Mano Gargždai



Dalis būsimųjų kandidatų į Prezidentus jau renka rinkėjų parašus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad trečiadienį startavo pasirašymas už dalį būsimųjų kandidatų Respublikos Prezidento rinkimuose.

 

Rinkėjai savo parašais jau gali paremti patinkantį kandidatą elektroniniu būdu VRK administruojamame elektroninių paslaugų portale www.rinkejopuslapis.lt.

Šiuo metu pasirašyti galima už 10 būsimųjų kandidatų, kurie jau pateikė pareiškinius dokumentus VRK: Giedrimą Jeglinską, Andrių Mazuronį, Gitaną Nausėdą, Ingridą Šimonytę, Valdą Tutkų, Eduardą Vaitkų, Aurelijų Verygą, Igną Vėgėlę, Dainių Žalimą, Remigijų Žemaitaitį.

Trečiadienį  taip pat kiekvienam iš šių pretendentų į kandidatus (išskyrus Ingridą Šimonytę, kuri išreiškė pageidavimą rinkėjų parašus rinkti tik elektroniniu būdu) bus išduoti po 1000 rinkėjų parašų lapų. Apskaičiuota, kad jeigu kandidatas jį palaikančių rinkėjų parašais užpildys visų lapų eilutes, jis bus surinkęs 35 tūkstančius parašų.

Likusieji 4 politinės kampanijos dalyviai: Zenonas Andrulėnas, Gintautas Kniukšta, Arūnas Rimkus ir Žilvinas Treigys rinkėjų parašus galės pradėti rinkti po to, kai pateiks pareiškinius dokumentus VRK. Tai padaryti jie turi iki kovo 8 d. 17 val. 

Rinkėjai, prisijungę prie www.rinkejopuslapis.lt elektroninėmis atpažinimo priemonėmis, galės pasirinkti, ar savo parašu paremti vieną kandidatą, kelis iš jų arba visus. 

Čia taip pat bus galimybė persigalvojus savo elektroninį parašą atšaukti bet kuriuo metu iki tol, kol kandidatas nenuspręs užbaigti parašų rinkimo arba kol nesueis parašų rinkimo termino pabaiga. 

SVARBU! Savo parašu rinkėjas gali paremti tiek kandidatų, kiek nori. Tačiau už kiekvieną kandidatą galima pasirašyti tik vieną kartą. Kitaip tariant, jeigu rinkėjas jau pasirašė elektroniniu būdu „Rinkėjo puslapyje", popieriniame parašų rinkimo lape už tą patį kandidatą pasirašyti nebegali (ir atvirkščiai). Jeigu tikrindama rinkėjų parašus VRK nustatys, kad rinkėjas už tą patį kandidatą pasirašė du ir daugiau kartų, bus neįskaitytas nė vienas jo parašas.  

Popieriniuose lapuose surinktų rinkėjų parašų tikrinimo metu paaiškėjus, kad dalis įrašų gali būti padaryti viena ranka ar kitaip suklastoti, apie tokius įtarimus VRK visada praneša teisėsaugos institucijoms, todėl būsimieji kandidatai ir asmenys, kurie padės jiems rinkti rinkėjų parašus, prašomi tai daryti sąžiningai ir laikantis rinkimus reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatytų reikalavimų. 

Rinkėjų parašus būsimieji kandidatai ir jų atstovai galės rinkti iki kovo 28 d. Iki šios dienos kiekvienas pretendentas į kandidatus turės būti surinkęs mažiausiai 20 tūkstančių rinkimų teisę turinčių Lietuvos Respublikos piliečių parašų ir juos pateikti VRK.

Vėliau VRK, patikrinusi kandidatų pareiškiniuose dokumentuose  nurodytą informaciją ir jų surinktus rinkėjų parašus, priims sprendimą registruoti kandidatus dalyvauti rinkimuose. Tai turės įvykti ne vėliau kaip likus 31 dienai iki rinkimų dienos, t. y. – ne vėliau kaip balandžio 11 d. Po šio sprendimo, bet ne vėliau kaip balandžio 12 d., VRK savo svetainėje atvers kandidatų duomenis visuomenei. 

Respublikos Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 d. 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 106 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,