Mano Gargždai



Ligonių kasos apmokės dvi modernias chirurgines priemones

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepik.com nuotr. Asociatyvi Freepik.com nuotr.

Privalomojo sveikatos draudimo tarybos nutarimu pritarta kompensuoti Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis dvi inovatyvias medicinos pagalbos priemones, padėsiančias ligoninių gydytojams atlikti itin sudėtingas chirurgines operacijas, praneša Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK).

 

Nuo 2024 m. vasario 1 d. ligonių kasos stacionarines tretines vaikų ir suaugusiųjų chirurgijos paslaugas teikiančioms gydymo įstaigoms centralizuotai apmokės dvi naujas medicinos pagalbos priemones. Viena jų – tai personalizuoti chirurginiai instrumentai, gidai, skirti kaulų onkologinėmis ligomis sergančių pacientų operacijoms atlikti. Šių priemonių panaudojimo poreikį prieš operaciją  suplanuoti ir  numatyti galės tik ortopedai-traumatologai bei chirurgai onkologai.

Personalizuoti chirurginiai gidai yra vienkartinio naudojimo medicinos priemonės, projektuojamos ir gaminamos pagal užsakymą konkrečiam pacientui. 3D spausdinimo būdu pagaminti gidai chirurgui padeda išvengti netikslumų operacijos metu ir atlikti procedūrą tiksliai taip, kaip numatyta. Taikant  šį metodą ne tik palengvinama operacijos eiga, bet ir tausojami paciento sveikieji audiniai, sutrumpinama procedūros trukmė bei sumažinama komplikacijų rizika, o virtualus planavimas prieš operaciją leidžia tiksliau prognozuoti procedūros rezultatus.

Kita svarbi naujovė, kuri bus perkama gydymo įstaigoms – chirurginių siūlų automatinio sukabinimo ir kirpimo įrenginiai bei titaniniai siūlų fiksatoriai. Ši medicinos pagalbos priemonė skirta kardiovaskulinei chirurgijai, t. y. chirurginiam širdies vožtuvų pažeidimų (stenozių, nepakankamumo, chordų plyšimo ir pan.) gydymui. Įrangą naudoti galės širdies ir krūtinės chirurgai, atlikdami tik minimaliai invazines kardiochirurgines operacijas.

Medikų teigimu, negydomos širdies vožtuvų ligos neišvengiamai progresuoja ir palaipsniui žmogus visiškai praranda darbingumą arba turi didelį specialiųjų poreikių lygį. Chirurginis gydymas, kurio viena iš sudedamųjų dalių yra širdies vožtuvų plastika ar jų protezavimas, visiškai kompensuoja paciento prarastas funkcijas ir atkuria darbingumą arba ženkliai sumažina ar visai panaikina slaugos poreikį.

Chirurginių siūlų automatinio sukabinimo ir kirpimo įrenginiai bei titaniniai siūlų fiksatoriai – inovatyvi medicinos pagalbos priemonė, neturinti alternatyvų Lietuvoje, kai neįmanoma surišti chirurginių siūlų mazgo rankiniu būdu. Dėl automatinio siūlų fiksavimo technologijos chirurginiai siūlai  fiksuojami  ir nukerpami  vienu judesiu su specialiu instrumentu. Taip gaunamas įprastą mazgą visiškai pakeičiantis sutvirtinimas. Dėl minimalių įrangos gabaritų operuojančiam gydytojui  patogiau dirbti širdies ertmėje, chirurginė siūlė suformuojama gerokai tiksliau ir greičiau (vidutiniškai sutaupoma apie 15 min. laiko), todėl mažėja komplikacijų rizika, pacientas greičiau sveiksta.

VLK skaičiavimais, prognozuojama, kad Privalomojo sveikatos draudimo fondo išlaidos naujoms medicinos pagalbos priemonėms apmokėti pirmiesiems metams sieks beveik 700 tūkst. eurų. Šios lėšos jau buvo numatytos 2024 m. biudžete.

Ligonių kasos primena, kad  dalį brangių kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių pacientams, gydomiems ligoninėje arba dienos stacionare, centralizuotai perka VLK. Tokiu būdu nupirkti medikamentai ir priemonės pristatomos į gydymo įstaigas.

Centralizuotai perkami vaistai skiriami sunkiomis ligomis sergantiems pacientams, pavyzdžiui,  onkologinėmis, akių ligomis, miokardo infarktu, smegenų insultu, turintiems kraujo krešėjimo sutrikimų. Centralizuotai perkamos ir įvairios medicinos pagalbos priemonės: dirbtiniai širdies vožtuvai, sąnarių endoprotezai, neurostimuliatoriai, tracheoezofaginiai kalbamieji protezai, kiti organų ar jų dalių protezai.

Visi jie yra įrašyti į Centralizuotai apmokamų vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių sąrašą. Kasmet į šį sąrašą įrašomi nauji vaistai ir priemonės.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 103 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,