Mano Gargždai



Kviečia susipažinti su nacionalinio M. K. Čiurlionio kelio ženklo ir ženklinimo sistemos sukūrimo idėjomis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Lietuvos muziejų asociacijos iliustr. Lietuvos muziejų asociacijos iliustr.

Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kelio ženklo ir sukūrimo konkursas įpusėjo – rugpjūčio 22 d. 17 val. Lietuvos muziejų asociacija kviečia į Palangos kurorto muziejų (Birutės al. 34 a, Palanga) pamatyti siūlomus ženklus ir ženklinimo sistemas klausantis M. K. Čiurlionio muzikinio palikimo.

 

Čiurlioniškas vakaras Palangoje

Palanga – tai M. K. Čiurlionio ir Sofijos Kymantaitės meilės miestas, kuriame sužadėtiniai kartu praleido 1908-ųjų liepą. Viešėdamas Palangoje M. K. Čiurlionis nutapė „Jūros sonatą”, diptiką „Preliudas ir Fuga“, triptiką „Fantazija“. Dviese su sužadėtine planavo kurti savo pirmąją operą „Jūratė“. Jų pirmas pasimatymas – ant Palangos tilto, o vėliau kartu lankė Naglio ir Birutės kalnus, leisdavo popietes vaikščiodami Tiškevičių parke bei maudydamiesi Baltijos jūroje.

Lietuvos muziejų asociacija ir Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus kviečia pajusti šią čiurlionišką nuotaiką Palangos kurorto muziejuje bei pamatyti sukurtus Čiurlionio kelio ženklo pasiūlymus, kurių daugiau nei šimtą iki rugpjūčio 1-osios (nuo birželio 22-osios – I-ojo renginio) pateikė 54 kūrėjai. Kviečiami ne tik grafikos specialistai, bet ir visi M. K. Čiurlionio tyrėjai ir gerbėjai – publikos balsas lems vieną iš premijų (I vieta – 4000 Eur, II vieta – 2000 Eur, publikos numylėtinis – 1000 Eur).

Vakaro metu svečiai kviečiami ne tik pasigrožėti ženklais (ir pasižymėti labiausiai patikusį), bet ir pasiklausyti M. K. Čiurlionio sukurtos muzikos. Visą renginį moderuos M. K. Čiurlionio namų Vilniuje direktorius, pianistas Rokas Zubovas.

 

Kodėl Čiurlionio keliui reikalingas ženklas?

Naujai renkamas unikalus ženklas ir ženklinimo sistema – tai galimybė aktualizuoti Čiurlionio kelią, sustiprinti kultūros kelio projekto viešuosius ryšius bei tapti atpažįstamu kultūrinio turizmo maršrutu, skatinančiu keliaujant iš naujo atrasti ne tik M. K. Čiurlionį, bet ir Lietuvą. Čiurlionio kelio ženklo ir ženklinimo sistemos sukūrimo konkursui savo idėjas pateikė 54 kūrėjai. Renginyje bus pristatyta per 100 Čiurlionio kelio ženklo  sukūrimo pasiūlymų.

Čiurlionio kelio ženklo sukūrimo konkursas organizuojamas įgyvendinant 2021–2030 metų Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos kultūros ir kūrybingumo plėtros programos pažangos priemonės Nr. 08-001-04-06-01 „Tvarių prielaidų ir paskatų aktualizuoti kultūros paveldo vertybes sukūrimas“ veiklą Nr. 8 „Kultūros kelių aktualizavimas“ projektą „Kultūros kelių aktualizavimas: Čiurlionio kelias“.

 

Apie Čiurlionio kelią

Dailininko, kompozitoriaus, kultūrininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kelias Lietuvoje plėtojamas nuo 2019 m. – čia jo gyvenimo ir kūrybos atmintį puoselėja 7 savivaldybės ir jose veikiantys 11 partnerių. 2022 metais Čiurlionio kelias buvo sertifikuotas, jam suteiktas nacionalinio kultūros kelio lygmuo. 2023 m. jau pradėtas kurti tarptautinis maršrutas, siekiant į kelią įtraukti kitose šalyse esančias M. K. Čiurlionio gyvenimo ir kūrybos vietas (Varšuvoje (Lenkija); Leipcige (Vokietija) ir kt.).  Tyrimai toliau bus tęsiami 2024 m., o 2025 m. planuojama Čiurlionio kelią sertifikuoti, siekiant suteikti jam tarptautinio kultūros kelio lygmenį. Daugiau informacijos apie Čiurlionio kelią, vietoves bei partnerius rasite ČIA.

Išankstinės registracijos į II-ąjį renginį nėra.

Konkurso renginius finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Konkurso partneris – Lietuvos dizaino asociacija.

Konkurso renginių rėmėjas – skaitmeninės rinkodaros įmonė „Whatabout“.

Čiurlionio kelio operatorius – Lietuvos muziejų asociacija.

Čiurlionio kelio koordinatorius 2023 metais – Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus.

 

Čiurlionio kelią įgyvendina partneriai: Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus (M. K. Čiurlionio tapybos ir grafikos galerija Kaune, M. K. Čiurlionio namai-muziejus Druskininkuose); Lietuvos nacionalinis dailės muziejus (Nacionalinė dailės galerija ir Palangos gintaro muziejus); Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas; M. K. Čiurlionio namai (Vilniaus miesto savivaldybė); Druskininkų miesto muziejus (Druskininkų savivaldybė); Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejus (Rietavo savivaldybė); Žemaičių dailės muziejus (Plungės rajono savivaldybė); Palangos kurorto muziejus (Palangos miesto savivaldybė); Varėnos kultūros centras (Varėnos rajono savivaldybė); Senosios Varėnos Šv. Mykolo arkangelo parapija; Čiurlionio draugija ir jos skyriai Čiurlionio kelio miestuose.

Čiurlionio kelio projekto veiklas 2022–2024 metais finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 495 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,