Mano Gargždai



Trečdalis lietuvių vėluoja prasitęsti vairuotojo pažymėjimą: kaip nepamiršti to atlikti laiku?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
„Regitros“ Paslaugų valdymo ir vystymo departamento direktorius Tautvydas Paliulis „Regitros“ Paslaugų valdymo ir vystymo departamento direktorius Tautvydas Paliulis

Nors Lietuvoje daugiau nei 1,5 mln. žmonių turi vairuotojo pažymėjimą, tačiau kasmet beveik trečdalis vėluoja laiku jį pasikeisti. Taip vairuotojai ne tik rizikuoja gauti baudą, bet ir gali turėti nemalonumų įvykus eismo įvykiui. Patogiausias būdas nepraleisti vairuotojo pažymėjimo galiojimo pabaigos – užsisakyti priminimą mobiliajame telefone.

 

Vyresni vairuotojai – pareigingiausi

Metams bėgant asmenų vėluojančių pasikeisti vairuotojo pažymėjimą sumažėjo, tačiau skaičiai iškalbingi. „Regitros“ duomenimis, 2019 m. pratęsti pažymėjimo galiojimą vėlavo 41,3 proc. vairuotojų, 2020 m. – 51,7 proc., 2021 m. – 47,4 proc., 2022 m. – 39 proc., o 2023 m. – 29,6 proc. Pirmieji šių metų mėnesiai rodo, kad situacija gerėja, tačiau vis tiek net 28,4 proc. vairuotojų vėlavo laiku užsisakyti naują pažymėjimą.

Dažniausiai vairuotojai pradelsia užsisakyti naują dokumentą 1-3 dienas. Tiesa, esama ir atsakingų vairuotojų, kurie naujo pažymėjimo užsakymu pasirūpina iš anksto. Pareigingiausi 65 metų ir vyresni vairuotojai – pažymėjimą jie užsisako likus vidutiniškai 15 dienų iki jo galiojimo pabaigos. Labiausiai delsia 30-40 metų vairuotojai, dažniausiai užsakymą atliekantys likus 56 dienoms.

„Greitas gyvenimo tempas lemia, jog nemažai žmonių pamiršta laiku prasitęsti vairuotojo pažymėjimą. Šiais laikais jau nereikia nuolatos tikrinti fizinio dokumento, rinkoje esama nemažai skaitmeninių įrankių, vairuotojo pažymėjimo galiojimą sekančių už mus“, – sako naujos programėlės visiems vairuotojų poreikiams „carOne“ verslo operacijų direktorė Gabija Gertienė.

 

35 proc. vairuotojų pažymėjimą užsisako internetu

Norint pasikeisti vairuotojo pažymėjimą šiandien visai nebūtina vykti į artimiausią „Regitros“ padalinį. Tam tereikia turėti galiojančią medicininę pažymą ir užsisakyti pažymėjimą internetu.

„Daugelis vis dar nustemba, kad vairuotojo pažymėjimą galima pasikeisti tiesiog internetu, o nuotraukas ir parašus „Regitra“ pasiima tiesiai iš Gyventojų registro. Vykti į padalinį nereikia net ir norint atsiimti dokumentą, nes jį galime pristatyti tiesiai į namus arba artimiausią paštomatą“, – sako „Regitros“ Paslaugų valdymo ir vystymo departamento direktorius Tautvydas Paliulis.

2023 m. „Regitra“ išdavė daugiau nei 220 tūkst. vairuotojo pažymėjimų. Net trečdalis jų buvo užsakyti internetu ir ši tendencija kasmet tik auga.

Nuo 2025 m. sausio 1 d. Lietuvoje vairuotojo pažymėjimo galiojimas susiejamas su sveikatos pažymos galiojimu. Nustojus galioti sveikatos pažymai bus stabdomas ir vairuotojo pažymėjimo galiojimas. Atlikus sveikatos apžiūrą, jo galiojimas bus atstatomas automatiškai, tad pačiam vairuotojui papildomai nieko daryti nereikės.

 

Apie vairuotojo pažymėjimo galiojimo pabaigą primins programėlė

Norint nepraleisti vairuotojo pažymėjimo galiojimo pabaigos, vairuotojai gali užsisakyti priminimą ir išvengti vėlavimo.

Vairuotojo pažymėjimo galiojimą fiksuoja šiemet rinkoje pasirodžiusi automobilių duomenų įmonės „carVertical“ sukurta programėlė „carOne“. Vairuotojui tereikia programėlėje patvirtinti savo tapatybę ir į paskyrą bus automatiškai pridėta vairuotojo pažymėjimo galiojimo data bei visi savininkui priklausantys automobiliai su jų techninės apžiūros galiojimo datomis.

„Šiuolaikiniam vairuotojui svarbiausia, kad viskas būtų vienoje vietoje. Norėjome sukurti įrankį, kuris leistų patogiai sekti vairuotojo pažymėjimo, techninės apžiūros ar draudimo galiojimą bei pasiūlyti jiems daugybę kitų vertingų funkcijų“, – sako G. Gertienė.

Naujojoje programėlėje vairuotojai turi galimybę apsidrausti privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, gauti priminimus apie vairuotojo pažymėjimo ar draudimo poliso galiojimo pabaigą, parkuoti automobilį Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, įkrauti elektromobilį, išsikviesti pagalbą kelyje, parduoti savo transporto priemonę ar rasti artimiausią autoservisą.

Priminimą apie vairuotojo pažymėjimo galiojimo pabaigą SMS žinute arba el. paštu taip pat galima užsisakyti prisijungus prie „Regitros” Vairuotojų portalo.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 89 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,