Mano Gargždai



Rinktiniai festivalio „Nepatogus kinas“ filmai – Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešojoje bibliotekoje

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Organizatorių iliustr. Organizatorių iliustr.

Spalio 12–29 d. tarptautinis festivalis „Nepatogus kinas“ prie ekranų vėl pakvies tikrų istorijų – rinktinės dokumentikos – mėgėjus. Galima drąsiai sakyti, kad festivalis pasklis per visą Lietuvą, nes filmus bus galima išvysti ne tik kino ir namų ekranuose, bet ir daugiau nei 200 šalies bibliotekų. Prie šio tinklo prisijungia ir Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešoji biblioteka – jos lankytojai galės žiūrėti festivalio filmus nemokamai.

 

„Festivalio komanda visus metus žiūri daugybę filmų ir nuolat galvoja apie žiūrovą – kas jam ar jai yra svarbu, kas galėtų nustebinti ar įkvėpti? O kai taip nuoširdžiai ir kruopščiai atrenkame geriausius filmus, natūraliai norisi, kad galiausiai juos pamatytų kuo daugiau žmonių, ne tik didžiųjų miestų kino teatruose. Tad jau trečius metus dovanojame nemokamą prieigą prie festivalio programos Lietuvos bibliotekų lankytojams. Per bibliotekas mūsų filmai gali pasiekti žingeidžius, gerus filmus mėgstančius žiūrovus ir labai džiaugiamės, kad prie kokybiško turinio sklaidos jungiasi ir Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešoji biblioteka“, – sako festivalio „Nepatogus kinas“ vadovas Gediminas Andriukaitis.

Virtualioje „Nepatogaus kino“ kino salėje esančius filmus spalio 12–29 d. galima nemokamai žiūrėti tuose bibliotekos kompiuteriuose, kuriuose jai yra suteikta prieiga. Rekomenduojame atsinešti savo ausines, o laiką filmo peržiūrai galima rezervuoti telefonu +370 682 69260 arba el. paštu .

Prisijungimus prie virtualios kino salės suteiks bibliotekos darbuotojai, na, o rinktis filmus, kuriuos norėtumėte pamatyti, jau dabar galima „Nepatogaus kino“ interneto svetainėje.

Filmus galima žiūrėti pavieniui, o galima ir visiems kartu įsijungti į festivalio dvasią – drauge su „Nepatogiu kinu“ biblioteka organizuoja keletą specialių seansų. Atrinktus filmus visiems kartu bendrame ekrane bus galima žiūrėti tuo pat metu su kitų Lietuvos bibliotekų žiūrovais, o po jų biblioteka ir festivalis kvies pasidalinti įspūdžiais ir pasikalbėti su virtualiai prisijungsiančiais svečiais. Tad visoje Lietuvoje pasklidusios bibliotekos pakvies savo lankytojus susiburti prie ekranų keliems bendriems seansams.

Spalio 12 d., ketvirtadienį 15 val., vyks filmo „Visa, kas kvėpuoja“ (rež. Shaunak Sen) bendra peržiūra ir virtualus susitikimas su gamtos fotografu Mariumi Čepuliu. Naujajame Delyje, vienoje iš pasaulio taršos sostinių, broliai Saudas ir Nadeemas kasdien gelbėja, slaugo ir atgal į pasaulį išleidžia juoduosius peslius – jų mieste paplitusius vanagus. Jie stengiasi bent truputį sumažinti taršą, prieš kurią laimėti kartais atrodo nebeįmanoma. Šis filmas pelnė apdovanojimus prestižiniuose Kanų ir Sandanso festivaliuose.

Spalio 17 d., antradienį 15 val., kartu žiūrėsime širdį veriančią meilės istoriją „Amžini prisimimai“ (rež. Maite Alberdi). Paulina ir Augustas vienas kitą myli jau 25 metus. Ji – buvusi Čilės kultūros ministrė ir aktorė. Jis daugelį metų buvo populiarus televizijos žurnalistas. Jų gyvenimas kupinas prisiminimų, kuriuos Augustas pamažu pamiršta, nes serga Alzheimeriu. Kuo daugiau jis pamiršta, tuo labiau Paulina jį myli. Ir nors pati Paulina jau yra pamiršta, jos jausmai mylimajam išlieka stiprūs. Po seanso vyks pokalbis filmo tema.

Spalio 19 d., ketvirtadienį 14 val., kviečiame drauge žiūrėti filmą „Varnos yra baltos“ (rež. Ashen Nadeem). Atokiame Japonijos vienuolyne jau daugiau nei tūkstantį metų gyvena budistų vienuoliai. Pasimetęs savo gyvenime, filmo režisierius atvyksta į šį vienuolyną ieškoti prasmės ir pasimokyti iš vienuolių išminties. Tačiau vienintelis vienuolis, kuris su juo bendrauja, pats yra atstumtasis, labiau mėgstantis ledus ir kratymąsi pagal metalo grupės „Slayer“ muziką, o ne meditaciją. Po seanso vyks pokalbis filmo tema.

Spalio 25 d., trečiadienį 15 val., kviesime kartu žiūrėti lietuvišką filmą „Laiškas Ukrainai“. Daugiau nei šimtas Lietuvos kino bendruomenės narių susibūrė į savanorišką kino projektą, kurio tikslas – fiksuoti, kas Rusijos karinės invazijos į Ukrainą metu 2022-aisiais vyko mūsų šalyje. Šiame jaudinančiame dokumentiniame filme įamžinti šimtai ukrainiečių skausmui neabejingų Lietuvos gyventojų ir pilietinių iniciatyvų aktyvistų, tarp kurių ir Jonas Ohmanas, Rūta Meilutytė, Olegas Šurajevas ir kiti. Filme atskleidžiami ir įtempti tokių organizacijų, kaip „Blue / Yellow“, „Stiprūs kartu“ ir kitų veiklos užkulisiai. Po filmo pasilikime pasikalbėti – prie mūsų virtualiai prisijungs režisierius Vytautas Puidokas.

Spalio 26 d., ketvirtadienį 14 val., kartu žiūrėsime filmą „Žurnalisto nužudymas“ (rež. Matt Sarnecki). Jauno žurnalisto Jáno Kuciako ir jo sužadėtinės nužudymas sukelia didžiausius protestus Slovakijoje nuo komunizmo griūties. Žurnalisto kolegos, patys akylai saugodami savo gyvybes, pradeda tyrimą. Netrukus jiems pavyksta rasti įrodymų, siejančių nusikaltimą su garsiu verslininku, artimu vyriausybei ir jos premjerui. Po filmo laukia virtualus pokalbis demokratijos tema.

 

Apie „Nepatogų kiną“

„Nepatogus kinas“ – nuo 2007 m. kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis. Tai yra nekomercinis renginys, siekiantis kurti erdvę žmogaus teisių, politikos, socialinės atsakomybės, tvarumo temomis, supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Festivalio metu pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais. Vieni pagrindinių festivalio rėmėjų – Lietuvos kino centras ir Vilniaus miestas.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 490 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,