Mano Gargždai



Po nelaimės Klaipėdos rajone – ekspertų įspėjimas gyventojams: nepalikite šių prietaisų krautis be priežiūros

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Freepik.com nuotr. Asociatyvi Freepik.com nuotr.

Tikriausiai esate girdėję situaciją, kai kraunamas išmanusis telefonas sukelė gaisrą. Tokių atvejų tikrai yra ne vienas, o dažnas to kaltininkas – ličio jonų baterijos, kurios kartais užsidega ir net sprogsta. Ir štai praėjusią savaitę Klaipėdos rajone gaisrą sukėlė būtent tokia įkraunama paspirtuko baterija. LOGIN.LT pasiteiravo ekspertų, kodėl taip nutiko.

 

Gaisrą sukėlė įkraunama paspirtuko baterija

Praėjusią savaitę, penktadienį, ugniagesiai gavo pranešimą apie Priekulės seniūnijoje, Kuodžių kaime, kilusį gaisrą. Linksmojoje gatvėje degė ūkio paskirties pastatas. Kaip rašo portalas „Mano Gargždai“, atvykus gelbėtojams, pastato vidus buvo uždūmintas. Gaisras kilo mediniame vieno aukšto pastate, jo patalpoje buvo įkraunama paspirtuko ličio baterija.

Teigiama, kad gaisro metu sudegė baterija, apdegė baldai, durys, sudegė projektorius, planšetė, nuo karščio suskilo du stiklo paketai, aprūko pastato sienos ir lubos.

 

A. Gudžiauskas: ličio jonų baterijų gaisrai labai pavojingi

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas Aurimas Gudžiauskas teigia, kad šiemet jau kilo penki gaisrai, kurių kaltininkai – paspirtukai, riedžiai, dviračiai. „Tinkamai naudojamos ličio jonų baterijos yra saugios, tačiau rimtą gaisro pavojų kelia baterijų mechaniniai pažeidimai, netinkamas įkrovimo režimas, per daug intenstyvus naudojimas“, – komentuoja A. Gudžiauskas.

Pasak jo, ličio jonų baterijų gaisrai yra išties pavojingi, nes išplinta labai greitai, gaisro pradžia primena sprogimą. „Vos užsidegusios baterijos dega labai intensyviai ir jas ypač sudėtinga užgesinti, nes dažniausiai jos būna integruotos prietaiso viduje ir apsaugotos nuo išorės poveikio, o tai trukdo efektyviai tiekti gesinimo medžiagas į degančios baterijos vidų“, – aiškina pašnekovas.

 

Baterijos krovimas per naktį sukelia gaisro riziką

Anot jo, turintiems elektrinius paspirtukus, riedžius ar dviračius, patariama juos naudoti atsargiai. „Svarbu, kad baterijos nepatirtų smūgių ar nebūtų kitaip mechaniškai pažeistos. Taip pat būtina vengti drėgmės poveikio, todėl nerekomenduojama važinėti elektriniais paspirtukais ar dviračiais lietaus metu“, – perspėja PAGD atstovas.

A. Gudžiauskas primena, kad stipriai kaistanti baterija ar net matomas kibirkščiavimas įspėja apie galimą baterijos užsidegimą.

„Negalima palikti baterijos krautis per naktį, o įkraunamų paspirtukų ar dviračių nestatyti prie išėjimo ar patalpų durų, kad netikėtai kilęs gaisras neužblokuotų evakuacijos kelio. Patariame namuose turėti bent 4 kilogramų ugnies gesintuvą, tinkamą elektros prietaisams gesinti“, – teigia jis.

 

R. Zabarauskas: šių baterijų elektrolitai lengvai užsidega

Energetikos ekspertas Rimantas Zabarauskas komentuoja, kad tokiuose paspirtukuose naudojamos ilgaamžės, didelio energijos tankio ličio jonų baterijos.

„Jų elektrolitai yra lengvai užsidegantys ir kartais pasitaiko, kad šios baterijos tampa gaisro priežastimi. Tarp dažniausiai pasitaikančių priežasčių – baterijos perkaitimas krovimo metu ar laikant aukštoje temperatūroje, nekokybiškų, nepatikimų įkroviklių naudojimas, fizinės deformacijos, trumpas jungimas. Baterijų gamybos metu taip pat gali pasitaikyti defektų ar priemaišų“, – teigia R. Zabarauskas.

 

Būtina naudoti patikrintas gamintojo baterijas ir įkroviklius

Anot jo, svarbu naudoti patikimo gamintojo baterijas ir įkroviklius, o įkrovimui naudoti tokius parametrus (įtampą, srovę), kokie nustatyti baterijos techninėje dokumentacijoje.

„Nepalikite įkraunamos baterijos be priežiūros, nekraukite jos padėję ant degių medžiagų. Taip pat jas reikia saugoti nuo perkaitimo ar didelės drėgmės“, – perspėja pašnekovas.

Energetikos ekspertas įspėja nenaudoti baterijų su pažeidimo požymiais.

„Jei matote, kad baterija išsipūtusi, su pratekančiu elektrolitu, mechaniškai pažeista ar pan., pastebėję tokius pažeidimus, bateriją utilizuokite“, – pataria R. Zabarauskas.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 152 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,