Mano Gargždai



Aplinkosaugininkai pataria kaip elgtis sutikus laukinį gyvūną mieste

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Aplinkos apsaugos departamento specialistai atkreipia dėmesį, kad laukiniai gyvūnai ir paukščiai mieste yra natūralus reiškinys dėl miestų plėtros ir gyvūnų buveinių vietos pokyčių. Taip pat primena, kad prie paukščių, laukinių gyvūnų bei jų jauniklių reikėtų nesiartinti ir neliesti. 

 

„Svarbiausia suprasti, kad laukinių gyvūnų ar jų jauniklių gelbėti nereikia, tarkim, gyvūnas atėjęs į gyvenamą ar aptvertą teritoriją tikrai ras kelią iš jos pasišalinti. Tik nesiimkite jokių veiksmų, kurie gyvūnui galėtų sukelti stresą, t. y. artintis prie jo, užspęsti į kampą, imti į rankas, ar glostyti. Įsitikinkite ar gyvūnas sveikas ir neieško pagalbos, tiesiog jį pastebėkite. Tik jei gyvūnas sužalotas, apie tai praneškite telefonu 112“, – sako Gyvosios gamtos apsaugos departamento Gamtos išteklių apsaugos skyriaus vedėja Jolita Matulevičienė. 

Vis dar pasitaiko atvejų kai norima padėti jaunikliams, kurie atrodo palikti tėvų, tačiau gamtoje viskas vyksta kitaip, pavyzdžiui, kol stirnos patelė maitinasi, jauniklis kantriai ir tyliai laukia aukštoje žolėje, todėl labai svarbu jo neišgąsdinti ir kuo skubiau palikti jauniklį ten, kur jis buvo rastas. Be to, laukinio gyvūno jauniklį paėmus į rankas dėl įsigėrusio žmogaus kvapo gali nebepriimti tėvai. 

Kartu aplinkosaugininkė primena – radus žolėje apsiplunksnavusį paukštelį, geriausia jo neimti, nes jis jau turi minimalius skraidymo įgūdžius ir pasirūpins savimi. „Galima nebent įkelti paukštelį kur nors aukščiau į medį ir palikti. O pastebėjus nutūpusį čiurlį, patariama paukštį pakelti nuo žemės ir taip padėti jam nuskirsti“, – teigia Gamtos išteklių apsaugos skyriaus vedėja. 

Departamentas vis dažniau sulaukia užklausų, kaip elgtis radus savo kieme iš lizdų iškritusius gandriukus. J. Matulevičienė ragina pranešti apie šiuos atvejus skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112. „Pranešus atvyksta Gyvūnų globėjų asociacijos atstovai, kurie pasirūpins gandrų jaunikliais“, – sako aplinkosaugininkė. Išsamesnės informacijos apie tai galima rasti Gyvūnų globėjų asociacijos tinklapyje.

Bereikalingas žmogaus įsikišimas tiek suaugusiems laukiniams gyvūnams, tiek jaunikliams gali pakenkti: susidūrę su žmonėmis jie išsilaksto ir gali pakliūti po automobilio ratais, jaunikliai – atsiskirti nuo motinos.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad mieste sutiktas laukinis gyvūnas nepasiklydo, jis gali migruoti miesto teritorijoje. 

„Susidūrę su laukiniu gyvūnu ir paukščiu, nepasiduokime norui juos paliesti ir pamaitinti, būkite tolerantiški ir leiskite jiems nekliudomai pasišalinti, atsiminkite, kad laukinio gyvūno racione tikrai nėra tokio maisto, kurį valgo žmonės“,  – priduria J. Matulevičienė. 

Jei kyla klausimų, Aplinkos apsaugos departamento specialistai jus pakonsultuos telefonu 8 700 02022 arba el. paštu .      

Apie aplinkosauginius pažeidimus galite pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112.  

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 137 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,