Mano Gargždai



Klaipėdos kamerinio orkestro pirmasis šių metų nuotykis – vinilo įrašai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos koncertų salės nuotr. Klaipėdos koncertų salės nuotr.

Klaipėdos koncertų salė šiomis dienomis virto įrašų studija, kurioje įrašinėjama vinilinė plokštelė. Pirmojoje orkestro diskografijoje gimsianti plokštelė atskleis gražiausius Klaipėdoje gimusio kompozitoriaus Johano Danieliaus Berlino kūrinius.

 

„Toli gražu tai nėra pirmi įrašai orkestro istorijoje, tačiau tikrai pirmas kartas, kai XVIII a. kūrusio kompozitoriaus kūriniai bus grojami to laikmečio instrumentais. Iš paties Versalio pas mus atkeliavo  barokiniai klarnetai ir fleitos, kuriais Lietuvoje groti niekas nemoka... Tad ne tik muzikos instrumentai atsigabenti, bet ir senoviniais instrumentais gebantys groti atlikėjai atvyko“, – pasakoja Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus.

Ne mažesnis nuotykis ir tai, kad kompozitoriaus Johano Danieliaus Berlino kūriniai niekada nebuvo įrašyti, tad juos įgarsinti autentiškais instrumentais ir iššūkis, ir malonumas girdėti barokinį skambesį. Pasak muzikantų, kiekvienas instrumentas išgyvena kitimą, nuolat tobulinamas išgaunamas garsas, lengvinamas pats grojimas, todėl išgirsti kūrinius, atliekamus senoviniais instrumentais tampa nauju potyriu vis labiau populiarėjančios barokinės muzikos gerbėjams. „Žinoma, šiuolaikiniai instrumentai tapo patogesni groti, tačiau yra ir kita pusė - senieji instrumentai turi savo autentišką skambesį, o juk muzikoje skambesys yra vienas svarbiausių kriterijų. Atlikdami baroko epochos muziką ieškome to nepakartojamo ir autentiško skambesio, idant paskutinių 400 metų muzika neskambėtų vienodai“, – teigia M. Bačkus.

Senoviniais instrumentais įrašyta plokštelė melomanus turėtų pasiekti vasaros pradžioje. Kartu su  Klaipėdos kameriniu orkestru prie įrašų dirbs ir keturis kartus „Grammy“ statulėlei gauti nominuotas garso režisierius Vilius Keras. Kūrybinės komandos nuomone Johano Danieliaus Berlino plokštelė, puikiai įprasmins orkestro veiklą ir taps išskirtinai gražia ir prabangia dovana Klaipėdos miestui ir kiekvienam melomanui. „Nors jo nuopelnais ir kūrybiniu palikimu šiandien didžiuojasi Norvegija, būtų neteisinga, jei šio kompozitoriaus ir atlikėjo kūryba, kaip ir pats gyvenimo Mėmelyje faktas, liktų užmarštyje. Pastaraisiais dešimtmečiais vis labiau populiarėjant baroko muzikai, jo kūryba turėtų susilaukti didesnio dėmesio“, – sako Klaipėdos kamerinio orkestro smuikininkė Jurgita Bačkuvienė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 135 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,