Mano Gargždai



Kaip reitinguoti kandidatus į Europos Parlamentą ir kodėl tai svarbu

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Artėjant birželio 9 d. vyksiantiems rinkimams į Europos Parlamentą, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) primena, kad balsuojant šiuose rinkimuose rinkėjai galės reitinguoti jiems patinkančius kandidatus ir pateikia papildomą išaiškinimą, ką lemia reitingo balsai.

 

Atvykę balsuoti rinkimuose į Europos Parlamentą, rinkėjai gaus vieną biuletenį, kuriame bus iš viso 15 šiuose rinkimuose dalyvaujančių kandidatų sąrašų.

Šiemet į Europos Parlamentą kandidatų sąrašus kelia 14 politinių partijų ir viena koalicija.

Rinkimų į Europos Parlamentą biuletenyje kandidatų sąrašai išdėstyti pagal jiems burtais suteiktus rinkimų numerius. Biuletenyje nurodomas politinės partijos ar koalicijos pavadinimas ir pirmuoju kandidatų sąraše įrašyto kandidato vardas ir pavardė.

Greta politinės partijos ar koalicijos pavadinimo pateikiamas politinės partijos (koalicijos atveju – ją sudarančių partijų) įstatymų nustatyta tvarka registruoto logotipo nespalvotas atvaizdas ir Europos politinės partijos, su kuria susijusi kandidatuojanti Lietuvos politinė partija (koalicija), pavadinimas ir logotipas.

 

Kokia tvarka žymėti rinkimų biuletenį?

Pirmiausia biuletenyje rinkėjas turėtų pasirinkti vieną kandidatų sąrašą ir pažymėti greta sąrašo pavadinimo esantį skrituliuką. Taip jis nusprendžia, kurio kandidatų sąrašo atstovus norėtų matyti Europos Parlamente.

To paties biuletenio apačioje bus penki langeliai. Juose rinkėjas turi teisę reitinguoti to kandidatų sąrašo, kurį jau pažymėjo, kandidatus.

Reitinguoti kandidatus galima, tačiau nėra privaloma. Jeigu biuletenyje pažymėjote tik kandidatų sąrašą, tačiau reitingavimo langelius palikote tuščius, toks biuletenis vis tiek bus laikomas galiojančiu.

Reitinguodami konkrečius kandidatus rinkėjai suteikia jiems didesnę galimybę būti išrinktiems į Europos Parlamentą.

Tokiu atveju, jei rinkėjas pasinaudoja teise reitinguoti, į penkis langelius gali įrašyti penkis skirtingus numerius iš tos politinės partijos arba koalicijos kandidatų sąrašo, kurį jau pasirinko.

Visų kandidatų sąrašus su kandidatų numeriais bus galima rasti kiekvienoje balsavimo kabinoje.

Reitinguodamas 5 pasirinktus kandidatus, rinkėjas jiems suteikia pirmumo balsų. Vienas įrašytas kandidato numeris yra lygus vienam pirmumo balsui.

Pirmumo balsus galima skirti ir mažiau nei penkiems kandidatams. Kandidatų numeriai į langelius gali būti įrašomi bet kokiu eiliškumu.

Jei to paties kandidato numerį rinkėjas įrašys į keletą langelių, bus įskaitytas tik vienas pirmumo balsas.

Reitingavimo balsai gali lemti kandidato išrinkimą į Europos Parlamentą

Kandidatų eiliškumas po rinkimų nustatomas pagal rinkėjų suteiktus pirmumo balsus.

Rinkimuose į Europos Parlamentą visi sąrašo kandidatai, kuriems rinkėjai suteikė 10 ir mažiau pirmumo balsų, lieka sąrašo pabaigoje, o jų eiliškumas nustatomas pagal partijos iki rinkimų suteiktus numerius.

Galutinė kandidatų eilė kiekviename sąraše nustatoma pagal kiekvieno kandidato rinkimų reitingą. Pirmesnis eilėje įrašomas kandidatas, kuriam rinkėjai suteikė daugiausiai pirmumo balsų ir jo reitingas yra didžiausias.

 

Tais atvejais, kai du ar daugiau kandidatų surenka vienodą pirmumo balsų skaičių, jo vietą galutiniame sąraše lems partijos suteiktas numeris.

Kitaip tariant, jeigu kandidatų rinkimų reitingai lygūs, pirmesnis bus įrašomas tas kandidatas, kurio rinkimų numeris mažesnis.

Kandidato rinkimų reitingas yra lygus:

  • pirmumo balsų sumai, kai ji yra didesnė už renkamų mandatų skaičių (11) ar jam lygi;
  • nuliui, kai kandidato pirmumo balsų suma yra mažesnė (10 ar mažiau pirmumo balsų). 

 

Rinkimų į Europos Parlamentą biuletenio pavyzdys 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 67 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,