Mano Gargždai



Šiemet afrikinio kiaulių maro atvejai fiksuojami grėsminga tendencija

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
VMVT iliustr. VMVT iliustr.

VMVT specialistai pastebi, kad birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais AKM virusas aktyviau ir dažniau išplinta kiaulių ūkiuose. Dažniausia priežastis – biologinio saugumo nesilaikymas. Vasarą žmonės dažniau laiką praleidžia gamtoje, vyksta aktyvesni ūkininkavimo darbai laukuose, todėl rizika parsinešti virusą ant batų, rūbų ir užkrėsti juo savo kiaules labai padidėja.

 

Afrikinio kiaulių maro virusas šiais 2024 m. yra dažniau nustatomas šernų populiacijoje, lyginant su laikotarpiu 2019-2023 m. Jau vien per pirmus 4 šių metų mėnesius AKM nustatytas 449 šernams, o 2023 m. per visus metus 583 šernams. Taigi laukinėje gamtoje, virusas plinta augančia tendencija. Viruso aptikimo aktyvumas priklauso nuo trijų faktorių:

  1. Nuo šernų populiacijos gausos. Kuo didesnė populiacija, tuo AKM paveikia didesnius šernų kiekius ir plinta sparčiau;
  2. Nuo medžiotojų atsakingumo pranešant apie rastas gaišenas ir aktyvumo jų ieškant. Jei medžiotojai pasyviai ieško ir pranešinėja apie rastas gaišenas, tuomet nei VMVT nei visuomenė negauna patikimos informacijos apie situaciją teritorijoje;
  3. Nuo metų laiko. Šaltuoju metų laikotarpiu kur kas lengviau aptikti gaišenas, jos ilgiau nesuyra, taip ilgiau išsaugant virusą. Šiltuoju metų laiku gaišenos greičiau suyra, jas sunkiau aptikti suvešėjusioje augmenijoje.

2024 m. paskutiniu laikotarpiu virusas aktyviai nustatomas Biržuose, Biržų girios teritorijoje, bei Klaipėdos–Šilutės rajonų sankirtoje.

 

VMVT pataria kiaulių augintojams, grįžus iš miško ar lauko darbų nesilankyti kiaulių laikymo vietose su tais pačiais rūbais ir avalyne. Medžiotojai raginami reguliuoti šernų populiaciją, laikytis biologinio saugumo reikalavimų sumedžiojus žvėris.

Visiems besilankantiems gamtoje ir suradusiems šerno gaišeną, būtina nedelsiant informuoti VMVT. Pranešti galima bendrosios pagalbos telefono numeriu – 112, VMVT – Nr. +370 5 242 0108 (tinka skambinant ir iš užsienio), 1879 (gali būti taikomi padidinti tarifai), informuoti  el. paštu . Jei pranešimas apie rastą šerno (-ų) gaišeną (-as) pasitvirtina, pranešėjui priklauso 30 eurų išmoka už kiekvieną gaišeną.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 200 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,