Mano Gargždai



Klaipėdos rajono investicijos į kultūros, sporto ir švietimo infrastruktūrą siekia dešimtis milijonų eurų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Klaipėdos rajone šiuo metu įgyvendinama daugiau kaip dvi dešimtys įvairių projektų. Didžiausios investicijos keliauja į švietimo įstaigas – statomi ir renovuojami darželiai, mokyklos, rekonstruojami jų sporto aikštynai, kuriama kita infrastruktūra. Sparčiai kyla ir rajono baseinas bei sporto salė, pritaikyta įvairioms sporto šakoms, gerinamos viešojo transporto paslaugos, vykdomi kiti projektai, kurie būtini ir reikalingi Klaipėdos rajono gyventojams. Vien į šiuos darbus savivaldybės investicijos siekia net keliasdešimt milijonų eurų.

 

PROJEKTAI, KURIŲ SVARBA YRA NEABEJOTINA

Du didžiausi Klaipėdos rajono projektai, kurių bendra vertė per 60 milijonų eurų – tai Sendvario seniūnijoje statoma mokykla-darželis bei Gargžduose kylantis baseinas ir sporto salė. Pastarojo objekto statybos jau vyksta daugiau nei metus, pavasarį buvo pažymėta konstrukcinių darbų pabaiga, o pagal sutartį statybos darbų pabaiga numatyta 2025-ų metų rugpjūtį.

Dariaus ir Girėno gatvėje kylančiame komplekse bus įrengtas baseinas su keturiais 25 m ilgio takeliais ir SPA zona. Baseine suplanuotas pakeliamasis dugnas, tad čia bus galima organizuoti ir šuolių į vandenį varžybas, be to, bus įdiegta ir naujausia ozonavimo technologija, kuri žymiai mažina chloro kiekius, jo kvapą. Kitame pastate bus įrengta universali sporto salė. Čia treniruosis ir varžysis rajono tinklininkai, salės futbolo komanda bei kiti sportininkai. Visos statybų sutarties vertė – 29,2 mln. eurų.

Gargždų daugiafunkcis sporto centras

 

Kitas nemažiau svarbus projektas – mokykla ir darželis Sendvaryje, Trušeliuose. Leidimas šiam pastatui jau gautas, tad rangovas žada, kad statybos netrukus įsibėgės. Čia iškils net 8 tūkstančių kvadratinių metrų pastatas, kuriame veiks 3 lopšelio, 6 ikimokyklinio ugdymo bei 3 priešmokyklinio ugdymo grupės, 8 pradinio ugdymo klasės. Taip pat universali sporto salė, treniruoklių salė, kultūros salė su pagalbinėmis patalpomis, įrengtos bibliotekos patalpos. Iš viso mokykloje-darželyje ugdysis 230 darželinukų ir 550 mokinių.

Bus sukurta visa reikalinga lauko infrastruktūra su mini futbolo, rankinio aikštele, krepšinio ir tinklinio, lauko teniso ir padelio aikštelėmis, lengvosios atletikos užsiėmimams reikalinga infrastruktūra ir lauko treniruokliais. Planuojama, kad Sendvario daugiafunkcis centras duris atvers 2026-aisiais, o projekto vertė, įskaičiuojant daugiafunkcio centro pastatymą ir jo eksploataciją 12 metų, – apie 34 mln. eurų.

„Šie du projektai – tai mūsų visų vykdomų darbų flagmanai. Ir ne tik lėšų, bet ir statybų apimties bei svarbos prasme. Gargždai ir Sendvaris yra didžiausios mūsų seniūnijos, o kur didžiausia žmonių koncentracija, ten ir paslaugų poreikis yra didžiausias. Klaipėdos rajonui normalios sporto salės ir baseino jau seniai reikėjo. Visi aplinkiniai rajonai ir miestai tą turi, mes buvome vieninteliai, kurie savo vaikus mokytis plaukti turėdavome vežti kitur. Kalbant apie mokyklą, tai Sendvaryje to labai trūko. Čia didžiausias poreikis ugdymo įstaigoms, kuris turėtų sumažėti pastačius daugiafunkcį centrą“, – sako Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

 

DIDŽIAUSIOS INVESTICIJOS Į ŠVIETIMO ĮSTAIGAS

Būtent Sendvario seniūnijoje, Mazūriškiuose, iškils ir dar vienas darželis. Jam leidimas jau taip pat išduotas, artimiausiu metu bus ieškoma rangovo ir prasidės statybos. Šį darželį galės lankyti dar 150-imt vaikų, tad per artimiausius porą metų vien šioje seniūnijoje bus sukurta 380-imt naujų vietų darželiuose. Praėjusį rudenį daugiau vietų vaikams darželyje atsirado ir Plikiuose. Čia buvo pastatytas modulinis darželis, priimantis daugiau kaip 100 vaikų.

