Mano Gargždai



Seimas sugriežtino prekybą fejerverkais: paaugliai „bambioškių“ įsigyti negalės

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Seimas priėmė Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis nuspręsta nuo 2024 m. liepos 1 d. griežtinti prekybą fejerverkais.

 

Priimtais pakeitimais nutarta didinti amžiaus ribą siekiantiems įsigyti F2 kategorijos fejerverkų, vadinamųjų „bambioškių“ – juos galės įsigyti ne jaunesni kaip 18 metų jaunuoliai. Šiuo metu tokie fejerverkai parduodami asmenims nuo 16 metų.

Seimas taip pat uždraudė platinti F2 kategorijos fejerverkus nuo sausio 1 d. iki lapkričio 30 d., išskyrus atvejus, kai šiuos fejerverkus platins subjektai, turintys leidimą gaminti ar laikyti visų kategorijų civilines pirotechnikos priemones.

Pagal naujas nuostatas taip pat bus draudžiama platinti civilines pirotechnikos priemones (išskyrus F1 kategorijos fejerverkus ir P1 kategorijos civilines pirotechnikos priemones) prekybos įmonėse įrengtose degalinėse ir arčiau kaip 30 metrų nuo jų.

Seimas sugriežtino ir šių priemonių elektroninę prekybą. Civilinės pirotechnikos priemonės (išskyrus F1 kategorijos fejerverkus) galės būti platinamos elektroninėmis priemonėmis tik tuo atveju, jeigu įsigytas priemones pristatys šios veiklos licencijų turėtojai. Šiuo atveju civilines pirotechnikos priemones įsigyjančio asmens tapatybė (asmens amžiaus reikalavimas), pirotechniko pažymėjimas (kai įsigyjama F4 kategorijos fejerverkų ar T2, P2 kategorijų civilinių pirotechnikos priemonių), turės būti patikrinami prieš pristatant civilines pirotechnikos priemones arba ne vėliau kaip pristatymo metu.

Seimas nusprendė suteikti teisę savivaldybių taryboms priimti sprendimus dėl civilinių pirotechnikos priemonių ribojimų savo teritorijoje.

Pagal priimtas pataisas, savivaldybių tarybos turės nustatyti civilinių pirotechnikos priemonių naudojimo tvarką ir priimti sprendimus dėl vietų, kuriose yra draudžiama naudoti civilines pirotechnikos priemones, bei laiko, kuriuo draudžiama jas naudoti. Priimdamos sprendimus dėl šių ribojimų savivaldybių tarybos privalės atsižvelgti į gyventojų, kurių gyvenamojoje teritorijoje numatomi ribojimai, nuomonę, aplinkosaugos reikalavimus ir gyventojų saugumą.

Už naujas nuostatas (projektas Nr. XIVP-2107(2) balsavo 99 Seimo nariai, prieš – 4, susilaikė 6 parlamentarai.

Pagal galiojantį įstatymą, civilinės pirotechnikos priemonės pagal jų naudojimo būdą arba paskirtį ir pavojingumą skirstomos į fejerverkus, teatrines pirotechnikos priemones ir kitas pirotechnikos priemones.

Fejerverkai pagal pavojingumą skirstomi į 4 kategorijas. F4 kategorijos fejerverkai yra keliantys didelį pavojų ir skirti naudoti tik pirotechnikams, F3 kategorijos fejerverkai yra keliantys vidutinį pavojų ir skirti naudoti didelėse atvirose teritorijose, F2 kategorijos fejerverkai kelia mažą pavojų, mažai triukšmo ir skirti naudoti aptvertose teritorijose, esančiose lauke, o F1 kategorijos fejerverkai kelia labai mažą pavojų, labai mažai triukšmo ir skirti naudoti aptvertose teritorijose, taip pat naudoti gyvenamosiose patalpose.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 416 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,