas jau 10-ąjį kartą. Tradiciškai ilgiausią metų dieną, birželio 24-ąją, vyksta 4 koncertai, kuriuose skamba tiek karilionas solo, tiek su kitais muzikos instrumentais ir kolektyvais bei specialiai šiam muzikos instrumentui sukurtos kompozicijos. Šių metų festivalio išskirtinumas – pasirodys net 10 karilionininkų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš įvairių pasaulio šalių.

 

Atviras bendradarbiavimui ir naujoms patirtims

Per savo gyvavimo dešimtmetį festivalis užsitikrino pripažinimą ir įvertinimą tarp autoritetingiausių pasaulio karilionninkų. Tarptautiškumas ir bendradarbiavimas padeda kurti ir puoselėti kariliono tradicijas Lietuvoje. Pirmą kartą dalyvauti festivalyje atvykstantys ar į jį sugrįžtantys muzikai iš užsienio prisideda prie Lietuvos vardo žinomumo stiprinimo pasaulinėje muzikos arenoje. Šiemet be lietuvių karilionininkų, taip pat koncertines programas pristatys atlikėjai iš Belgijos, Nyderlandų, Lenkijos, Estijos ir JAV.

Pirmą kartą festivalyje pasirodysiančiai estų karilionininkė Merlei Kollom, dalyvavimas šiame renginyje yra svarbus, nes padeda dar geriau pažinti karilioną ir atlikėjus iš Lietuvos. „Esu koncertavusi 8 užsienio šalyse ir labai apsidžiaugiau, kai buvau pakviesta atlikti programą festivalyje Klaipėdoje. Būdama vienintelė estų karilionininkė, turiu progą pristatyti savo šalies muziką Europos festivaliuose. Lietuva – arčiausiai Estijos esanti šalis, turinti mechaninių koncertinio dydžio karilionų, tad mūsų bendradarbiavimas yra reikšmingas ir džiuginantis. Nekantriai laukiu susitikimo su Klaipėdos publika“, – atviravo karilionininkė.

M. Kollom kuria ir aranžuoja kūrinius karilionui. Dalį jų klausytojai išgirs 15 valandos programoje. Taip pat šiame koncerte karilionu skambins keletą metų ėjusi Lenkijos kariliono asociacijos prezidentės pareigas Monika Kaźmierczak. Šią atlikėją uostamiesčio publika pažįsta iš ankstesnių Klaipėdos kariliono festivalių.

18 valandos koncerte skambės Flandrijos kariliono asociacijos garbės prezidento ir Pasaulio kariliono federacijos prezidento Koen Van Assche iš Belgijos programa, kurioje taip pat dalyvaus JAV karilionininkė Claire Janezic. 

Baigiamajame festivalio koncerte, 21 valandą, pasirodys Nyderlandų karilionininkas Paul Maassen. Pirmą kartą į festivalį Klaipėdoje atvyksiantis atlikėjas savo kariliono koncertų programose remiasi džiazu ir improvizacija, taip pat atlieka kompozicijas karilionui su kitais instrumentais.

„Nyderlanduose, tarp karilionininkų, Klaipėdos kariliono festivalis vis labiau garsėja kaip gražus ir novatoriškas festivalis. Manau, kad šis renginys yra vienas geriausių būdų pristatyti kariliono paveldą platesnei Lietuvos auditorijai ir užsienio karilionininkams per novatoriškus ir originalius koncertus“, – teigia P. Maassen.

Programą vainikuos P. Maassen ir NeoQuartet kolektyvo iš Lenkijos bei klaipėdiečių choreografių Dovilės Binkauskaitės bei Ingos Kuznecovos atliekamas P. Maasseno sukurtas baletas „Arachne“.  Daugiausia šiuolaikinę muziką propaguojantis styginių kvartetas festivalyje taip pat pasirodys pirmą kartą.

 

Plečia kariliono muzikos repertuarą Lietuvoje

Kariliono festivalis išsiskiria originalia forma – ilgiausią metų dieną, birželio 24-ąją, Klaipėdos Laikrodžių muziejaus kiemelyje vyksta keturi nemokami koncertai: 12.00, 15.00, 18.00 ir 21.00 valandą. Tai yra pirmasis festivalis Lietuvoje, kuris koncertus pradėjo tiesiogiai transliuoti dideliame ekrane iš varpinės, esančios istoriniame pastate – buvusiuose pašto rūmuose. Taip pat vienintelis Lietuvoje vykdo edukacinį projektą „Atrask karilioną“, kuriame vaikai ir jaunimas mokomi groti karilionu. Siekdama kasmet pristatyti unikalią programą, KKS bendradarbiauja su Lietuvos kompozitorių sąjunga, kuri finansuoja festivaliui skirtų naujų kūrinių karilionui solo ir su kitais muzikos instrumentais sukūrimą. 

