Mano Gargždai



Šeši gimnazistų darbai – nugalėtojai VILNIUS TECH konkurse

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Raimondos Kundrotienės nuotr. Raimondos Kundrotienės nuotr.

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos 16 mokinių dalyvavo VILNIUS TECH nuotolinio ugdymo platformos „Ateities inžinerija“ 6-ojo sezono pavasario sesijos projektinių darbų konkurse Vilniuje. Konkursui buvo pristatyta 230 darbų iš įvairių Lietuvos mokyklų. Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos mokiniai projektinius darbus pristatė penkiose tematikose.

 

Tematikoje „Žalioji energetika“ specialųjį AB „Ignitis grupė“ įsteigtą prizą pelnė III klasės gimnazistų – Pauliaus Prišmonto, Nerijaus Kasiulevičiaus, Lilijos Vibrytės ir Arno Simonaičio – projektinis darbas „Išmanus namas“. Mokiniai suprojektavo namo modelį 3D modeliavimo programa „Blender“ ir pagamino išmanų namą, kurio stogą padengė saulės kolektoriumi. Saulės energija, sukaupta ir baterijoje, naudojama garažo durų atidarymui ir namo apšvietimui. Išmanaus namo funkcijos valdomos išmaniuoju telefonu ar pulteliu. Mokinius konsultavo biologijos mokytoja Raimonda Kundrotienė.

Pirmą vietą tematikoje „Ateities miestas: darni gyvenamoji aplinka“ užėmė darbas „Transporto triukšmo matavimai Gargždų mieste“. Darbą parengė ir pristatė III-IV gimnazijos klasių mokiniai: Rusnė Budginaitė, Orinta Kiaulakytė, Nojus Gedmintas, Armandas Jakutis, Nedas Sermontis, Aleksas Dromantas, Klaudija Janevičė, Domas Buivydas, Vasarė Gedmintaitė, Irma Zalepugaitė, Romena Stonkutė. Mokinius konsultavo geografijos mokytoja Jurga Venckauskienė. Projekto metu mokiniai aiškinosi, ar Gargždų miesto gyventojai susiduria su triukšmo keliamomis problemomis. Projekto vykdytojams atlikus tyrimą buvo pastebėta, jog triukšmingiausia yra Dariaus ir Girėno g. ir Klaipėdos g. sankryžose. Didelio triukšmo priežastis – sankryžos yra intensyvaus eismo gatvėse. Projekto dalyviai pateikė pasiūlymus, galinčius padėti sumažinti transporto triukšmą tirtose sankryžose ir sukūrė interaktyvų žemėlapį.

Pirmą vietą tematikoje „Ateities miestas: aplinkos apsauga“ laimėjo projektas „Chitozano išskyrimas ir panaudojimas bioplastiko gamybai“. Antros gimnazijos klasės mokinės – Roberta Taučiūtė, Ugnė Drungilaitė, Karina Budajeva, Emma Paulauskytė – studijuodamos literatūrą, išsiaiškino, kad pasaulyje per metus apdorojama 1,44 milijonų tonų vėžiagyvių ir gaunama apie 40 proc. atliekų, kurių biologinis skaidymasis labai lėtas. Jo metu į aplinką išsiskiria šiltnamio efektą sukeliančios dujos. Šios atliekos tapo pagrindiniu jūros gėrybių perdirbimo pramonės rūpesčiu ir imtos taikyti bioplastiko gamybai, todėl gimnazistės išsikėlė tikslą gimnazijos gamtos mokslų laboratorijoje išskirti chitozaną iš krevečių lukštų ir panaudoti jį bioplastiko gamybai. Džiugu pažymėti, jog mokinėms panaudojant krevečių kiautus pasisekė išgryninti netirpų polimerą – chitiną, gauti chitozaną, kurį panaudojo bioplastiko gamybai. Pagamintas bioplastikas yra tvarus aplinkai, greitai suyra, todėl yra puiki alternatyva plastikinėms pakuotėms. Mokines konsultavo chemijos mokytoja Jurgita Gerulskienė ir biologijos mokytoja metodininkė Raimonda Kundrotienė.

Tematikoje „Dizaino technologijos ir inovacijos“ geriausiu pripažintas projektas „Ne tik žaidimas“. Vadovaujami dailės mokytojos ekspertės Joanos Lukienės, antros gimnazijos klasės mokiniai – Armanda Zarudnevaitė, Elinga Dotaitė, Elinga Jomantaitė, Olivija Baltutytė, Milita Kusaitė, Simonas Bočkus – pagamino mokomąjį daugiafunkcinį žaislą-žaidimą, edukacinę priemonę, tinkančią sensorinių ir pažintinių įgūdžių bei smulkiosios motorikos lavinimui. Konkurso metu mokiniai, pademonstravę savo pagamintą daugiafunkcinę išsilankstančią kuprinę-pagalvę su knygos puslapiais, turinčiais skirtingą lavinimo ir didaktinę medžiagą, bei žaidimą „Saugus kelias“ su išmaniuoju šviesoforu, ne tik buvo įvertinti kaip pristatę geriausią darbą, bet ir gavo pasiūlymą Vilnius Tech Dizaino fakulteto studijoje sukurti reklamą projektiniam darbui „Ne tik žaidimas“.

Tematikoje „Dizaino technologijos ir inovacijos“ geriausiu darbu pripažintas trečios gimnazijos klasės mokinio Pijaus Jokubaičio projektas „Šalmozaurai“. Gimnazistas išsikėlė tikslą sukurti funkcionalų ir patrauklaus dizaino šalmą, apsaugantį jaunuosius dviratininkus, paspirtukininkus ar riedlentininkus nuo rimtų traumų. Naudodamas ekstruzinį polistireninį putplastį, mokinys išdrožė šalmą, priklijavo dekoravimo detales, įtaisė kolonėles ir apšvietimą. Pijus mano, jog pasiūlius patrauklų dizainą jaunimui, šalmų dėvėjimas taptų mados ir efektyvios apsaugos deriniu. Vilnius Tech dėstytojas Linas Krūgelis džiaugėsi, jog gimnazistas nebijo laužyti standartų, kūrybiškai ir originaliai atliko savo projektinį darbą. Dėstytojas palinkėjo Pijui tolimesnių kūrybiškų darbų ir pakvietė rinktis dizaino studijas.

Pijus Jokubaitis apdovanotas prizu už puikią darbo „Pirmieji Pabalčio gyventojai. Šiaurės elniai ir žvejyba“ animaciją tematikoje „Filmo kūrimas išmaniuoju įrenginiu“. Šioje tematikoje buvo pristatytas ir Eimantės Klenauskaitės bei Elingos Vendelytės filmas „Draugyčių virtuvėlė. Suši gaminimas“. Mokinius konsultavo biologijos mokytoja Raimonda Kundrotienė.

Sveikiname konkursų nugalėtojus ir prizininkus. Džiaugiamės mūsų gimnazistų kūrybiškumu, atsakingumu ir linkime per vasarą sukaupti idėjų naujiems kitų mokslo metų projektams.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 84 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,