Mano Gargždai



Dumpiuose pradėta maisto atliekų apdorojimo įrenginių statyba

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Projektuotojų vizualizacija Projektuotojų vizualizacija

Kitąmet Lietuva įžengs į naują atliekų rūšiavimo etapą – visos šalies gyventojai turės išmokti rūšiuoti maisto atliekas, o savivaldybės iki tol privalo pasiruošti, sukurti maisto atliekų surinkimo ir apdorojimo sistemas. Klaipėdoje ir Neringoje už šį procesą atsakingas Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC). Tad su ES finansine parama KRATC Dumpių sąvartyno teritorijoje stato naują paviljoną ir įrenginius, kuriais tolimesniam apdorojimui paruoš surinktas maisto atliekas.

 

Netrukus šalia dabartinio mišrių komunalinių atliekų cecho iškils kiek žemesnis ir mažesnis, apie 12 m aukščio ir 1126 m2 ploto, priestatas, kuris bus sujungtas su pagrindiniu pastatu. Vėliau naujajame paviljone teks sumontuoti įvairius rūšiavimo įrenginius, pastatyti atliekų sandėliavimo talpas.

Pagal preliminarius skaičiavimus ir ekspertų paruošą studiją Klaipėdoje ir Neringoje tikimąsi surinkti apie 6673 tonas maisto atliekų per metus. KRATC perkamos rūšiavimo linijos, įrenginiai galės apdoroti būtent tokį kiekį.

„Jeigu atliekų būtų daugiau, įmanoma dirbti ne viena, o keliomis pamainomis. Bet noriu atkreipti dėmesį, kad ir tokiu atveju oro ar aplinkos kokybė nepasikeistų. Mes maisto atliekų pas save nepūdysime, neperdirbsime, o tik, atskyrę pakuotes, biomasę atiduosime perdirbėjams“, – pasakojo Roma Budrienė, KRATC direktorė.

Lietuvoje šiuo metu yra kelios įmonės superkančios biomasę ir naudojančios ją biodujų gamybai. Vėliau šios dujos gali būti panaudojamos elektros energijos gamybai ar kaip kuras transportui, o likutinis produktas – kompostas – yra paklausus tarp ūkininkų.

Šiuo metu Dumpiuose, būsimo statinio teritorijoje, jau iškasta duobė pamatams, ruošiamasi polių kalimui, suvežamos ir sandėliuojamos statybinės medžiagos. Planuojama, jog statybos darbai ir įrangos montavimas bus baigtas šiemet.

Projektas „Maisto atliekų apdorojimo infrastruktūros sukūrimas Klaipėdos RATC“ finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir KRATC lėšomis. Bendros projekto išlaidos – apie 3 mln. eurų.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 413 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,