Pasak K. Van Assche, klasikinių instrumentų grupėje karilionas nėra gerai žinomas, todėl renginiai, tokie, kaip Klaipėdos karilionas festivalis, yra labai reikalingi. „Klaipėdoje mane labai nustebino profesionalumas organizuojant festivalį. Koncertuose daugiausia dėmesio skiriama kariliono originalumui, visada ieškoma naujų ansamblinių koncertų formų. Lyginant su kitomis kariliono šalimis, Lietuvoje yra mažiau karilionų – 3 (palyginti su Nyderlandais, kur jų yra 186 ar Belgija, kuri turi 72 karilionus). Tačiau man neteko pastebėti, kad kitose šalyse vyktų tokie kariliono festivaliai kaip Klaipėdoje. Būdamas Pasaulinės kariliono federacijos prezidentu, dažnai pažymiu Lietuvą ir Klaipėdą kaip gerosios praktikos pavyzdžius“, – prisipažįsta K. Van Assche.

 

Projektai, tapę istorija

Festivalis sėkmingai kuria kariliono tradicijas Lietuvoje. Projektas ne tik garsėja nacionaliniu mastu, bet jau įsirašė į tarptautinį kariliono muzikos žemėlapį. Iš viso jau yra surengti 36 koncertai, kuriuose dalyvavo daugiau nei 60 atlikėjų bei kolektyvų iš Lietuvos, daugiau nei 20 muzikų iš JAV, Nyderlandų, Ispanijos, Japonijos, Lenkijos, Belgijos ir kitų pasaulio šalių.

Per dešimtmetį festivalio istorijoje nugulė sėkmingiausi Lietuvos ir užsienio atlikėjų projektai. 2018 metais didžiausias publikos simpatijas pelnė kariliono dueto, kuriame grojo aukščiausio meninio lygio atlikėjai Anna Maria Reverté ir Koen van Assche (Ispanija–Belgija), programa. Tų pačių metų festivalyje Juliaus Vilnonio ir Kauno bigbendo, diriguojamo Liutauro Janušaičio, atliktoje programoje netikėtai nuskambėjo džiazo ir kariliono muzikos derinys. Klaipėdos kamerinis orkestras, diriguojamas Martyno Staškaus ir karilionininkė M. Kaźmierczak 2019 metais atliko žymiąją Georges Bizet-Rodion Ščedrin, „Karmen siuitą“, papildytą soliniais specialiai šiam projektui Lenkijos kompozitorių sukurtais kariliono interliudais. 2020-aisias Gintaras Sodeika (karilionas), Vytautas V. Jurgutis (elektronika) atliko autorinius kūrinius, sukurtus specialiai festivaliui. Klausytojų dėmesį koncerte kaustė darni kariliono ir elektronikos sintezė. Tų pačių metų festivalyje M. Kaźmierczak (Lenkija) ir džiazo trio (Lenkija) sužavėjo originalia idėja ir kūrybingu jos realizavimas. Karilioninkė grojo originalius, klasikinius kūrinius karilionui, o džiazo trio papildė jų skambesį savo improvizacijomis. 2021-aisiais karilionininkas Carson Landry (JAV) pademonstravo klausytojams neįprastą ir retą kariliono atlikimo techniką.

Jubiliejiniame 10-ajame Klaipėdos kariliono festivalyje programas pristatys net 10 karilionininkų iš Lietuvos, Lenkijos, Estijos, Belgijos, JAV ir Nyderlandų. Koncertuose nuskambės 3 premjeriniai kūriniai bei pirmą kartą festivalio istorijoje atliekama kariliono muzikos ir šiuolaikinio šokio-baleto sintezė. Į nemokamus festivalio koncertus klausytojai kviečiami birželio 24-ąją nuo 12:00 valandos Klaipėdos Laikrodžių muziejaus kiemelyje. Festivalio programa: www.koncertusale.lt.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 84 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,