Mano Gargždai



Klaipėdos koncertų salės jubiliejinio sezono atidarymo koncerte – Tarptautinių klasikinės muzikos apdovanojimų laureatas Josu de Solaun

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos koncertų salės nuotr. Klaipėdos koncertų salės nuotr.

20-ąjį koncertinį sezoną Klaipėdos koncertų salė (KKS) pasitinka su pirmą kartą Lietuvoje pasirodysiančiu ispanų kilmės amerikiečių pianistu Josu de Solaun. Pripažintas fortepijono virtuozas atliks įtraukiančią programą kartu su Mindaugo Bačkaus vadovaujamu Klaipėdos kameriniu orkestru. Sezono atidarymo koncertas jau šį šeštadienį 19.30 valandą.

 

Specialiai koncertui sukurta kompozicija

Jubiliejinio koncertinio sezono atidarymo programai diriguosiantis lietuvių kilmės ispanų dirigentas Alexis Soriano užsimena, kad koncerte skambės gana kontrastinga programa. „Ludwigo van Beethoveno Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 3 balansuoja tarp filosofijos, žmogaus būties, gyvenimo džiaugsmo bei humoristinės temos. Antoníno Dvořáko kūrinys – be galo graži, įvairių emocinių išraiškų kupina klasikinė muzika, kurios tiesiog norisi užsimerkti ir klausytis”, – apie koncerto programą pasakojo dirigentas. Anot A. Soriano, koncerto solisto, kompozitoriaus Josu de Solauno naujausiame kūrinyje Concertino breve fortepijonui ir styginiams jaučiama Beethoveno ir Dvořáko įtaka – Josu de Solaunas naudoja tą pačią tematiką, perteikdamas savitą ekspresiją.

„Tai bus labai graži, lengva klausyti koncertinė programa, kurią tikrai verta išgirsti“, – argumentus dėsto A. Soriano. Be to, J. de Solaunas yra pasaulinio lygio solistas, kuris pirmą kartą atvyksta į Lietuvą. Tai dar viena priežastis, anot dirigento, dėl kurios šį koncertą būtina išgirsti.

„Mūsų programos idėja yra dialogas. Josu de Solaunas taip pat yra improvizatorius, kaip ir Beethovenas, o jis mano, kad interpretuojantis žmogus, kai groja, yra ir kompozitorius. Todėl Beethovenas labai tinka šiame projekte. Be to, į programą įtraukėme Josu de Solaunu kūrinį Concertino breve, kurį jis dedikavo orkestrui ir kuris bus atliktas pirmąjį kartą. Tai labai paprastas ir mįslingas kūrinys, balansuojantis ties tonalumo, atonalumo ir improvizacijos ribomis“, – apie koncerto programą pasakoja dirigentas.

 

Ryškūs savo kartos ispanų muzikai

Tarptautinė spauda J. de Solauną vertina  už „poetišką garso pojūtį, meninę viziją ir puikius virtuozinius įgūdžius“. Produktyvus pianistas-kompozitorius koncertuoja garsiausiose pasaulio salėse. Jis taip pat yra aktyviai kuriantis kompozitorius, poetas, talentingas improvizatorius, grojantis improvizuotus fortepijoninius rečitalius.

Tarptautinių konkursų laureatas J. de Solaunas koncertuoja Europoje (Prancūzija, Italija, Šveicarija, Vokietija ir kitur), Šiaurės ir Pietų Amerikoje (JAV, Kanada, Meksika, Čilė) bei Azijoje (Japonija, Kinija). 20 metų kūrybinę veiklą vystęs Niujorke šiuo metu J. de Solaun gyvena Madride.

A. Soriano šalia dirigavimo taip pat savo dėmesį ir laiką skiria muzikos kūrybai. Jis yra Ispanijos kompozitorių sąjungos narys, parašęs fortepijoninių, kamerinių ir orkestrinių kūrinių.

Būsimame koncerte kartu su J. de Solaunu Klaipėdos kamerinis orkestras atliks Ludwigo van Beethoveno Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 3 (Vinzenzo Lachnerio aranžuotė styginių orkestrui). A. Soriano diriguojamas KKO koncerte dar interpretuos Antoníno Dvořáko. Serenadą styginiams E-dur.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 202 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,