Renovuojamas ir Gargždų darželis „Saulutė“, o šalia projektuojamas ir dar vienas – modulinis. Atnaujintas pastatas vaikus priims jau nuo šio rugsėjo. Baigta ir Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos rekonstrukcija, dabar ruošiamasi tokiai pat Veiviržėnų J. Šaulio gimnazijoje. Netrukus duris atvers ir naujasis Priekulės I. Simonaitytės gimnazijos priestatas, kuriame įskurs papildomos klasės bei aktų salė, priestatas planuojamas ir Ketvergių mokykloje, o Dercekliuose – darželis. Taip pat praėjusį rudenį atidaryta ir visiškai nauja sporto salė Dituvos A. T . Kuršaičio mokykloje. Jos laukta net 200 metų. Visų šių darbų vertė beveik 15 milijonų eurų.

Gargždų Vaivorykštės gimnazija

 

„Išties, darbų apimtys yra didžiulės. Tiek projektų vienu metu turbūt niekada nebuvo vykdoma. Todėl natūralu, kad ne visi procesai yra sklandūs ar baigiasi laiku. Tai lemia daugybė priežasčių – rangovo pajėgumai, medžiagų tiekimas, įvairūs kiti nenumatyti atvejai. Tačiau tikrai judame į priekį, Klaipėdos rajonas keičiasi į gražesnį, jaunesnį ir modernesnį. Jis tampa vis patrauklesnis ir tą rodo kasmet augantis rajono gyventojų skaičius, vienas didžiausių visoje šalyje ar bent jau iš mažųjų savivaldybių“, – įsitikinęs Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

 

DURIS ATVERIA VIS DAUGIAU NAUJŲ OBJEKTŲ

Praėjusių metų pabaigoje Gargždai pagaliau galėjo pradėti naudotis nauja autobusų stotimi. Ji pakeitė sovietinį statinį ir tapo miesto vizitine kortele.

Naujoji autobusų stotis

 

Endriejave atsirado visiškai nauja kultūros erdvė – pastatytas kultūros centras ir biblioteka. Šiais metais turėtų būti baigta Gargždų kultūros centro renovacija. Ji užtruko, nes ankstesni projektuotojai nevykdė savo įsipareigojimų, teko atsisakyti jų paslaugų, ieškoti naujų ir tai prailgino renovacijos procesą. Tačiau darbai centre vėl pamažu įsibėgėja ir netrukus bus galima pradėti akivaizdžius pokyčius. Šių projektų įgyvendinimui skirta apie 9 milijonus eurų.

Gargždų kultūros centras

 

Permainos laukia ir Veiviržėnų kultūros centro. Jau baigiamas rengti jo rekonstrukcijos projektas. Pastatas ne tik bus sutvarkytas, bet padidės ir jo erdvės, tai leis veiviržėniškiams mėgautis ne tik geresne akustika, bet ir didesniais pasirodymais.

Praėjusiais metais visose seniūnijose baigtas apšvietimo modernizavimas. Vertė – 1,6 milijono. Buvo pakeisti apie 3 tūkstančiai šviestuvų, dar apie 1 tūkstantis buvo pakabinta naujų. Bet tuo viskas nesibaigs, jau pasirašyta partnerystės sutartis ir dėl apšvietimo sistemos plėtros. Per dvejus metus rangovas visame rajone turės įrengti ne mažiau nei 2000 naujų šviestuvų taip praplėsdamas apšviestų gatvių tinklą. Projektas taip pat įgyvendinamas viešos ir privačios partnerystės būdu. Skaičiuojama, kad privatus investuotojas turės padaryti daugiau nei 5 milijonus eurų pradinių investicijų, o Savivaldybė už naujai įrengtą apšvietimą bei jos sistemos valdymą ir priežiūrą išsimokės per 13 metų.

 

 

Užsakymo Nr. SAV-2024-05-20

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 81 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,